Konut fiyatlarının oda sayısına göre gösterdiği değişkenlik pek çok yatırımcı için önemli bir unsurdur. En karlı yatırımı yapmak için emlak pazarını doğru biçimde analiz edebilmek oldukça önemlidir. İnternet sitelerindeki veriler aydınlatıcı olduğu kadar kafa karıştırıcı da olabilmekte. Zira binlerce ilanı aynı anda incelemek pek mümkün değil ve farklı emlak siteleri farklı fiyatlandırmalar ile karşımıza çıkabiliyor. Bu noktada uluslararası emlak arama motoru Flatfy.com'un yapmış olduğu veri analizi yatırımcıların fazlasıyla işine yarayacak cinsten. Birçok farklı emlak sitesindeki ilanların kullanıcıya sunulduğu site, ilan sayısı bakımından rakiplerinin önünde. Bu bağlamda sunulan verilerin sağlıklı olduğunu söylemekte sakınca yok.

Flatfy tarafından yayımlanan içerikler sizin mevsimlik dalgalanmaları, endeksleri ve trend analizlerini doğru bir şekilde yapabilmenize olanak sağlayarak en doğru seçimi yapmanıza büyük katkısı olacaktır. Örneğin, Temmuz ve Ağustos verilerini önce aylık olarak daha sonra ise geçen yılın verilerine göre karşılaştırmak, tercih edeceğiniz şehir ve ev seçenekleri için büyük bir etkileyici olacaktır.

Sunulan tablo incelendiğinde farklı şehirler için farklı sonuçlara varmak mümkün.

Tek odalı konut fiyatlarını baz aldığımızda ise İstanbul ili 210 bin TL ile en pahalı il olurken Gaziantep ise 104 bin TL ile en ucuz tek odalı konut fiyatının sahip olduğu il olarak gözlenmiştir.

3 Odalı evlerle ilgili verilere baktığımızda genel bir dengenin hakim olduğunu söylemek mümkün. 3 odalı evler, ev fiyatlarının birbirine en yakın olduğu verileri sağlamaktadır. Bazı şehirlerde bir, iki ve üç odalı evlerin arasındaki fiyat farkı değişkenken Mersin'de oda sayısının fiyatları dengeli şekilde artırdığı söylenebilir. Birden fazla ekonomik, sosyal sebep sayılabiliyor olsa bile müşteri taleplerinin 3 odalı evlerde genelde daha dengeli olması ve kanıt alışkanlıklarına uygun olması başlıca sebep olarak gösterilebilir. 4 odalı evlerin fiyatlarına bakıldığında ise diğer seçeneklere göre ciddi fiyatlarla karşılaşmak mümkün.. 3 odalı evlerde fiyatlar 300 bin civarında seyrederken, 4 odalı evlerde 450 bin dengesinde seyretmektedir. Temmuz- Ağustos aylarında düşen 4 odalı fiyatların son zamanlarda tekrar eski noktalara geldiğini eklemeden geçmek olmaz.

Gaziantep, tek odalı ev fiyatlarında en düşük fiyatlara sahipken dört odalı konut fiyatlarında ise zirveye oynamakta. Diğer yandan İzmir'deki dört odalı konut fiyatlarının İstanbul'un dahi dönünde olduğunu görmek mümkün. İki odalı evlerde en ucuz fiyatlar şaşırtıcı bir biçimde Ankara'da bulunuyor. Bunlar, geniş bir veritabanı ile yapılan araştırmaların çıkarabileceği çarpıcı sonuçlara güzel birer örnek oluşturmakta.

Flatfy.com emlak ilanları için bir arama motoru görevi görürken, bir ajans veya kiralama sitesi değildir. Tüm bilgileri partnerlerinin sitesinden temin ederek müşteriye sunmaktadırlar. Yani mülk satın almak veya kiralamak istediğinizde ya bir mülk sahibiyle iletişime geçmeniz ya da site üzerindeki ilanlardan birinin sitesine yönlendirilerek kiralama ve satın alma işlemini o site üzerinden yapmanız gerekmektedir. Bu sizin güvenliğiniz için bir önlem alma yoluyken aynı zamanda site üzerine bir sorumluluk yüklemekten kaçınmanıza sebep olmaktadır. Alım işlerinizde ev sahibiyle olan görüşmeleriniz, sürecin nasıl yönetildiği veya satın aldıktan sonraki memnuniyet sürecinden site sorumlu tutulamazken, size sadece partneri olduğu sitenin sahip olduğu veriyi sunmakla görevlidir.

Özetle, teknolojinin sunduğu faydalardan sonuna kadar yararlanmaya çalıştığımız şu günlerde, özellikle inşaat sektörü ülkemizde büyük bir alan kaplarken, böyle bir sitenin varlığı genel kesim için büyük bir şans olarak ifade edilebilir. İnsanlar bulundukları konumdan ayrılmadan Türkiye'nin her yerindeki gayrimenkullere herhangi bir çaba sarf etmeden, tüm ayrıntılarıyla ulaşabiliyorlar.

Editör: Pusula Gazetesi