Küçük işletmelerde işletme sahibi ön muhasebe işlemlerini kendisi gerçekleştirebilir.Ön muhasebe işletmenin bütçesini, işletmenin stoğunu, işletmenin müşterilerini, işletmenin alacak vereceklerini kayıt altında tutup takip edilmesine denir.Toparlamak gerekirse ön muhasebe işletmenin finansal işlemlerini takip ederek, düzenler.

Ön Muhasebe İşletme İçin Neden Önemlidir ?

Küçük veya büyük her işletmeyi ilgilendiren bütün finansal olaylar ön muhasebe içinde incelendiğinden işletme sahibi işletmeye kahve makinesi almak istediğinde bile işletmenin finansal durumunu incelemek zorundadır.İncelemediği durumlarda zarar edebilir ya da borca girebilir.Bu yüzden küçük veya büyük her işletme için ön muhasebe önem arz etmektedir.

Ön Muhasebe Elemanı Neler Yapar ?

Küçük işletmelerde işletme sahibinin yaptığı elektrik faturası ödeme, stoklarını kontrol etme, alacağı varsa alacağını tahsil etme, borçlarını ödeme gibi finansal işlemler dahil işleri yapan kişiye ön muhasebe elemanı denir.Büyük işletmelerde genellikle muhasebeciler dışarıdan çalıştıkları için büyük bir işletmede ön muhasebe elemanı olması gerekli görülmektedir.

İyi Bir Ön Muhasebe Elemanı Nasıl Olmalıdır ?

Ön muhasebe elemanı dediğimizde ya da cümle içinde muhasebe geçtiğinde basit bir iş gibi görebiliyor ya da küçümseyebiliyoruz ama ön muhasebe işi bir işletme için çok önemlidir çünkü yanlış yapılacak bir ön muhasebe ya da işlem şirketi batırabilir aynı zamanda iyi yapılan bir ön muhasebe şirketin finansal durumunu yukarılara taşıyabilir.Bu yüzden bu kadar öneme sahip bir konu olan ön muhasebe için seçilecek kişinin ön muhasebe bilgisinin iyi bir derecede olması gerekir.Ön muhasebe işletme yönetmek gibidir, işletmenin bütün finansal olaylarını takip ederken aynı zamanda işletmenin gelir ve giderlerini takip ederek finansal kaybın önüne geçeriz.İyi bir ön muhasebe elemanının gerekli olan ön muhasebe programlarını bilmesi ve hakim olması gerekir bunlar Word, Excel gibi Office programlarında profesyonellik demektir işletmelerin kendi programları da mevcuttur.Bu programların dışında stok takibi yapabilen, cari işlemleri takip edebilen, işinde titiz, dikkatli ve sorumluluk sahibi olması gerekir.İnsan ilişkilerinde iyi, disiplinli ve işletmeler tarafından genellikle işletmeye yakın ön muhasebeciler tercih edilmek istenir. İyi bir ön muhasebecinin aynı zamanda takım çalışmasına uyumlu olması gerekir.Eğer sizde iyi bir ön muhasebeci olmak istiyorsanız Office programlarında iyi derece de bilgi sahibi olmalı, insan ilişkilerinizde iyi olmalı, stok takibi, cari işlemleri takip etmeli, e-fatura ve fatura konusunda bilgi sahibi olmalısınız.Lise mezunu olsanız da yapabileceğiniz ön muhasebe işlemleri için önemli olan işletmeyi benimseyip dürüst çalışmaktır.

Ön Muhasebe Elemanları Ne Kadar Kazanır ?

Bu sorunun cevabının işinize yaraması için öncelikle böyle bir işe girmeniz gerekir. İşte tam da bu nokta da google'da yaptığınız; "muhasebe iş ilanları" araması çok işinize yarayacaktır.

Sonrasına gelince;

İşletmenin büyüklüğüne, sizin tecrübelerinize, işinize olan bağlılığınıza göre değişen bir durumdur fakat mesleğe yeni başlayan bir ön muhasebe elemanı asgari ücrete yakın bir maaş ile çalışır.Kendinizi kanıtlayıp, geliştirdiğiniz ve işinizde dürüst olduğunuz sürece sizlerde ön muhasebe elemanı olarak güzel bir maaş alabilirsiniz.Tecrübe edinmek için herhangi bir işletme de çalıştıktan sonra tecrübe kazanıp güzel maaşlara çalışabilirsiniz.

[*][*][*]

Eğer sakarya'nın iş ilanlarına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Başarılı bir iş hayatı ve bol kazançlar dileriz.

Editör: Pusula Gazetesi