Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda, Ereğli Devlet HastanesiAnestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Hatice Fidan tarafından "Organ Bağışı Eğitimi" gerçekleştirildi.

Öğretim üyeleri ve öğretmen adaylarının katılımıyla gerçekleşen eğitime, kamu spotlarının izlenmesi ile başlandı. Uzman Dr. Hatice Fidan, konuşmasında şunları belirtti:

"Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konulmasına 'organ nakli' denir. Nakil, canlıdan ya da ölüden gerçekleştirilebilir. Ölüden nakillerin yapılabilmesi için ise beyin ölümü tanısı konması gerekir. Bu tanı, iki uzman hekimden oluşan heyet tarafından, gerekli bütün tetkikler yapıldıktan sonra konur. Koma ve bitkisel hayat; beyin ölümü ile aynı şey değildir. Koma ve bitkisel hayat durumlarında bazı beyin fonksiyonları çalışmakta ve tıbbi destek ile hasta yaşamına devam edebilmektedir. Beyin ölümünde ise tüm beyin fonksiyonları geri dönülemez bir şekilde kaybolmuştur."

Dr. Hatice Fidan, beyin ölümü gerçekleştikten sonra kalp, akciğer, karaciğer ve böbreğin ölü bedende canlılığını çok kısa bir süre daha devam ettirebildiğini, bu esnada eğer daha önceden gönüllü bağışçı olundu ve ailesi de buna izin veriyor ise organların başka bir bedende hem yaşamaya hem de yaşatmaya devam edebileceğini söyledi.

Dr. Fidan, gönüllü bağışçı olmak için Sağlık Müdürlüklerine veya tüm hastanelere başvuru yapılabileceğini, ülkenin organ bağışı konusunda diğer ülkelere göre geride olduğunu, toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ve bu konuda eğitim çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Verilen eğitimde, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceği, yaşlıların, sigara alkol kullananların, Hepatit, AIDS, diyabet ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunları olanların dahi bağışta bulunmalarında bir sakınca olmadığı belirtildi. Bağışlanan organ ve dokuların Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Koordinasyon Sistemi ile tıbben acilliğine ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakil edildiği bilgisi verildi.

Eğitim, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Timur Koparan'ın, Dr. Hatice Fidan'a teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

Editör: Pusula Gazetesi