Nisan 2019'da mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,63 oranında arttı.

Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 34,56 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 27,52 düzeyinde gerçekleşti.

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,63'luk artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 30,50 TL ek yük getirdi.

Buna göre Nisan 2019' da Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 2.000,50 TL oldu.

Nisan 2018'de mutfakta aylık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2.74 oranında artmış, yıllık artış ürün bazında yüzde 14.20, aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 8.20 düzeyinde gerçekleşmişti. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 2.74 lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 42 TL ek yük getirmişti.

Ocak 2019-Aralık 2019 dönemini kapsayacak olan ve geçtiğimiz günlerde 2.020,00 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretten, gıda harcaması sonrasında asgari ücretlinin elinde 19, 50 TL kalıyor.

Asgari ücretli aldığı bu ücret ile gıda harcamasının yanı sıra konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Nisan 2019 da şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta pastörize süt yüzde 11.60, tam yağlı inek peyniri yüzde 3.20 oranında zamlandı. Diğer ürünlerde değişim görülmedi.

Et ürünleri grubunda; Kırmızı et ürünlerinde kemikli et yüzde 2.27, biftek yüzde 4, kuzu pirzola yüzde 5.82, kuşbaşı yüzde 1.23, kıyma yüzde 1.25 oranında zamlandı. Diğer ürünlerde bir değişim görülmedi. Ailelerin en fazla tükettiği tavuk ürünleri fiyatlarında ise Nisan ayında yüzde 9,20 oranında bir artış görüldü. Yumurta fiyatlarında önemli bir değişim tespit edilmedi.

Balık ürünlerinde ağlanma yasağı başladığı için hesaplamaya alınmadı. Sakatat Grubu; önceki yıllarda alıcısı bile bulunmayan sakatat ürünlerindeki son yıllardaki rağbetin devam ediyor. Bu grupta bir önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bu iki grupta Nisan ayında önemli değişim görüldü. Bakliyat grubunda Kurufasulye yüzde 8.71, barbunya 4.37, kırmızı mercimek yüzde 6.44 oranında zamlandı.

Tahıllar grubu, bu grupta Nisan ayında ekmeğe yapılan yüzde 20'lik artış dar gelirli aile bütçesinde etkili oldu. Ekmeğe yapılan zam mutfak gideri hesaplamasında ortalama yüzde 1.50 civarında bir etki yaptı. Yine tahıllar grubunda bulgur yüzde 3, baldo yerli pirinç yüzde 14.56 oranında zam gördü.

Nisan ayında sebze ve meyve grubunda bir önceki ayda olduğu gibi inişli çıkışlı istikrarsız bir fiyat hareketleri görüldü. Sebze ürünlerinde, sera ürünü bakla ve bezelyede ki fiyatlarda bir önceki aya göre önemli düşüşler tespit edildi.

Editör: Pusula Gazetesi