Oyun sektörü yalnızca dünyada değil Türkiye'de de en büyük potansiyele sahip sektörlerden biri olup gerçekleştirdiği hızlı büyüme ile dikkat çekiyor. Oyun şirketleri ülkemizde; şahıs şirketi, anonim şirket ve limited şirket olarak kurulabiliyor. Türkiye'de 2 milyar TL'lik bir pazar haline gelen mobil oyun dünyasının, tüm dünya pazarının binde 5'ine bile denk gelmediği düşünüldüğünde bu alana yatırım yapmanın ne kadar doğru bir karar olduğu açıkça gözler önüne serilebiliyor.

Oyun sektöründe anonim ya da ağırlıklı olarak limited şirket kurulmasının altında yatan temel nedenlerden biri, kişisel gelir vergisine tabi tutulmamak oluyor. Şahıs şirketleri kişisel gelir vergisine tabi tutulmakla birlikte bu durum limited ya da anonim şirketlerde söz konusu olmuyor. Eğer bir örneklendirme yapılması gerekirse; şahıs şirketinin söz konusu olduğu durumlarda, Steam dijital platformuna ürün eklenmesi yolu ile elde edilen gelirin çok büyük bir kısmı Kişisel Gelir Vergisi'ne, stopaja ve KDV'ye gidiyor. Ancak; şahıs şirketi dışındaki şirket türlerinden biri söz konusu olduğunda kişisel gelir vergisine tabi olunmuyor. Stopaj ve KDV oranları da giderlere ve demirbaşlara göre düşürülüyor. Yurt dışı satışlarında geçerli olduğu bilinen WBEN8 formu doldurularak ABD'de vergi mükellefi olunmadığı gösteriliyor. Bu sayede % 60 oranındaki stopajdan muaf olunuyor. Ayrıca; şahıs şirketi dışındaki şirket türlerinden birini kurmak yatırımcı ya da sponsor bulma aşamasında da daha güvenilir bir imaj çizilmesi sayesinde avantaj yaratabiliyor.

Oyun şirketlerinde; oyunun App Store'a ya da Google Play'e yüklendiği ve gelir elde edildiği durumlarda; elde edilen reklam geliriyse ve reklam yurt dışında gösteriliyor ise KDV bulunmuyor. Ancak; reklam yurt içinde gösteriliyor ise KDV'ye tabi oluyor. Kurumlar vergisi ya da gelir vergisi açısından değerlendirildiğinde; oyun indirme geliri üzerinden fatura düzenlenme gerekliliğinin olduğu biliniyor. Ancak normal şartlarda; yurt dışına verilmekte olan yazılım hizmetlerinin % 50'si gelir ya da kurumlar vergisinden istisna olup oyun indirme geliri de bu kapsamda değerlendirilebiliyor. Teknopark'ta bulunan oyun şirketleri oyun geliştirip seri üretim halinde satmaları durumunda dahi KDV kapsamında bulunmuyorlar. Yine Teknopark'ta faaliyet göstermekte olan oyun şirketleri örneğin yeni bilgisayar alacak olmaları durumunda, istisna belgesini sisteme girip yönetici şirkete onaylatarak KDV'siz olarak demirbaş alımı avantajından yararlanabiliyorlar.

Tüm şirket türlerinin açılması için belirli bir maliyet gerekliliği bulunduğu gibi oyun şirketi kurmak ve genç girişimci şirketi kurmak için de belirli bir maliyet söz konusu oluyor. İzmir mali müşavir hizmetleri kapsamında yapılan tüm işlemlerin ücretlendirilmesinde de İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenen tarifeler baz alınıyor.

Genç Girişimci Şirket Kurma Desteği Nedir?

Startup projelerinde en çok göz ardı edilen daha doğrusu detaylı bilgi sahibi olunmayan konuların başında vergi konusu geliyor. Çoğu girişimci, başladıkları işle ilgili vergi yükümlülükleri konusunda bilgi sahibi olmadığından işe başladıktan sonra karşılarına çıkan vergilerden dolayı şikayetçi olabiliyorlar. Ülkemizde kimi zaman ağır kimi zaman da oldukça karışık olduğu düşünülen vergi yükümlülükleri nedeniyle pek çok girişimci ticari hayata adım atma konusunda kararsız kalabiliyor. Bu durum göze alınarak; hem işsizliğin azaltılması hem de genç girişimcilerin ekonomik hayattaki etkinliklerinin artırılması ve ticari hayata adım attıklarında zorlanmamalarının sağlanması için Gelir Vergisi Kanunu'nda bazı düzenlemeler yapıldığı biliniyor. Bu düzenlemeler ile belirli şartlara uygunluk sağlanması durumunda genç girişimcilere bazı kolaylıklar sağlanıyor.

Yapılan düzenlemeler kapsamında; genç girişimciler, kazanmış oldukları paranın 75.000 TL'si için, üç vergilendirme dönemi boyunca vergi ödemiyorlar. Bu istisnadan toplam olarak 3 yıl süre ile faydalanılabiliyor. Ayrıca, istisnadan faydalanacak olan kişinin 29 yaşın altında ve ilk defa bir şirket kurmuş olması gerekiyor.

Genç Girişimciler İçin Kazanç İstisnasından Faydalanma Koşulları

Genç girişimcilere yönelik yapılan düzenlemeler kapsamında, 75.000 TL kazanç istisnasından faydalanacak kişilerin; zirai, ticari ya da serbest meslek faaliyetlerinden dolayı adını ilk kez gelir vergisi mükellefi olarak tesis ettirmiş olması gerekiyor. Yani söz konusu kişinin kendi adına ilk kez işletme kurmuş olması şartı aranıyor. Daha önce kendi adına işletme açmış olan kişiler diğer şartları yerine getirmiş olsalar dahi bahsi geçen kazanç istisnasından faydalanamıyorlar.

Kazanç istisnasından faydalanılabilmesi için; zirai, ticari ve mesleki faaliyet nedeniyle ilk vergi mükellefiyetinin 10.02.2016 tarihinden itibaren tesis edilmiş olması gerekiyor. 10.02.2016 tarihinden önce işe başlayan mükellefler kazanç istisnasından yararlanamıyorlar. Bunun yanı sıra kaydın da tam mükellefiyet olarak yapılması zorunluluğu bulunuyor. Türk Vergi Hukuku, vergilendirme esnasında yerleşmeyi esas almakta olup tam ya da dar mükellefiyet esasını düzenliyor. Türkiye'de yerleşmiş durumda olmayan kişiler dar mükellef kapsamında bulunuyor. Dar mükelleflerin yalnızca Türkiye sınırları içerisinde elde ettikleri kazançlar ve iratlar vergiye tabi oluyor. Tam mükellef olarak adlandırılan ve yerleşim yerleri Türkiye olan kişilerin ise hem yurt dışında hem de Türkiye'de elde ettikleri gelirler vergilendirmeye tabi tutuluyor.