Tarihte bugün. Zonguldak tarihinden. 2 Temmuz 1946...

Bugün 2 Temmuz 2019, Dün doğum günüydü, yarın ölüm...

Zonguldaklı şair Muzaffer Tayyip Uslu, 1 Temmuz 1922 yılında doğdu, 3 Temmuz 1946 yılında hayata veda etti...

Yalnız yaşamak için geldik bu dünyaya
Başka hiçbir şey için değil
Mesut olabilmemiz içindir
Ne varsa bu dünyada
Gökyüzünden tutun da
Ağaçların meyvesine
Hatta gölgesine varıncaya kadar

1922 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Muzaffer Tayyip Uslu polis komiseri olan babasının görevi nedeniyle çocukluğunun ilk yıllarını Mersin'de geçirdi. İlk ve ortaokulu İstanbul'da bitirdi, lise eğitimini Zonguldak Çelikel Lisesi'nde tamamladı. (1943)

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne yazıldıysa da yoksulluk ve hastalığı sebebiyle tahsiline devam edemedi ve Zonguldak'a dönerek İş Mükellefiyeti'ne memur olarak girdi.

Orhan Veli çizgisindeki şiirleriyle genç yaşta yeni şiir akımının sevilen şairleri arasına giren Uslu'nun şiirleri Ocak gazetesi (Zonguldak 1942), Kara Elmas (Zonguldak 1943-1946) Varlık (1941), Değirmen (1943) dergilerinde yayınlandı.

Şiirlerinin yanısıra Kara Elmas dergisi ve Ocak gazetesinde yayınlanan "Yarenlik", "Tenkide Dair", "Yirmi Yılda Türk Edebiyatı", "Son Çıkan Şiir Kitapları", "Şiir ve Şiirde Primitif Anlayışa Dair", "Halk Edebiyatımızdan Faydalanmanın Yolları", "Şiirde İnsanı Aramak" isimli denemeleri bulunmaktadır.

18 yaşında geçirdiği zatürreeyi yoksulluk yüzünden bir türlü atlatamayan şair, ömrünün son altı yılını veremli olarak, her gün ölebileceğini bilerek, yaşadı ve 3 Temmuz 1946 tarihinde henüz 24 yaşında iken Zonguldak'ta yaşama veda etti.

Şairin ölümünden on yıl sonra şiirleri ve yazıları Necati Cumalı tarafından 'Muzaffer Tayip' adlı kitapta toplanarak yayınlanmıştır. 2013 yılında da Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur'un şiirsel yaşam öyküsünü konu alan Kelebeğin Rüyası adlı bir sinema filmi yapılmıştır.

Editör: Pusula Gazetesi