Dedeman Otel'in önünde Yeni Adım ve Kanal-Z'nin bulunduğu binanın hazine arazisi üzerine kaçak olarak yapıldığı, Zonguldak Belediye Meclisi'nin imar değişikliği yaparak binayı yasal hale getirmeye çalıştığı ortaya çıktı.

İmar Komisyonu'nda reddedilen imar teklifi değişikliğinin bir ay sonra Belediye Meclisi'nde kabul edilmesi tartışılmıştı. Konunun uzmanları, bu imar değişikliğinin yargıya taşınması halinde iptal edileceğini belirtiyorlar.

Zonguldak Dedeman Otel'in denize bakan kısmında yapılan ve şu anda Demir Ailesi'ne ait Yeni Adım Gazetesi ve Kanal-Z Televizyonu tarafından kullanılan binanın, imar planında yol olarak görünen hazine arazisi üzerine kaçak yapıldığı ortaya çıktı. Zonguldak Belediyesi, yapılırken mühürlemediği, kullanılırken yıkmadığı binayı, imar değişikliği yaparak yasal hale getirdi.

Zonguldak Belediye Meclisi İmar Komisyonu, 6 Temmuz 2015 tarihli toplantısında imar değişikliği talebini reddetmiş ve şu kararı almıştı:

"2 Temmuz 2015 tarihli Meclis birleşiminde Komisyonumuza havale edilen; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 26 Haziran 2015 tarih ve 240 sayılı, Zonguldak Merkez İncivez Mahallesi'nde bulunan, 812 ada, 29 parselde kayıtlı, Hazine mülkiyetindeki 3871,79 metrekare yüzölçümlü taşınmazın, mevcut kullanımına uygun fonksiyon değişikliği konulu imar planı tadilatı hakkındaki yazısı ve eki belgeler komisyonumuzca incelenmiş olup; yapılan değerlendirmeler neticesinde; Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü'nce talep edilen imar planı değişikliğinin; 8 Ekim 2014 tarih, 204 sayılı Meclis kararında istenen belge ve bilgilerinin olmadığı, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin 'İmar Planı Değişiklikleri'nde uyulması gereken esasları belirleyen 26'ncı maddesinin; 1'inci, 2'nci, 3'üncü ve 6/a bentlerine uygun olmadığı görüldüğünden Komisyonumuzca mevcudun oybirliği ile reddine karar verilmiş olup; Komisyon raporumuzun Meclisçe görüşülerek karara bağlanmasını arz ederiz."

İŞTE KOMİSYONUN RET GEREKÇELERİ...

"İmar Planı Değişiklikleri:

Madde 26 - (1) İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır.

(2) İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz.

(3) İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için:

(6) İmar planında gösterilen yolların genişletme, daraltma ve güzergahına ait imar planı değişikliklerinde:

a) Devamlılığı olan bir yolun belli bir kesimde şerit sayısı azaltılamaz ve daraltılamaz."

KOMİSYONDA "RET", MECLİSTE "EVET"...

Bir ay sonra Zonguldak Belediye Meclisi, konuyu gündemine almış ve imar değişikliği talebini kabul etmişti. Yasa ve yönetmeliklere göre bu mümkün değil.

İşte o Meclis kararı:

"Zonguldak Merkez İncivez Mahallesi'nde bulunan, 812 ada, 29 parselde (30 parsel düzeltilmiş hali) kayıtlı, Hazine mülkiyetindeki 3.871,79 metrekare yüzölçümlü taşınmazın, Belediye Meclisinin 7 Temmuz 2015 tarih ve 141 sayılı kararı doğrultusunda, mevcut kullanımına uygun fonksiyon değişikliği konulu imar planı tadilatı ile ilgili karar. 5393 Sayılı Belediye Kanununun 20.maddesi uyarınca yapılan Eylül ayı toplantısının ikinci birleşiminde; Gündemin 12.maddesinde bulunan İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 5 Ağustos 2015 tarih ve 237 sayılı Zonguldak Merkez İncivez Mahallesi'nde bulunan, 812 ada, 29 parselde (30 parsel düzeltilmiş hali) kayıtlı, Hazine mülkiyetindeki 3.871,79 metrekare yüzölçümlü taşınmazın, Belediye Meclisi'nin 7 Temmuz 2015 tarih ve 141 sayılı kararı doğrultusunda, mevcut kullanımına uygun fonksiyon değişikliği konulu imar planı tadilatı hakkındaki İmar Komisyonu Raporu ve İmar Komisyonu Başkanı Turhan Demirtaş'ın rapor ile ilgili vermiş olduğu karşı oy okundu.

Yapılan teklif üzerine işaretle yapılan oylama neticesinde;

Dairesinden gündem olarak gelen yazıda 812 ada, 29 parsel olarak gelen teklifin sehven yapılan bir hata olduğu; aslında Hazineden gelen ikinci teklif yazısında 812 ada 30 parsel olarak belirtildiği görüldüğünden; dairesi tarafından sunulan yazıdaki 812 ada, 29 parselin; 812 ada 30 parsel olarak düzeltilerek değerlendirilmesine;

Bahse konu alanın mevcut onaylı imar planında 3,85 h.max 26,50 metre yapılaşma koşullarına sahip Turizm ve Ticaret Merkezi ile bu alanın kuzey, batı, doğu kısmında kalan 10 metrelik taşıt yolu ve yol boşluklarının planlama ilkeleri ve mevcut durum göz önüne alınarak düzenlenen imar planı değişikliği teklifinin dairesinden geldiği şekilde kabulüne, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8'inci maddesi gereğince onaylanmasına ve bu hususta hazırlanan raporun İmar Komisyonundan geldiği şekilde kabulüne mevcudun oybirliği ile karar verildi."

TAKAS ARAYIŞI BAŞLADI

Dönemin İmar Komisyonu Başkanı Turhan Demirtaş'ın şiddetle karşı çıktığı ve şerh düştüğü karar, Meclisten böyle geçti.

Demir Ailesi, şimdi Milli Emlak'tan bu arsayı satın almaya çalışıyor. Ancak Milli Emlak, üzerinde bina olan arsayı ucuza veremiyor. Aile, bu arsayı takas yoluyla alabilmek için görüşmeler yapıyor.

YASAL OLARAK SIKINTILI

Konunun uzmanları, duyarlı bir vatandaşın bu konuyu yargıya taşıması halinde imar değişikliğinin tümden iptal edileceğini söylüyorlar.

Zonguldak Belediyesi'nin bu inşaat yapılırken müdahale etmesi gerekiyordu. Şimdi yıkılması gereken binayı imar değişikliği yaparak, yasal hale getirdiler. Oysa burada imar kirliliğine neden olmak, hazine arazisini işgalden işlem yapılması gerekiyordu. Zonguldak'ta bu şekilde yargılanan bir sürü kişi varken, Demir Ailesi'ne bu ayrıcalığın tanınması tartışmalara neden oldu.

Editör: Pusula Gazetesi