Okulların açılacağı hafta ne olacağını kimse bilemez sözleri ile başlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 31 Ağustos 2020'de açılacağını söyledi. Ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi konulu genelge gönderildi.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı, yayınlandığı genelge ile okulların 31 Ağustos 2020 tarihinde açılacağını ve 18 Haziran 2021 tarihinde kapanacağını açıklandı. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Bilim Kurulu insanlarının yaptığı açıklamalar ve muhalefetin bu konuda elinde bulundurduğu veriler birlikte ele alındığın da kafalarda soru işaretleri belirdi.

Bilim Kurulu üyeleri, şimdi ki vaka tablosunu ele alarak okulların açılmasını büyük bir risk olarak görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise gerekli tedbirlerin alınarak okulların açılacağını söylüyor. 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı için farklı modeller de gündemde... Bunlardan bir tanesi vardiyalı eğitim sistemi. Bakan Selçuk, Eylül-Ekim aylarında ki vaka tablosuna bakılarak farklı modelleri hayata geçireceklerini ve aylar öncesinden bunun hazırlığını yaptıklarını söylese de muhalefet, ellerinde ki verilerle bunun imkansız olduğunu iddia ediyor. Önce Ziya Selçuk'un bu konuda ki açıklamalarına ve sonra bilim kurulu üyelerinin bu konuda ki açıklamalarına ve daha sonra muhalefetin bu konuda hazırladığı verilere birlikte bakalım;

ZİYA SELÇUK'UN AÇIKLAMALARI

''Okulların açılacağı hafta ne olacağını kimse bilemez. Bizim için birinci öncelik öğretmen ve öğrencilerimizin sağlığı. 31 Ağustos'ta açılacak derken bunu temenni ediyoruz. Sağlıklı bir durum oluşursa, şartlar elverişli olursa bu tarihte açacağız demek istiyoruz. Aylardır hazırlanıyoruz

Bir süre açmayın, uzaktan eğitime devam edin" denirse biz buna hazırız. Seyrekleştirme modeli deneyin derlerse buna da hazırız. Neden hazırız, bir yıl sonrasının içeriklerini bitirmek üzereyiz. O kadar hazırız.

Bizim beklentimiz şu: Verilere bakarız, ağustos sonu, eylül başında nasıl bir tablo varsa hareket planımızı ona göre uygularız. Her türlü altyapımız ve imkanımız fazlasıyla var'' dedi.

BİLİM KURULU ÜYELERİNİN AÇIKLAMALARI

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, vaka tablosuna göre okulların bu yıl açılma ihtimalini değerlendirdi. "Bu tablo böyle devam ederse okulların açılmasıyla ilgili özellikle üniversitelerde sıkıntı yaşayabiliriz" diyen Yavuz, temmuz ve ağustos ayında açıklanacak vaka sayılarının bu konuyu belirleyici olduğunu söyledi.

Habertürk'e konuşan Yavuz "Bu tablo binli rakamlarla devam ederse özellikle üniversitelerin açılmasında sıkıntı yaşanabileceğini düşünüyorum. Bu gerçekten çok dinamik bir salgın. Önümüzde ki yılların ön görüsünde bulunmak, elde ki verilerle tahmin etmek pek mümkün değil açıkçası. Bizler Temmuz ve Ağustos ayını nasıl geçirdiğimize bakarak, Ekim'de neler yapabileceğimize karar vereceğiz. Hazırlıklı olmak gerekiyor. Vaka sayıları sıfırlansa bile ikinci bir dalganın her an olabilir endişesi var. Bu yüzden, dinamik bir salgında eylül ya da ekim ayında okullar açılır ya da açılmaz diye şu an için bir şey diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, okulların 31 Ağustos'ta açılmasına ilişkin değerlendirme ve önerilerde bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Kaya şöyle konuştu:

UZAKTAN EĞİTİMDE ÖĞRENCİLERİN SADECE YÜZDE 30'U YARARLANDI

2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı pandemi nedeniyle uzaktan eğitimle yapıldı. Hazırlıklı olmamamız, altyapı yetersizliği, öğrencilerimizin ekonomik nedenlerle uzaktan eğitime erişim sorunları vd. nedenlerle EBA TV üzerinden yapılan eğitim yeterli olmadı. Öğrencilerimizin yüzde 30'u yararlanabildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılının 31 Ağustos'ta başlayacağını açıkladı. Ancak pandemi koşullarında eğitim öğretimin nasıl yapılacağını açıklamadı.

