Zonguldak Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri ve birçok kuruma gönderilen mektupta yıllarca Davut Acar tarafından işletilen Carrefour alanıyla ilgili çarpıcı iddialara yer verildi.

Davut Acar'dan sonra Ateş Gayrimenkul olarak inşaatına başlanan ancak son günlerde Demirpark olarak adlandırılan binayla ilgili kamuoyundan gizlenen gerçekleri içeren mektubu Pusula yayınlıyor:

"Hiçbir kuruluş ya da yetkilinin ilgilenmediği ve dikkate almadığı bu alanın 15 Mayıs 1997 tarihli sözleşmesi ile ilgili olarak yazılan yazılarda,

İdarenin mülkü olan alanda, açık ve kapalı yüzme havuzu, kompleks binası, lokanta, spor kompleksi, ticaret merkezi ve otopark yapılarak 49 yıl süre ile işletileceği ve brüt ciro üzerinden pay ödeneceği,

Yüzme havuzları için yüzde 10, lokanta için yüzde 5, Ticaret Merkezi için yüzde 1 oranında yıllık brüt cirodan pay alınacağı,

Ciro bedellerinin belediyeye 3 er aylık dönemler halinde ödeneceği, ödemelerin gecikmesi halinde bankaların 6 aylık mevduata verdikleri faiz nispetinde fark tahsil edileceği, ciro primi ödemesi 2 dönemi yani 6 aylık bir süre ile gecikmeye uğrarsa idarenin sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih edeceği,

Yer teslimini müteakip 30 gün içerisinde sözleşme esaslarına uygun iş programının idareye teslim edileceği, iş programında faaliyetlerin birbirini takip eden 12 ay içerisinde tamamlanacağı,

Yapılacak inşaatlarla ilgili olarak 2 ay proje süresi, 12 ay inşaat süresi olmak üzere toplam 14 ay içerisinde yukarıda açıklanan tesislerin bitirileceği,

Sözleşme yapıldıktan sonra firmanın taahhüdünden vaz geçmesi veya sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemesi halinde idarenin kendi değerlendirmesini yapacağı,

Yer tesliminden sonra 30 gün içerisinde iş programının bildirileceği,

Yer tesliminden sonra 30 gün içerisinde tesislerin inşası için temel atılacağı,

Yer teslim tarihinden itibaren 12 ay sonunda tesislerin işletmeye açılmaması durumunda önce 10 günlük, bu ihtara uygun hareket edilmediği takdirde eksikliklerin yerine getirilmesi için 15 günlük ek süre verileceği, akabinde tüm eksiklerin tamamlanması için son kez 20 günlük süre verileceği,

Verilen bu sürelerde yine taahhüt yerine getirilmez ise firmanın idareye verdiği kesin teminatın irat kaydedileceği ve sözleşmenin fesih edileceği yazılmaktadır.

Açıklamaların devamında ise ihaleyi alan kişinin (yüklenici) tesisi tamamen üçüncü kişilere devredemeyeceği, işgal ettiremeyeceği, kullandıramayacağı, başka ortak alamayacağı, devir ve temlik edemeyeceği yazılıyor.

Her şey bu kadar açıkken belediyenin ve halkın malı olan bu alanda yukarıdaki sözleşmede yer alan tesisler neden yapılmamıştır, yaptırılmamıştır. Zonguldak halkı bugüne kadar neden kapalı ve açık yüzme havuzu, spor tesisi ve diğerlerinden mahrum edilmiştir.

49 yıllık yap işlet devret modeli ile ihaleyi alan Davut Acar'ın sözleşmede yapması zorunlu tesisleri yapmadığı halde yıllarca Gima'dan milyonlarca lira kira almasına kimler, ne karşılığında göz yummuştur? Bu alan neden hala daha bu kişi tarafından kullanılmaktadır.

Sözleşmede yapılması gereken tesislerin 14 ay içerisinde bitirilmesi gerektiği yazıldığı halde inşaatların yıllar sonra bile bitirilmemiş olmasına karşın belediyenin bu kadar geniş sahası halka hizmet değil Davut Acara servet kazandırılması için mi tahsis edilmiştir?

22 yıldır hiçbir şey yapılmayan bu alanda, ortada hiçbir geçerliliği kalmamış bir sözleşme olduğu halde, şimdi kim, hangi yetkiyle ve kimlerin himayesiyle bu inşaatı yapmaktadır.

Sözleşmede yapılması gerekli diğer tesisler yapılmadığı halde sözleşme neden iptal edilmemiş, bu alan neden belediyece geri alınmamıştır?

Zonguldak halkına sözleşmenin yapıldığı zamanda resmi belgelerle söz verilen, yapılacağı vaat edilen tesislere ne olmuştur? Madem tesisler yapılmayacaktı bu alan neden başkalarına servet kazandırmak için birilerine peşkeş çekilmiştir?

