Zonguldak'ın Kozlu ilçesine bağlı Aşağıçayır (Ilıksu) mevkiinde yerleşim alanı içinde faaliyet gösteren Öncü İnşaat Nakliyat Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, kendisine ait taşocağının olduğu bölgede kurmayı planladığı hazır beton tesisi için doğa katliamını sürdürüyor.

Pusula'da çıkan haberlerin ardından Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürlüğü ekipleri, alanda incelemede bulundu.

İncelemenin ardından hazırlanan rapor, Kozlu Kaymakamlığı'na sunuldu. Rapor şöyle:

"Yerel basında çıkan 'Taşocağından Sonra Beton Santrali', 'Dere Yatağı Dolduruluyor' haberlerinde yer alan hususların incelenmesi ve neticesinden Kaymakamlığımıza bilgi verilmesi istenmektedir. Müdürlüğümüz tarafından söz konusu haberle ilgili olarak yerinde yapılan inceleme neticesinde; Öncü İnşaat Nakliyat Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından ilimiz Kozlu ilçesi Aşağıçayır (Ilıksu) mevkiinde 'Hazır Beton Santrali' kurulması planlandığı ve bu bağlamda dere yatağında yapılan çalışmalarla ilgili olarak DSİ 23'üncü Bölge Müdürlüğü'nün ilgi (c) de kayıtlı yazısında yer alan 'kuru derede kanal çalışması' yapılması hakkında izin alındığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte hazır beton santrali kurulması amacıyla ÇED Yönetmeliği kapsamında hazırlanan 'Proje Tanıtım Dosyası' ile Müdürlüğümüze başvuruda bulunulmuştur. Söz konusu başvuru süreci, ilgili Yönetmelik hükümleri doğrultusunda devam etmektedir."

Ancak Öncü İnşaat Nakliyat Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, hazır beton santralinin temelini döktü. Şirket sahiplerinin hazır beton santrali için izin aldığını söylediği, ancak DSİ'den iznin menfez yapılması için alındığı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün raporunda, hazır beton santrali için sürecin devam ettiği vurgulanırken, şirketin süreç tamamlanmadan hazır beton santralinin betonunu dökmesi tepkilere neden oldu.

Editör: Pusula Gazetesi