Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bir köyde gerçekleştirilen kazılar sonucu ortaya çıkan mozaikler koruma altına alınıyor. İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, müze müdürlüklerince yapılan inceleme ve raporları dikkate alacaklarını belirterek, "Buranın M.S. 3'üncü yüz yıl Çiftlik Evi tibi yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Burada yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan mozaiklerin korunması çok önem arz etmektedir" dedi.

İl Genel Meclisi Aralık ayı meclis toplantılarında gelen teklif üzerine Çaycuma ilçesi Kadıoğlu Mozaiklerinde incelemelerde bulundu. Ereğli Müze Müdürlüğünün raporu doğrultusunda temizleme çalışmaları yapılan mozaiklerin üzerine koruma amaçlı geotekstillerin serildiği, kum ve toprak ile kapatıldığı, ancak mozaiklerin bu şekilde uzun süreli korunamayacağı zamanla bozulabileceği yada kaçak kazılara maruz kalabileceği ifade edilmiş, mozaiklerin bulunduğu parsellerin üzerinin hazırlanacak bir proje ile kapatılması gerektiği wc, otopark, bekçi kulübesi, satış kulübesi, hediyelik eşya kulübesi gibi üniteleri de içinde barındıracak projenin çelik konstrüksiyonlu bir yapı olması için bir an önce çalışma yapılması öngörülmektedir. Burada yapılacak kapatılma işleminin tahsisi Kültür Bakanlığı'na yapıldığı takdirde Bakanlık 2018 yılı Mali Yatırım Programına alınarak yapılacağı bildirildi.

KARAVELİ: "KAZILAR SONUCU ORTAYA ÇIKTI, ÖNEMİ BÜYÜK"

İl Genel Meclisinin İmar ve Bayındırlık, Eğitim ve Kültür, İçişleri, Turizm, AR-GE komisyonları tarafından Çaycuma ilçesi Kadıoğlu köyünde bulunan, Kadıoğlu Mozaiklerinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli "Bize ulaşan teklif doğrultusunda incelememizi gerçekleştirdik. Raporda da belirtildiği gibi 2008-2011 yıllarında burada yapılan koruma kazısı sonucunda zemini mozaikli 3 oda ortaya çıkartılmıştır. 2013 yılında da açığa çıkan mozaiklerin restorasyon çalışmaları için gerekli izinler alınarak, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğünden 4 uzmanın katılımıyla, mozaikler ile ilgili koruma ve onarım çalışmaları tamamlanmıştır. 2014 yılında ise Zonguldak İl Özel İdaresi KUDEB tarafından kamusallaştırılması yapılmıştır. Buranın M.S. 3'üncü yüz yıl Çiftlik Evi tibi yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Burada yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan mozaiklerin korunması çok önem arz etmektedir. Yapılan koruma çalışmalarının uzun süreli koruma sağlamayacağı komisyonlarımız tarafından da tespit edilmiştir. Zaten raporda da bununla ilgili görüşlerde bellidir. Buranın korunması ve yapılacak ek çalışmalarla ilgili İl Genel Meclisi olarak üzerimize düşeni yapacağız. İlimizde bu tür kültür varlıklarımıza sahip çıkmamız ve bu çalışmaların ilimiz turizmine kazandırmamız gerekmektedir. Bu anlamda da İl Genel Meclisi olarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Ocak ayında Meclisimize sunmak üzere raporumuzu hazırlayacağız" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi