Okula yeni başlayan bir öğretmenin okula kendini ait hissetmesi için dosya dolabının olması çok önemlidir. Özellikle büyük okullarda genellikle öğretmenlerin en çok yaşadığı sıkıntılar içerisinde yer alan kendine ait dolabının olmaması, okul yönetimi tarafından ivedilikle çözülmesi gereken önemli bir problemdir.

Kullanışlı öğretmen dolapları temel bir kilit sistemine sahiptir. Bu noktada özel ve kişisel dokümanlara sahip olan öğretmenlerin bu evrakları saklayabilmelerin imkan tanır.

Standart bir öğretmen dolabında basit gömme kilit uygulaması olabildiği gibi asma kilit takmaya uygun modellerde üretilebilmektedir. Müşteri ihtiyaçlarına göre hazırlanan modeller içerisinde yer alan kilit sistemleri şöyledir: kromajlı kilit sistemi, elektronik şifreli kilit sistemi, ispanyolet kilit sistemi gibi kilitler istek ve ihtiyaçlara göre kullanılmaktadır.

Yine müşteri isteklerine göre öğretmenler odası dekorasyonuna yardımcı çeşitli renklerde öğretmen dosya dolapları üretimi sağlanabilmektedir. Okullarda görülen ahşap malzeme ile üretilen öğretmen dolapları uzun ömürlü olmaktan çok uzaktır. Bu tarz dolaplar zamanla aşınarak kullanılamaz hale gelmektedir. Bu durum eşyanın kullanım ömrünü tamamlamadan atılmasına okulun ve devletin kaynaklarının boş yere harcanmasına sebebiyet vermektedir.

İşte bu noktada öğretmen dosya dolaplarının metaldan üretilmesi çok doğru bir tercihtir. Metalden üretilen öğretmen dosya dolaplarının ömrü neredeyse 10 yılın üzerindedir. Bu da bir eşyanın ortalama kullanım ömrüne denk gelmektedir.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir nokta öğretmen dosya dolabının saç kalınlığıdır. 0,5 mm kalınlığında üretilen dosya dolapları eğilip bükülmeye çok yatkın olabilmekte bu da eşyanın dayanıklığını etkilemektedir.

Onun yerine ortalama bir değer olarak kabul edilen 0,8 mm saç kalınlığı olması gereken dosya dolabı saç kalınlığıdır. Bazı firmalar daha kalın saç malzeme kullanabiliyor ancak bu durum da dosya dolabının taşınmasını zorlaştırdığı için tercih edilmemesi gereken bir durumdur.

Ayrıca gereksiz saç kalınlığı maliyetleri de artıracağı için ekonomiklikten uzak bir ürün ortaya çıkaracaktır ki, bunu müşteri de üretici de istememektedir.

Çelik öğretmen dosya dolap modelleri

Çelikten üretilen öğretmen dosya dolap modelleri ihtiyaçlara göre çeşitli modellere ayrılmaktadır. Okuldaki dosya dolabı ihtiyacına göre 5 gözlü, 10 gözlü ve 15 gözlü gibi öğretmen dolapları bulunmaktadır.

Bununla birlikte dosya dolapları, kilit sistemine göre de modellere ayrılmaktadır. Kromajlı gömme kilit sistemi, elektronik şifreli kilit sistemi gibi farklı ihtiyaçları karşılayan dosya dolabı vardır.

Metal dosya dolaplarını, okul yönetimi özel ya da standart ebatlı olarak sipariş vererek temin edebilir.

Dosya dolapları başka ne amaçla kullanılır?

Dosya dolaplarını sadece öğretmenlerin kullandığını söylemek yanlıştır. Özellikle özel okullarda ya da ilk okullarda sınıfta öğrencilerin eşyalarını koymak için de bu tarz dolaplar kullanılabilmektedir.

Her öğrenciye ayrı ayrı tahsis edilen dosya dolaplarına öğrencilerin okulda ihtiyaç duyacağı tüm eşyalar koyulabilmektedir. Bu da ilkokul gibi öğrencinin temel ihtiyaçlarının hiç eksik olmadığı ortamlar için oldukça pratiklik kazandırmaktadır.

Dosya dolapları başka kullanım alanları da mevcuttur. Bunlar içerisinde okuldaki spor salonunda okulda varsa yüzme havuzu gibi alanlarda öğrencilerin kişisel eşyaları koyabileceği emanet dolabı olarak da kullanımı mümkündür.

