Kömürle başlayan Zonguldak tarihinin, talihi de kömür gibi oldu.
Zonguldak'ta kömürün bulunmasıyla başlayan süreçte yabancı sermayenin etkilerini görmüş bulunmaktayız. Zengin madenleri ile dikkatleri üzerine çeken Zonguldak'a alaka çoktu, kömür rıhtımı inşası için gelen Fransızlar (1890), Fransız-Ereğli şirketini kurup kömür üretimini ele geçirmişlerdi. Yayla'dan Fenere kadar olan mahalle 1896'dan sonra Fransızlarca kuruldu. Liman Fransızlar tarafından işletildi. Bölgeye halkın girmesi yasaklandı. Liman caddesinin girişine demir kapı konuldu, yetkililer ve Fransızlar haricinde rıhtıma girmek yasaklandı.
1921 yılından sonra yeni Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra yabancılardan sahalar satın alınıp devletleştirildi ve Zonguldak'ın altın yılları başladı. Zonguldak kömürü dünyaya enerji verdi halkını zenginleştirdi.
Günümüze gelinen noktada köprünün altından çok sular aktı ve Zonguldak'ın tarihi ve halkı talihine terk edildi. Ekonomik ve sosyal yetersizlik insanların kendilerini rahatlatabileceği mekanlar aramasına sebep oldu, işte bu ihtiyaca cevap veren yer eski rıhtım oldu.
Ancak 100 sene önce Fransızların koyduğu giriş yasağını hatırlatan dünkü gelişme Zonguldak insanının değişen tarihi gibi talihinin de aynı olduğunun göstergesi gibiydi...

Editör: Pusula Gazetesi