Zonguldak İl Müftüsü Aşır Durgun, Ramazan ayı ve oruç ile ilgili bilgiler verdi. İl Müftüsü Aşır Durgun, "Ramazan ayı tüm Müslüman alemine, ailemize, milletimize ve devletimize hayırlar getirsin. 11 ayın Sultanı Ramazan'ı Şerif makamı mevkisi çok yüksek bir aydır. Allah-u teala Müslüman ve mümin olarak sağlıksız ve sağlığı yerinde ise sağlığına zarar vermeyen hamilelerde dahil oruç her Müslümana farz kılınmıştır. Allah-u eaala müminlerine oruç tutmayı farz kıldı. Peygamber Efendimiz de geceleri namaz kılmayı sünnet kıldı. Her kim gündüzleri oruç tutarak gecesinde namaz kılarak geçirirse Allah-u teala geçmiş günahlarını bağışlar. Bu dini vazifelerini yerine getireni Allah anasından doğmuş gibi tertemiz yapar. Kul hakkı hariç. Bilindiği gibi Allah kul hakkına karışmıyor. İbadetini yerine getiren kullarını cennetine tahsis eder. Salgın hastalık nedeniyle, her geçen gün bulaş riski arttığı için Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız bu konuda ilgili, yetkili bütün kurumlarla istişareler sonucunda geçen yıl olduğu gibi bu yılda bulaşıcı hastalık yüzünden teravih namazları ve vitir namazı camilerde kılınmayacağına karar verildi. Salgın hastalık nedeniyle Ramazan ayının bazı güzelliklerinden fedakarlık etmek zorunda kalıyoruz. Allahutaalanın en değer verdiği şey sağlıktır. Sağlıklı olmadan sağlıklı bir ibadette yapılamaz. Orucun amacı kendini belirli şeylerden uzak tutmaktır. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar kendimizi kurmamız gerekiyor bazı şeylerden korumamız gerekiyor. Yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden kendimizi uzak tutmamız gerekiyor."

ÖPÜŞMEK ORUCU BOZMAZ

Orucu hangi hallerin bozacağı ve cinsel ilişki ve öpüşmenin orucu bozup bozmayacağı yönündeki soruya Müftü Durgun, şu yanıtı verdi: "Öpüşmek genel anlamda orucu bozmaz, ancak cinselliğe ulaştırmamak gerek. Bir anne çocuğunu öpebilir. Annelerimizin elini öpebiliriz. Eşlerimizi yanaklarından öpebiliriz. Özellikle bu konuda genç kardeşlerimizin daha dikkatli olması gerekiyor."

AŞI ORUCU BOZAR MI?

İl Müftüsü Aşır Durgun, 'Aşı orucu bozar mı?' şeklindeki soruya, "Diyanet İşleri Başkanlığımız bu konuda fetva verdi. Bulaşıcı hastalıklar, yani Covid-19 aşısı tamamen tedavi amaçlı olduğu için orucu bozmaz. Ancak serum ve gıda takviyesi ve zevk ve keyif verici olan şeyler orucu bozar. Covid-19 aşısı koruyucu amaçlı olduğu için orucu bozmaz. Bazı hoca efendiler, 'orucu bozabilir' yönünde fetva verebiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız bilimsel ve dini açıdan bu konulara karar veriyor. Dolayısıyla vatandaşlarımıza tavsiyemiz; dini konularda Diyanet İşleri Başkanlığımızın fetvalarına uymaları ve önem vermelerini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız aşılarını çok rahat yaptırabilirler sıkıntı yok."