Zonguldak Belediyesinin bu mülkü neden yıllarca Davut Acar'a şantiye olarak kullandırılmıştır?

Davut Acar'ın milyonlar kazandığı belediye arazisinden elde ettiği gelirler karşılığı Zonguldak Belediyesi'ne bu güne kadar ödediği ciro primleri ne kadardır?

Sayın Meclis Üyeleri;

Bu alan sizlerin şahsı malı olsaydı siz böyle bir anlaşmayı kabul eder miydiniz?

Sözleşmede süresi içerisinde yapılacakları imzalayan bir yükleniciye hiçbir şey yapmadığı halde bu alanı yıllarca kullanmasına izin verimiydiniz?

Sözleşmenin hiçbir maddesine uymayan bir yükleniciye sözleşmenin fesih edilmesi gerekirken bugün burada yeniden faaliyet yapmasına göz yumar mıydınız?

Önceki dönem belediye başkanı Muharrem Akdemir görevi süresince birçok şeyi görmediği gibi Davut Acar'ın işgal ettiği bu alanda yaptığı yasa dışı inşaat çalışmalarını da özellikle görmemiştir. Zaten bu yasadışı inşaatın yapılmasına kendisi izin vermiş ve bu konuda sessiz kalmış olması da çok doğaldır. İmar yasasındaki bazı maddeler göz önüne alındığında sessiz kalmanın nedeni gayet iyi anlaşılmaktadır. İlerleyen zaman içerisinde açılacak bir soruşturmada yapılacak incelemelerde yapılan faaliyetlerin yasa dışı olduğu tespit edilecek ve yıkım kararı alınması gerekecektir. Yasa bunu emretmektedir, ancak bu yerin yıkılmadan birilerine peşkeş çekilebilmesi için inşaatın yüzde 90 oranında yapılmış olması gerekmektedir. Bugüne kadar buradaki inşaata tüm ihbarlara rağmen müdahale edilmemesinin arkasında yatan gerçekte budur.

Muharrem Akdemir, bu sözleşmeyi iptal edip sahayı geri alarak belediyeye kazandırması gerekirken hangi sebeplerle bu inşaata göz yummuştur, bunu sizlerin ve kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum.

Ancak sizlere düşen görev bu alan için zaman kaybetmeden ciddi çalışma yaparak Zonguldak belediyesinin işgal edilen ve bu şehirde eşi emsali bulunmayan bu alanının derhal Zonguldak belediyesine iade edilmesini sağlamaktır. Elinizi çabuk tutmalısınız zira yukarıda sözünü ettiğim inşaatın bitirilme oranı önünüze engel olarak çıkartılacaktır.

Sayın Meclis Üyesi; öncelikle yapılması gereken bu alanda inşaat çalışmalarını durdurmak yani inşaatı mühürlemektir. Yalnızca mühürlemek yetmez sonrasında da kaçak çalışmaları önlemek için bu sürecin titizlikle takibini yapmak gerekir.

Bu gibi yasa dışı inşaatları devam ettirmek için daha önce yapılanlardan edindiğim tecrübeler, mühürleme yapılırken inşaatın birçok yerinin fotoğraflarının çekilmesi ve inşaatta bazı ölçümlerin yapılması gerektiğidir.

Siz mühürlediğinizi zannettiğiniz inşaatlarda çalışma olmadığını düşünürken, kanunsuz işleri yapanlar fotoğraf çekilmez ve ölçüm yapılmaz ise, gece çalışmaları ve belediyenin bu konudaki yetkilileriyle özel sohbetler yaparak inşaatı tamamen bitmiş hale getirirler, daha önce birçok örneğini yaşadığımız gibi.

Sayın Meclis Üyesi;

Zaman, devlet malının deniz olmadığını anlatma zamanıdır artık. Zonguldak Belediyesi'nin Carrefour alanı olarak bilinen bu sahasında bugün sözleşmeye aykırı olarak yapılan inşatlar kim yada kimler tarafından yapılmaktadır?

Sizlerde bu yasadışı işlemlerin birilerini zengin etmesine, kamu malının gasp edilmesine göz yumacak mısınız?

Her kim bu milletin hak ve hukukuna el uzatmış ise zehir zıkkım olsun, sizlere düşen görev bu milletin hakkını gasp edenlerden hesap sormaktır."

Pusula'ya ulaşan bilgilere göre Davut Acar'ın bu tesisin bulunduğu alanı başka bir firmaya devir hakkı bulunmuyor. Zonguldak eski Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in "Ben imza atmadım" dediği işlem nasıl gerçekleşti?

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, bu devre nasıl onay verecek? Bu tesisteki işletmelere nasıl işletme ruhsatı verecek? Sözleşmeye aykırı yapılan binayla ilgili nasıl yol ve yöntem izlenecek?