ÖZEL HABER

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda sergilenen, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 11'inci sınıf öğrencileri Tuluğhan Çivioğlu ve Muhammed Yusuf Alkuş'un geliştirdiği 'Madenciyi Arama Tespit ve Kurtarma Sistemi' projesi Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) test edilecek.

Öğretmen Ersin Ertürk rehberliğinde madenlerde yaşanan kazaların önlenmesi ve meydana gelen göçüklerde mahsur kalan madencilerin bir an önce yerlerinin tespit edilmesi için 'Madenciyi Arama Tespit ve Kurtarma Sistemi' projesini geliştiren Tuluğhan Çivioğlu ve Muhammed Yusuf Alkuş, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda 2'inci oldu. Sistem, Ortamdaki gazı, madencinin nabız atışını ölçen ve madencinin konumunu gösteren bir bileklik üzerinden çalışıyor. Sistemin en önemli özelliklerinden birisi de maliyetinin düşük olması.

GÖÇÜKTE KALAN MADEN İŞÇİSİNİN DURUMUNU HABER VERİYOR

Sistem, grizu facialarına karşı metan gazı ölçümü, maden ocaklarında yaşanan yangınlara karşı karbonmonoksit gazı ölçümü ve meydana gelen göçüklerde, göçük altında kalan veya maden ocağında mahsur kalan işçilerin yer tespiti için nabız ölçümü yapıyor. Nabız ölçümü ile göçükte kalan maden işçilerinin yaşayıp yaşamadıkları, hayati durumların ne derecede olduğu gibi önemli veriler de elde edilecek. Alınan sinyaller direkt olarak kontrol merkezine aktarılacak ve bu sayede bütün maden işçilerinin can güvenliği sağlanmış olacak. Öğrenciler, projelerinin hayata geçmesi için Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkililerine sunum yaptı. Proje ilerleyen günlerde TTK Eğitim Ocağı'nda test edilmeye başlanacak. Projenin testlerden başarıyla geçmesi halinde, maden kazalarında can kayıplarını önlemek için kullanılabilmesinin önü açılacak.

.

Editör: Pusula Gazetesi