-ÖZEL HABER-

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ilk etapta alınacak bin işçiden Zonguldak için ayrılan 700 kişilik kontenjanın kura çekilişi, 2 Mart 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

26 bin 119 kişinin başvurduğu ve saat 10.00'da Site Spor Salonu'nda başlayacak kura çekilişine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak. İlk kurayı, Bakan Dönmez çekecek.

Zonguldak 1'inci Noter Vekili Birkan Hamarat, Zonguldak'tan TTK'ya alınacak 700 kişinin kura çekilişinin nasıl yapılacağını detayları ile Pusula'ya anlattı. Çekilişin şaibesiz bir şekilde yapılacağını belirten Hamarat, "Kuraya başlamadan önce birkaç vatandaş çağıracağız. Hepsini çağıramayız. 'Gelin topları kontrol edin' diyeceğiz. 'Soğuk mu, sıcak mı, cıvalı mı, cıvasız mı?' diye kontrol ettireceğiz. Hakkıyla, hayırlısıyla yapacağız. Akıllarda soru işareti kalacak hiç bir şey olmayacak" dedi.

HAMARAT: "5 CAM KÜRE OLACAK VE HEPSİNİN BAŞINDA BİR KİŞİ DURACAK"

Salonda geniş güvenlik önlemlerinin alınacağını belirten Hamarat, şöyle konuştu:

"2 Mart 2019 Cumartesi günü saat 10.00'da kura çekilişi başlayacak. Ben saat 09.30 gibi salonda olacağım. Kuranın ne şekilde yapılacağını salonda bulunan kişilere en ince detayına kadar anlatacağım. Salonda her türlü güvenlik önlemi alınacak. Numarayı okurken dil sürçmesi olabilir, bu nedenle kamerayla kayıt altına alınacak. Benim çektiğim bütün numaralar, salonda bulunan skorboardlara yansıyacak. Dışarıdan içeriye giremeyen vatandaşlara da sinevizyon olacak. Oraya da yansıyacak. Dışarıya da sesimiz gidecek. 26 bin rakamının üzerinde başvuru olduğu ve 5 haneli rakam olduğu için içi boş 5 cam küremiz bulunacak. İlk kürenin içinde 0, 1 ve 2 rakamları olacak. Diğerlerinde 0'dan 9'a kadar rakam olacak. Üzerlerinde rakam yazılı pinpon topları olacak. Her kürenin başında bir kişi oturacak. 5 kürenin başında 5 kişi olacak. Bunları ikisi benim elemanım, diğerleri kuraya katılacak işçilerden olabilir. Çekmek isteyeni davet edeceğiz. Özel olarak seçim hakkı olmayacak. 5 el aynı anda topları kaldıracak. 700 çekiliş yapacağız, aynı numaraları mükerrer çekme olasılığımız var."

"AKILLARDA SORU İŞARETİ KALACAK HİÇ BİR ŞEY OLMAYACAK"

Salonda seçilen isimlere topları kontrol ettireceklerini belirten Hamarat, "26 bin 119 başvuru var. Örneğin; 21 bin 111'i çektik, asil olarak kaydettik. Sonra kuraya devam ediyoruz. Çekerken yine 21 bin 111 denk gelirse, mükerrer sayılacak. İkincisi iptal edilecek. Rakamın 26 bin 119 üzerinde çıkma olasılığı da yüksek. 27 binin üzerinde çıkması da normal. İkinci kürede 0'dan 9'a kadar rakam var. 26 bin top bulunsa da böyle bir imkan yok. 26 bin topu alacak dev bir kazan gibi bir şey olması lazım. Bizim en güzel şaibesiz şekilde yapacağımız kura şekli bu. Toplarımız herkese gösterilecek. Zıplayan toplar kullanılacak. Kuraya başlamadan önce birkaç vatandaş çağıracağız. Hepsini çağıramayız. 'Gelin topları kontrol edin' diyeceğiz. 'Soğuk mu, sıcak mı, cıvalı mı, cıvasız mı?' diye kontrol ettireceğiz. Hakkıyla hayırlısıyla yapacağız. Akıllarda soru işareti kalacak hiç bir şey olmayacak. İnsanları inandırmak kolay mı? Zor. İnanamıyorlar. Herkeste bir şüphe var. Bu şüpheye kesinlikle kimse aldanmasın" dedi.

"KİMSE KİMSEYE PARA KAPTIRMASIN, HERKES BANA GÜVENSİN"

Hamarat, adayların kimseye para kaptırmamasını isteyerek, "Ben birkaç şey duydum. 'Biz şu kadara şu işi hallediyoruz' gibi konuşanlar varmış. Kimse, kimseye para kaptırmasın. Herkes bana güvensin. Kurayı kendim yapacağım. Simsarlara para kaptırmayın. Kuradan es kaza ismi çıktıysa bu vatandaşın, 'Notere para verilmiş' gibi düşünce olmasın. El altından bir şey olmuş gibi şeyleri kimse asla düşünmesin. Kurada kesinlikle şansın dışında bir şey yok. 700 kişiyi mutlaka çekeceğim. Şans bu. Bu 700 kişinin içinde o insanlara şans olarak çıkarsa, bu kesinlikle şanstır. Başka türlü düşünülmesin. Bu konu çok önemli..."

EROĞLU: "KURA ÇEKİMİNDE NOTER KENDİ EKİPMANINI KULLANACAK"

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, kura çekilişinde idarenin tamamen Zonguldak 1'inci Noteri'nde olacağını belirterek, "Noter, çekilişte kendi ekipmanını kullanacak. Noter'e, işçi adaylarının topları kendilerinin çekmesini önerdik" dedi.

Eroğlu, Pusula'nın sorularını, "Kura çekilişini Noter tamamıyla kendisi yapacak. Bu saatten sonra biz hiçbir şeye karışmıyoruz. Bütün idare onlarda olacak. Çekilişe, Bakanımız Fatih Dönmez de katılacak. İlk çekilişi Bakanımız yapacak. Sonrası için noter yetkililerine şöyle bir tavsiyemiz oldu: Kura çekilişinde işçi adaylarının kendilerinin çekmesini söyledik. Uygulayıp-uygulamamak onlara kalmış" şeklinde yanıtladı.

Editör: Pusula Gazetesi