MEB'E SORULAR

Covid-19 salgınına karşı yeterli güvenlik tedbirleri alındı mı? Yüz yüze eğitimin yapılamadığı koşullarda eğitim EBA TV üzerinden mi yapılacak? Bunun için alt yapı eksiklikleri tamamlandı mı? Öğretmenler kendi okullarından, kendi sınıflarından, kendi öğrencilerine yönelik mi ders verecekler?

SORULARI MİLLİ EĞİTİM BAKANINA SORDUK YANIT SAĞLIK BAKANLIĞINDAN GELDİ

31 Ağustos'ta açılması planlanan okullarda alınması gereken önlemlere ilişkin Milli Eğitim Bakanlığına yaptığımız çağrıya ve sorduğumuz sorulara yanıt Sağlık Bakanlığından geldi.

Sağlık Bakanlığı, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde 31 Ağustos'ta okullarda alınması gereken önlemleri açıkladı.

TÜM SORUMLULUKLAR VELİLERE YÜKLENİYOR

Açıklanan önlemlere göre; okullardaki tüm sorumluluk velilerin üzerine yüklenerek bir taahhütname imzalatılıyor. Öğrenci ve öğretmenlere maske takma şartı getiriliyor. Okul girişlerinde, sınıflarda, koridorlarda el antiseptiği bulundurulacağı, temassız ateş ölçer ve maske olacağı belirtiliyor.

AÇIKLANAN TEDBİRLER NASIL KARŞILANACAK?

Okul içerisinde bulunacak kişi sayısı öğrenci ve öğretmenler de dahil 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde düzenleneceği, sınıf düzeni 1 metre sosyal mesafe olacak şekilde yapılacağı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığının mevcut bütçesi ile açıklanan tedbirlerin nasıl karşılanacağı, ek bütçe verilip verilmeyeceği; öğretmen, okul ve derslik ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da şu ana kadar "Ben bu bütçeyle tüm bu tedbirleri nasıl alacağım?" demedi. Saray hükümetinin başından da bu konuda bir açıklama gelmedi.

YENİ ÖĞRETMEN ATAMALARI YAPILACAK MI?

Konuya ilişkin TBMM'ye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması için bir soru önergesi verdik. Kaç öğrencimizin 2020-2021 eğitim öğretim yılında eğitime başlayacağını, toplam olarak okullarımızda kaç metrekare sınıf olduğunu, kaç dersliğe ihtiyaç olduğunu, ek bütçe talep edilip edilmediğini, öğretmen ataması yapılıp yapılmayacağını sorduk.

Ancak soru önergemize bu zamana kadar bir yanıt alamadık.

ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ, OKUL VE DERSLİK SAYISI

Bu teknoloji çağında Milli Eğitim Bakanlığı kendi inisiyatifindeki, öğretmen, öğrenci, okul ve derslik sayısını bir yıldır veremiyor.

Biz de değerlendirmelerimizi Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı Örgün Eğitim 2018-2019 verilerine göre yapacağız.

Türkiye'de örgün eğitim alan okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci bulunuyor.

Öğrencilerin

15 milyon 88 bin 592'si resmi

1 milyon 440 bin 577'si özel

1 milyon 579 bin 691 açık öğretim kurumlarında okuyor

1 milyon 564 bin 813'ü okul öncesi eğitimde

5 milyon 267 bin 378'i ilkokulda

5 milyon 627 bin 75'i ortaokulda

5 milyon 649 bin 594'ü ortaöğretimde bulunuyor.

3 milyon 250 bin 334'ü genel liselerde,

1 milyon 793 bin 391'i mesleki ve teknik liselerde,

605 bin 869'u da imam hatip liselerinde eğitim alıyor.

2018-2019 eğitim öğretim yılı rakamlarına göre örgün eğitim kurumlarında görev yapan 1 milyon 77 bin 307 öğretmenimiz var.

Öğretmenlerin,

907 bin 567'si resmi okullarda,

169 bin 740'ı özel okullarda görev yapıyor.

Öğretmenlerin,

51 bin 143'ü okul öncesi eğitimde,

300 bin 732'si ilkokulda,

354 bin 198'i ortaokulda,

371 bin 234'ü ortaöğretimde çalışıyor.

Örgün eğitimde 66 bin 849 okulumuz var.