Öğrenciler bu tarz emanet dolaplarına değerli eşyalarını koyabileceği gibi küçük ancak kaybolması mümkün kişisel eşyalarını da koyabilir. Bu da öğrencinin okul içerisinde rahat hareket edebilmesine, eşyalarının korunmasına imkan tanır. Okuldaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamasını engelleyerek okul ortamını düzenlemeye yardımcı olur.

Bu tarz emanet dolaplarında da anahtarlı ve şifreli kilit sistemleri kullanılmaktadır. Gün içerisinde birkaç saatliğine bırakılan eşyaların çalınmasına karşı oldukça yeterli sistemler olduğunu söyleyebiliriz.

Öğretmen dolaplarının kullanım alanları sadece okulla sınırlı da değildir. Dershanelerde, fabrikalarda, ofislerde, spor salonu ve iş yerlerinde kullanılan dosya dolapları da vardır.

Öğretmen dosya dolabı fiyatları

Çelik öğretmen dosya dolapları fiyatları her üründe olduğu gibi, kullanılan malzemeye, büyüklüğüne, rengine, kilit sistemine ve adetine göre değişiklik göstermektedir.

Öğretmen dosya dolapları çeşit çeşittir. Ve okuldaki öğretmen sayısına göre fiyatları değişkenlik göstermektedir.

Ancak temel anlamda 5'li gözlü diye tabir edilen öğretmen dosya dolaplarının ortalama fiyatları 200TL'den başlamaktadır.

Tabii ki bu fiyatlandırma piyasadaki firmaların üretim ve pazarlama şekillerine göre değişkenlik göstermektedir.

Örneğin, metal dosya dolapları için kullanılan malzemeye göre fiyatı düşüp yükselebilmektedir. 0,5 mm saç kalınlığı ile üretilen dosya dolabı ile 1,2 mm saç kalınlığına sahip dosya dolabı aynı fiyata sahip değildir.

Ayrıca kilit sistemlerindeki farklılık da fiyatlarda oynamalara sebebiyet vermektedir. Örneğin, asma kilit kullanan bir dosya dolabı ile kromajlı gömme kilit kullanan dosya dolabı aynı fiyatlandırmaya sahip değildir.

Öğretmen dosya dolabı alırken nelere dikkat edilmeli?

Öğretmen dosya dolabı için en temel şey doğru ürünü bulmaktır. Doğru ürün bulmak da ihtiyaçlara göre değişmektedir.

Dosya dolabı ve soyunma dolabı satın almadan önce okuldaki öğretmen sayısı ve öğretmenlerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek vermek gerekirse, okuldaki öğretmenler daha büyük bir alana sahip ya da ortalama bir büyüklüğe sahip dosya dolabı isteyebilir. Bu durum alınacak dosya dolabı sayısını ve niteliklerini değiştirebilir.

Bir diğer durum okuldaki öğretmenler odasının büyüklüğüdür ki, öğretmen dosya dolapları öğretmenler odasına uygun büyüklükte olmalıdır. Diğer türlü öğretmenler odasına sığmayan dolaplar, farklı sıkıntılara neden olabilir.

Bütün bu durumlar dosya dolabı alırken ihityaç analizlerinin yapılmasını ve ona göre bir dosya dolabı satın alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Ayrıca dosya dolaplarındaki kilit sistemlerinin ihtitaçları karşılayıp karşılamadığına dikkat edilmelidir. Örneğin, hırsızlık olaylarının çok gündemde olduğu bir okulda daha sağlam anahtar ve kilit sistemleri tercih edilmelidir.

Öğretmen dosya dolabı nereden alınır?

İhtiyaç analizlerinin yapılmasıyla ortaya çıkan sonucu karşılayabilecek firmaları da internetten kolaylıkla bulmak mümkündür. Piyasaya bakıldığında metal dosya dolabı üreticileri oldukça fazladır. Ancak bunlardan kalite standartlarını yakalayan çok az firma bulunuyor. Öğretmen dosya dolabı üretici firmalarının sitelerinde bulunan referanslarına bakarak nasıl iş yaptıklarını ve ürün çeşitliliğini görmek mümkündür. Alışveriş gerçekleştirmeden önce üretici firma yetkileri ile mutlaka telefon görüşmesi yapılması ve ilgili ürünler ile ilgili bilgi alınması gerekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi