Zonguldak'ın Çaycuma İlçesinde Oyka Enerji San. Ve Tic. AŞ. tarafından OYKA Kağıt Fabrikası bünyesinde yapımına devam eden Oyka Enerji Biokütle Santrali'nde kömür yakıtı kullanılacağı iddia edildi.

Tesisin 2017 Kasım ayında yapılan Çaycuma'da yapılan ÇED toplantısına katılım duyurusu yapılmadığı için bazı muhtarlar toplantıyı terk etmiş, halkın katılımı ile ikinci bir toplantı yapılmasını istemişlerdi. Toplantıya katılan ilgili firma temsilcileri tarafından kurulacak santralde ağaç kabuğu kullanılacağı ifade edilmişti.

O tarihte fabrikaya kağıt üretimi için gelen ağaç kütüklerinin soyulması ile oluşan ağaç kabuğu atıkları ve kağıt fabrikasının prosesi sonucu oluşan siyah likörün ayrı ayrı kazanlarda yakılarak, buhar kazanında buhar elde edilmesi sonrasında buhar türbininde elektrik enerjisi üretilmesi amacıyla 190MWe (320MWt) kapasiteli Oyka Enerji Biyokütle Santrali kurulması planlandığı duyurulmuştu.

O süreçten sonra fabrika içinde inşası devam eden ve bir kaç ay sonra çalışmaya başlayacak biokütle santralinde kömür kullanılacağını duyan vatandaşlar zaten yıllardır havayı ve çevreyi kirlettiği söyledikleri fabrikadan konu ile ilgili açıklama bekliyor. Bizlerde bölge halkı adına soruyoruz... Santralde yakıt olarak ağaç kabuğumu yoksa kömür mü kullanacaksınız? Biokütle santrali diye başladığınız yatırım termik santrale mi dönüşecek?