Kozlu Alparslan Ortaokulu'nun 7'nci sınıf öğrencileri, Fen Bilimleri dersinde işledikleri 'Evsel atıklar ve geri dönüşüm' konusu hakkında daha fazla bilgi almak için 19-20 Şubat tarihlerinde Zonguldak Belediyesi'nin kurmuş olduğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ni ziyaret ettiler.

Ziyarete; Alparslan Ortaokulu Müdür Yardımcısı Yaşar Günay, Fen Bilgisi Öğretmeleri Ayşegül İnce ve Handan Azap, Özel Eğitim Sınıfı Öğretmeni Serdar Gedik, Okul Aile Birliği Üyesi Zeliha Öner ve öğrenciler katıldı. Arıtma tesisini ziyarete eden öğrenciler, Tesisin Müdürü Ercan Koçal ve görevli personelin yardımıyla tüm bölümleri gezerek tesis hakkında bilgi aldılar. Tesiste öğrencilere animasyon filmi izletilerek çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Evsel atık sularının arıtılarak, kirliliğin denize zarar vermesini engelleyen tesis, arıtılmış suyun sulama suyu olarak da kullanabilmesini sağlıyor. Türkiye'de sadece sayılısı tesislerde bulunan 'Azot-Fosfat' giderimini yapabilen donanımlı bir yer olması nedeniyle ileri atık tesis kapsamında yer almakta. Yaklaşık 22 kilometrelik uzunluktaki atık su toplama hattı, ev bağlantıları, pompa istasyonları ile arıtma tesisine toplanarak; kum ve yağın sudan ayrıştırılması, ön çökeltme yapılması, bakterilerle yapılan ayrıştırma gibi işlemlerden geçirilen su, denizin yaklaşık 650 metre dibine bırakılıyor. Böylece atık sular çevreye zarar vermeden çözüme kavuşturuluyor. Tüm bu işlemlerin yapıldığı alanları gezen öğrenciler, tesiste ayrıştırmayla açığa çıkan metan gazından, elektrik ihtiyacının % 40'ının karşılandığını öğrenerek, geri dönüşümde oldukça önemli bir noktayı kavramış oldu.

Gezinin ikinci gününde tesiste Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile karşılaşan öğrenciler, Akdemir ile birlikte animasyon filmini izlediler. Çevreye duyarlı olmanın önemini anlayan öğrenciler, arıtma işleminin ne kadar zorlu ancak önemli bir süreç olduğunu; olayın merkezinde yaşayarak ve görerek öğrenerek geziyi tamamladılar.

Editör: Pusula Gazetesi