Dünyanın her yerinde 'Ya sıfır karbon ya sıfır gelecek' adı altında 32 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen iklim değişikliği eylemlerine, Zonguldak'tan da destek geldi. Zonguldak'ta eğitim gören öğrenciler, 1 saat derse girmeyerek küresel ısınmaya dikkati çekti. Dünyanın dört bir yanında 32 bin öğrenci aynı amaçla 'ya sıfır karbon ya sıfır gelecek' diyerek seslerini duyurmaya çalıştı. İklim değişikliği grevlerine Zonguldaklı öğrenciler de ellerinde dövüz ve pankartlarla katıldı. Zonguldak'ta 565 öğrenci, 1 saat derse girmedi, hazırladıkları pankartlarla küresel ısınmaya dikkat çekti. Şarkılar söyleyip, sloganlar atan öğrenciler, daha temiz bir dünyada yaşamak istediklerine vurgu yaptı.

AYDAN: "KUŞAKLAR ÇOCUKLARA TEMİZ BİR DÜNYA BIRAKAMADI"

TEMA Zonguldak İl Temsilciliği gönüllüleri de öğrencilerle birlikte küresel ısınmaya dikkat çekti. TEMA Temsilcileri, "çocuklarımız için daha temiz bir dünya istiyoruz" dedi. Kuşakların geleceğe temiz bir dünya bırakamadığına dikkat çeken TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, "Biz bugün TEMA Zonguldak Temsilciliği gönüllüleri olarak buradayız. Sevgili çocuklarımızın bu güzel etkinliklerinde, eylemlerinde onlara destek için geldik, çünkü çocuklar çok haklılar. Bizim kuşağımız ve bizden önceki kuşaklar onlara temiz, yaşanabilir bir dünya bırakamadı maalesef. Şu anda dünyada ki ısı artışı 1 buçuk derece civarında. Bütün amaç bunu daha fazla arttırmamak, 1 buçuk derecede sabit tutmak. Buzullar eriyor, sular tükeniyor, toprak verimini kaybediyor, yeşil örtü ormanlar azalıyor ve hava çok fazla kirleniyor. Mayıs ayında İsveçli Greta isimli bir öğrenci bir eylem başlattı. Dedi ki bizim okula gitmemizin bir anlamı yok çünkü okula gidip meslek sahibi olsak bile bize sağlıklı, yaşanabilir bir dünya bırakmıyorsunuz. Bu şekilde her Cuma okul kırma eylemi başlattı ve bu bütün dünyada hızla yayıldı. Greta Birleşmiş Milletlere davet edildi, orada konuştu; başka kuruluşlara davet edildi, oralarda konuştu. Dünyada ses getirdi. Bizim amacımız çocuklar okula gitmesin, eylem yapsın demek değil. Ancak gençlerimize temiz bir dünya bırakma sorumluluğundayız. Bu etkinlik karşısında çok duygulandık. Bütün çocuklarımızı çok seviyoruz, onları destekliyoruz. Geleceğe umut yeşertiyoruz.

ERKAN: "ÇOCUKLARIMIZ VE TORUNLARIMIZ İÇİN DAHA İYİ BİR YAŞAM ALANI İSTİYORUZ"

Genç Tema Zonguldak Başkanı Elif Erkan ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer veri; "Bugün hem küçük arkadaşlarımıza destek sağlamak için, hem de iklim krizinin gerçekten ne kadar ciddi boyutta olduğuna dikkat çekmek için burada bulunuyoruz. Bizler de üniversitemizde sürekli stant açarak bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bizim bunları anlatmamız yeterli olmuyor. Çünkü; artık ne yazık ki bizde günümüzde oluşan felaketli yaşamaya başladık. Çok ciddi sel felaketleriyle çok yakın zamanda da karşılaştık. Biz de bunların önüne geçebilmek geleceğimizde bizim, bizim çocuklarımız ve torunlarımız için daha iyi bir yaşam alanı bırakabilmek adına elimizden gelen her şeyi yapacağız. TEMA Vakfı olarak da elimizden geleni yapıyoruz zaten. Biz de her zaman olduğu gibi umut yeşertiyoruz diyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi