Zonguldak Özel Level Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Faik Mustafaoğlu, Ramazan ayında oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu.

Sözlerine, "Halkımızı, '11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı' münasebetiyle tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim" diyerek başlayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafaoğlu, "Bu ayda özellikle şeker hastaları, kalp damar ve tansiyon hastalığı olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu durum göz önüne alındığında çok istisnai durumlar dışında şeker hastalarının oruç tutmamaları önemlidir. Özellikle gün boyunca oluşacak olan şeker düşüklüğü ciddi hayati sonuçlar doğurabilecektir. Gün içinde aşırı şeker düşüklüğü ve iftarın hemen ardından ortaya çıkacak ani şeker yüksekliği hastalar için son derece risklidir. Bu ölüme neden olabilecek sonuçlar doğurabilir. Sıvı kaybı diğer gruplarda da önemli olmakla birlikte, özellikle böbrek hastalarında çok daha önem kazanmakta, böbrek yetmezliği olan kişilerde ani böbrek fonksiyon kaybı ile birlikte böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kalp damar, böbrek ve şeker hastaları yüksek risk altındadır ve doktora danışmadan orucu düşünmemelidirler" dedi.

Doç. Dr. Mustafaoğlu, şunları söyledi:

"Mümkün olduğunca hafif ve sıvı ağırlıklı ağır yağlı ve börekler yerine daha hafif olan makarna ve komposto tüketin. Yağlı protein içeriği yüksek gıdalar yerine, kahvaltı tercih edin. Süt, peynir, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık özellikle tercih edilebilir. Uykuyu bölmek zor gelse de mutlaka sahura kalkın. İftar yemeklerini hızlı yemeğin, süreyi mümkün olduğu kadar uzatın ve gıdaları mutlaka iyi çiğneyin, hafif bir çorba ile ya da bir salata ile başlayıp bir süre ara verin ve yemeğe devam edin. Lifli gıdaları özellikle tercih edin. Yemekten en az yarım saat sonra çay için ve sahurda aşırı çay tüketmeyin. Bolca sebze ve meyve tüketin, mevsim itibariyle kavun, karpuz, üzüm iyi seçenekler olabilir. Karbonhidrat, protein ve yağ gibi her besin gurubundan ölçülü miktarlarda tüketmeye ağırlık verin. Sıvı gıdalara ve su tüketimine ağırlık verin. Burada dikkat edilmesi gereken iftarda bir bardak ılık su ile başlamak ve daha sonra yemek sırasında aşırı su içmeyip bunu geceye yaymaktır. Sahurda susama hissini azaltacağı düşüncesiyle aşırı su içmek de doğru değildir. İftar ve sahur arasını sürekli yiyerek geçirmek doğru olmamakla birlikte özellikle sıvı alımına dikkat edin. Yaklaşık 2-2,5 litre suyu mutlaka tüketin."

Editör: Pusula Gazetesi