Türkiye'nin kaliteli ve lezzetli hindilerinin yetiştirildiği Karabük'ün Eflani ilçesinde, canlı ve kesilmiş olarak pazara sunulan hindiler tüketiciler tarafından kapışılıyor.
Eflani Belediyesi tarafından şehrin girişine yaptırılan hindi heykeli kentin simgesi olurken, oluşturulan organik pazarda ve çiftliklerde hindiler büyük rağbet görüyor. Yılbaşı geleneği olan hindiler ise son yılların satış rekorlarını kırıyor. İlçede yetiştirilen yaklaşık 5 bin hindinin büyük bir bölümü başta İstanbul olmak üzere birçok kentten gelen alıcılar tarafından kapışılıyor. İlçeye şehir dışından gelen vatandaşlar tarafından fiyatları 120 lira ile 220 lira arasında değişen fiyatlarda hindi satın alınıyor.
Yetiştirdiği hindileri pazara sunan üreticiler, Eflani'ye has hindileri doğal ortamda ve doğal arpa buğday ve mısır ile beslediklerini belirterek, hindilerden dişi olanların yaklaşık 4 ile 8 kilogram, erkek hindilerin ise 10 ile 25 kilogram arasında olduğunu ifade ettiler. Organik dişi hindiler 100 ile 150 TL, erkek olanları 120 ile 220 TL'den alıcı bulurken, kilo ile almak isteyenlerin ise kilosuna 25 TL veriliyor. Organik pazarda hindiler İlçe Tarım Müdürlüğü ve belediye ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor.
Hindi üreticisi Hamdi Sert, geçen yıla oranla bu yıl satışların daha yüksek olduğunu ve yılbaşı nedeniyle talebin yoğunlukla İstanbul'dan olduğunu söyledi.
Sert, "Eflani hindisi doğal besleme olduğundan piyasada satılanlara göre daha organik ve lezzetli. Kendi ürünlerimizle katkısız olarak arpa buğday ile besleniyor. Diğer çevrelerden fiyatları daha yüksek oluyor. Suni hindiler tencereye koyulduğunda bir saatte pişerken bu hindiler ise 2-3 saatte anca pişiyor. Geçen yıla oranlara fiyatlar yüksek. Dişi hindiler 150 TL'ye satılırken, erkek hindiler ise 220 TL'ye kadar satılıyor. Bu sene talep de güzel. Bu da bizi mutlu ediyor. 100 hindimiz vardı şuan 20-30 tane kaldı." dedi.

Editör: Pusula Gazetesi