Devrek Bölge Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Gazeteci-Mimar İbrahim Tığ, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, İmar İşleri Sorumlu Müdürü Sedat Kapucubaş ve müteahhit Semih Karagülmez hakkında suç duyurusunda bulundu.

Devrek Cumhuriyet Başsavcılığı'na giden Gazeteci-Mimar İbrahim Tığ, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci'nin "görevini kötüye kullandığı", Belediye İmar İşleri Müdürü Sedat Kapucubaş'ın "yasa ve yönetmeliklere aykırı hareket etmesi, müteahhit kayırdığı" ve Karagülmez Müteahhit Firması içinde "haksız kazanç sağlama" iddiasıyla bu şahıslar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Devrek Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Büyükbaş'a bu kişiler hakkında hazırladığı dilekçeyi ve belgeleri sunan İbrahim Tığ, "Adalet yerini bulacak, bundan asla şüphem yoktur"dedi.

İbrahim Tığ, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, İmar İşleri Sorumlu Müdürü Sedat Kapucubaş ve müteahhit Semih Karagülmez hakkında savcılığa bulunduğu suç duyurusunda şu iddialarda bulundu:

1-Devrek Yeni Mahalle Kayalık Sokak No:4'teki belediyeye ait Eski İtfaiye Hizmet Binası olarak da kullanılan taşınmaz (186 Ada, 3 Parsel) Devrek Belediye Başkanlığı tarafından ihale edilerek satılmıştır.

2-Sözkonusu belediye resmi olarak ihale ilanını Zonguldak Valiliği'ne göndermiş, Zonguldak Valiliği de ilanı Resmi İlan Yayınlamaya haiz Devrek Postası gazetesinde 19 Kasım-25 Kasım-30 Kasım ve 2 Aralık 2015 tarihlerinde 4 kez yayınlanmıştır.

3-Sözkonusu Devrek Belediyesinin satış ilanı enson olarak da sözü edilen gazetenin 2 Aralık 2015 tarihli nüshasında yayınlanmış ve ertesi gün yani 3 Aralık 2015 tarihi saat:10.00'da ihale açık artırma ile yapılmıştır.

Yasada ise: '2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 17'nci maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca/.../ Resmi Gazetede ve/veya günlük gazetede yayımlanacak ilan, ihale tarihinden en az yirmi gün, birden fazla yayımlanacaksa, son ilan ihale tarihinden en az on gün önce yayımlanır' denilmektedir.

4- Yayınlanan 4 ihale ilanında da; satılan arsaya yapılacak binanın, 'Ayrık Nizam 5 Kat Ticaret Alanı' olarak gösterildiği halde, ihaleyi kazanan firma bu şarta uymamış 8 kat bina inşa etmiştir.

Dolayısıyla ihaleye giren diğer şahıslar 5 kat üzerinden girmiş ama ihaleyi kazanan Karagülmez İnşaat'a 8 kat yapma ruhsatı verilmiştir. 'Ayrık 5 Kat ve Ticaret Alanı' şartına uyulmamış ve alıcı müteahhide 8 kat yapma izni vererek Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci görevini kötüye kullanmıştır.

5- İhale yoluyla satılan bin 27 metrekare yüzölçümlü 186 ada 3 parsel ihale öncesi imar durumu 'Belediye Hizmet Alanı' olarak belirlenmiştir.İhale öncesi Kayalık Sokak, Ankara Caddesi ile geniş bir şekilde birleşmekte iken, 186 ada 3 parselin imarı 'Ayrık Nizam 5 Kat Ticari Alan' olarak değiştirildikten sonra ihale yoluyla satışa çıkarılmış ve satış sonrasında:

İmar revizyonu yoluyla Kayalık Sokak yolunun Ankara Caddesi sokakla birleşimi daraltılmış ve yol ile 186 ada 3 parsel arasında satılabilen 103 metrekarelik ek alan oluşturulmuş ve bu alanın Devrek Belediyesi tarafından 186 ada 3 parsele satışı yapılarak sonrasında satın alan tarafından 103 metrekarelik bu alan 1027 metrekare büyüklüğündeki 3 parsel ile birleştirilerek 186 ada 10 parsel numarasıyla toplamda 1129,91 metrekare yüzölçümlü yeni bir parsele dönüştürülmüştür.Böyle bir uygulama ile Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci ile Devrek Belediyesi İmar İşleri Müdürü Sedat Kapucubaş belediyeyi zarar ettirerek alıcı firma Karagülmez İnşaat Firmasına çıkar sağlattırmış ve tolerans sağlamışlardır.

6- Yine 186 ada 10 parselinde içinde bulunduğu alanın imar planındaki son haline göre; Taban Alanı Kat Sayısı 0.40 olarak belirtilmiştir. Buna göre binanın zemin kattaki Taban Alanı 1129,91 metrekare x 0.40=451,96 metrekare olması gerekirken bu taban alanı uygulamada yaklaşık 100 metrekare haksız yere artırılarak 550 metrekareye çıkartılmıştır. Bu durum da alıcı inşaat firmasına haksız kazanç sağlamıştır. Budurumun sorumlusu da İmar İşleri Müdürü Sedat Kapucubaş'tır.

7- 3 Temmuz 2017 Pazartesi/Resmi Gazete Sayı: 30113

Yönetmelik/ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği

kkk bendi: 'Parsel cephesi: Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesini (Birden fazla yola cepheli parsellerde uygulama imar planında belirtilmemiş ise geniş yol üzerindeki kenar, parsel ön cephesidir. Yolların eşit olması halinde ve köşe başı parsellerde dar kenar, parsel ön cephesidir' denilmektedir.

Sözkonusu 186 ada 3 parselde cephe kodu Ankara asfaltı üzerinden alınması gerekirken, imar işleri müdürü tarafından müteahhidin fazla kat çıkmasının önü açılarak sağır ve işlek olmayan Kayalık Sokak'tan alınması da müteahhidin çıkarına bir durumdur. Bu durum aynı zamanda imar durumuna uygun olarak yapılaşması tamamlanmış olan komşu parsellerde haksızlık ve mağduriyet yaratmıştır. Belki yandaki binalarında sahipleri binalarını yaparken 8 kat yapacaklardı!

Kayalık Sokak gibi kör bir sokaktan kod vererek müteahhide fazla kat yapmasını sağlayan İmar İşleri Müdürü Sedat Kapucubaş, müteahhide haksız kazanç sağlamasıyla kamu kurumunu zarara uğratmıştır."

Gazeteci-Mimar İbrahim Tığ, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci'nin görevini kötüye kullandığı, İmar İşleri Müdürü Sedat Kapucubaş'ın da, mevcut yasalara muhalefet ederek müteahhide haksız kazanç sağlamasıyla kurumu zarara uğrattığı, alıcı firma olan Karagülmez İnşaat Firması da haksız kazanç sağlayarak kamu kurumunu zarara uğrattığı ve şehrin mimari dokusunu bozduğu iddiasıyla haklarında suç duyurusunda bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi