Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ziyaret ederek, 27'nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri hakkında madencilere bilgi verdi.

Dün Kozlu Uzun Mehmet 1 No'lu Kuyubaşı'nda, 00.00-08.00 vardiyasında ocaktan çıkan ve 08.00-16.00 vardiyasında çalışmak üzere ocağa inecek olan işçilere konuşan GMİS yönetimi, Türk-İş TİS Koordinasyon Kurulu ve Hükümet arasında imzalanan çerçeve anlaşma protokolü hakkında bilgi verdi.

DEMİRCİ: "SON YILLARIN EN İYİ SÖZLEŞMESİNİ İMZALAYACAĞIZ"

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, 27'nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin henüz tamamlanmadığını belirterek, Hükümet ile Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu arasında imzalanan çerçeve anlaşması doğrultusunda Kamu-İş ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Mükemmel bir sözleşme iddiasında olmadıklarını belirten Genel Başkan Demirci, her şeye rağmen son yılların en iyi sözleşmesinin imzalanacağını ve bu süreçte maden işçisinin desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İşten çıkan işçilere "iyi istirahatler", ocağa inecek olanlara da "kazasız-belasız çalışmalar" dileyen Demirci, sözü, GMİS Genel Başkan Yardımcısı ve TİS Komisyonu Başkanı

İsa Mutlu'ya toplu sözleşme süreci hakkında bilgi vermek üzere devretti.

Mutlu, şunları söyledi.

MUTLU: "BU MÜCADELEDE TALEPLERİMİZİ BÜYÜK ORANDA ELDE ETMİŞ OLARAK SÜRECİN SONUNA GELDİK"

"Yılbaşından itibaren geçerli olacak olan toplu iş sözleşmemizin görüşmelerini, işveren adına Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile sürdürdük. Oldukça zorlu ve çekişmeli bir süreç geçirdik. Ama bu mücadelede taleplerimizi büyük oranda elde etmiş olarak sürecin sonuna geldik. Bu süreçte sizlerin vermiş olduğunuz destek ve mücadele azminiz bu başarıda en büyük pay sahibi olmuştur. Sizlerin mücadeleci birlikteliğinizin verdiği güç ile masada elimiz güçlü oldu. Aynı dönemde Türk-İş'te oluşturulan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu da Hükümet ile görüşmelerini sürdürdü. GMİS ve Kamu-İş olarak 60 günlük yasal görüşme sürecinde ve arabulucu döneminde ücretler dışındaki maddelerde uzlaştık. Türk-İş Başkanımız Ergün Atalay başkanlığında Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu olarak hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ile en son Ramazan Bayramı öncesinde görüştük. Ancak bizim Genel Maden İşçileri Sendikası olarak harici işyerlerimizdeki işçi arkadaşlarımıza verilen iyileştirme oranına ve 2 asgari ücretin sözleşmeden önce uygulanması konusundaki itirazlarımız nedeniyle çerçeve anlaşması bayram öncesi imzalanamadı. Biz bu rakamları kabul etmeyeceğimizi net olarak ifade ettik. Akabinde Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu toplanarak durumu değerlendirdi. Bu durumda imza atmayacağımız ve gerekirse Koordinasyondan ayrılacağımızı belirttik. Bayram sonrasında Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay ve Çalışma Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ve Sendikamız Yönetim Kurulu olarak bir araya ageldik. Ve yaptığımız görüşmeler sonucunda bizim itirazlarımız dikkate alındı. Bildiğiniz gibi Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ında katılımıyla 3 Temmuz 2017 tarihinde Kamu Koordinasyon Kurulu olarak çerçeve anlaşmasını imzaladık. Tüm sendikalar gibi bizde bu çerçeve anlaşması kapsamı içinde ve Türk-İş Başkanımız ile Sayın Çalışma Bakanımızla yaptığımız anlaşma doğrultusunda, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Kamu-İş olarak önümüzdeki günlerde bir araya gelecek ve 27'nci Dönem Toplu İş sözleşmemizi imzalayacağız."

"BU SÜREÇTE YİNE SİZLERİN O GÜÇLÜ BİRLİKTELİĞİNİZ EN BÜYÜK DESTEĞİMİZ OLACAK"

"Çerçeve anlaşmasına göre; 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; günlük ücretlerimize birinci altı ay yüzde 7,5, ikinci altı ay yüzde 5 zam alınacak. İkinci yıl için; birinci altı ay için yüzde 3,5, ikinci altı ay için yüzde 3,5 zam alacağız. Ancak enflasyon bu rakamların üzerinde olursa enflasyon farkı günlük ücretlerimize eklenecek. Denge ödeneği olarak yılda bir defa aldığımız 500 TL, bu sözleşme ile 750 TL'ye çıkartıldı. Bu yılın 750 TL'sini farklarla birlikte alacağız. 6,60 TL olan yemek bedelimiz 8,10 TL olurken, diğer sosyal yardımlar da ücretlerdeki artış oranında artırılacak. Düşük ücretli arkadaşlarımız için günlük ücreti 90 TL'nin altında olanlara aylık 180 TL iyileştirme yapılacak. Bildiğiniz gibi çerçeve anlaşmasında bu iyileştirme 3 bin TL'nin altında maaş alanlara aylık 90 TL olarak verilmişti. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bunu 180 TL'ye çıkarttık. Yeraltında 2 asgari ücret uygulamasıyla bozulan kademenin yeniden oluşturulması için çeşitli söylentiler çıkartılıyor. Bu konuda alınmış bir karar yok. Ancak işveren tarafının, işlerin sağlıklı yürütülmesi açısından çeşitli önerileri var. Onlarla bu konuyu tartışacağız. Önümüzdeki günlerde Kamu-İş ile bir araya gelerek sözleşmemizi tamamlayacağız, inşallah. Bu süreçte yine sizlerin o güçlü birlikteliğiniz en büyük desteğimiz olacak. Bu arada bizlerin bu süreçte de gücünü kırmak isteyenler olacaktır. Bunlara kesinlikle müsaade etmeyiniz. Biliniz ki, madencinin mücadeleci gücü Ankara'da devamlı takip edilmektedir. Bizim bu gücümüzde yaşanacak en ufak bir taviz karşı tarafa koz olarak geçecektir. O nedenle ben özellikle bu süreçte her zamankinden güçlü bir duruş sergilemenizi bekliyorum. Hepinize kazasız-belasız çalışmalar diliyorum."

Ziyarete; GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, Karadon, Kozlu, Armutçuk, Amasra, Merkez Servisleri Şube Başkan ve yöneticileri katıldı.

Demirci başkanlığındaki GMİS heyeti, Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne vekaleten atanan Ali Demirsoy ile Müessese Müdür Yardımcılığı (İdari) görevine atanan Sedat Güngör'ü makamında ziyaret ederek, "hayırlı olsun" temennisinde bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi