Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; Şubat 2016-Şubat 2017 dönemine kapsayan mutfak harcaması yıllık hesaplamada yüzde 13,86 oranında arttı.

Gıda harcamasında meydana gelen yıllık yüzde 13,86'lık artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 180 TL ek yük getirdi.

Buna göre, Şubat 2016'da bin 240,45 TL olan Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması Şubat 2017 döneminde bin 412,36 TL'ye yükseldi. Ocak 2017-Haziran 2017 dönemini kapsayan ve bin 404,06 TL'ye çıkarılan asgari ücret 4 kişilik ailenin sadece mutfak giderini bile karşılayamaz durumda. Aldığı asgari ücret ile mutfak giderini karşılayamayan 4 kişilik çekirdek ailenin konut, eğitim, giyim, sağlık vb. zorunlu giderlerini de göz önüne aldığında asgari ücretin sefalet ücreti anlamına geldiği daha iyi anlaşılıyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Şubat 2016'da mutfak harcaması bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında artmış, mutfaktaki aylık gıda gideri ise bin 240,10 TL olarak gerçekleşmişti. Aynı dönemde bir önceki yıla göre de aile bütçesine gelen ek yük ise 123 TL olmuştu. Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Şubat 2016-2017 döneminde yıllık bazda şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta ortalama artış yıllık yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. En yüksek yıllık artış yoğurt ve eski kaşar peynirinde tespit edildi. Kırmızı et ürünlerinde, bu grupta ortalama artış yüzde 9,7 oranında oldu. En yüksek artış yüzde 17 ile yüzde 20 arası kuzu etinde oldu. Balık ürünlerinde yıllık artış yüzde 11 dolayında oldu. Tavuk etinde bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında artış oldu. Sakatat ürünlerinde de yıllık artış yüzde 11 düzeyinde gerçekleşti. Bakliyat ve tahıllar grubu; bu grupta yıllık bazda fiyatlarda önemli bir değişimler tespit edildi. Bakliyat grubunda yıllık ortalama artış yüzde 10, Tahıllar grubunda ise yılık artış yüzde 25 oldu. Bu grupta ortalama yıllık artış ise yüzde 6,50 oranında oldu. Bakliyat ve Tahıllar grubunda en yüksek fiyat artışı yüzde 26 ile nohut ve yüzde 25 ile ekmekte meydana geldi. Sebze ve meyve grubunda; Şubat 2016-Şubat 2017 döneminde, sebze grubunda yıllık artış yüzde 5, meyve grubunda yıllık artış aynı dönemde yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti. Yağlar ve yağlı tohum ürünleri grubunda; yağlarda yıllık artış yüzde 15, kahvaltılık zeytin grubunda yüzde 12 ve yağlı tohumlar da ise artış yüzde 10 seviyesinde oldu. Yağlar grubunda, zeytinyağı yıllık yüzde 34, fındık yağı yüzde 26, Ayçiçek yağı yüzde 15 seviyesinde arttı. Aynı dönemde margarin fiyatları yüzde13 geriledi. Kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler grubunda da yıllık bazda artış görülmezken fındık ve yer fıstığı gibi bazı ürünlerde fiyat düşüşleri tespit edildi. Bu gruptaki fiyat durgunluğu ve fiyat düşüşleri vatandaşın ana harcama gruplarındaki yüksek artışlar nedeniyle, çoğu çerezlik olarak nitelenen kuru ve kabuklu yiyecekleri tüketmekten vazgeçmek zorunda kaldığını gösteriyor. Şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda ise yıllık bazda en önemli artışlar çaylar grubunda tespit edildi. Bu grupta ÇAYKUR Turist Çayı Yüzde 5, Kamelya Çay yüzde 6, kış aylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur ise yüzde 100 oranında arttığı görüldü. Konserveler grubunda da yıllık ortalama artış yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti.

2016 Şubat-2017 Şubat ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle "Yoksulluk Sınırı" yıllık 457,38 TL artış ile 3 bin 757,38 TL oldu. (Haber Merkezi)

Editör: Pusula Gazetesi