Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Gökçebey'de 2018 yılında yıkılan ve inşaatına başlanacağı söylenmesine rağmen henüz ihalesi bile gerçekleştirilmeyen Gökçebey Ortaokulu hakkında, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi verdi.

Bilindiği üzere Gökçebey Ortaokulu, 2018 başlarında depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yetkililerce yıkılmış, eğitim görmekte olan 417 öğrenci, 442 öğrencinin halihazırda okumakta olduğu Gökçebey Atatürk İlkokulu binasına yönlendirilerek, ikili eğitim (sabah-öğlen) yapılmak zorunda kalınmıştı.


Mağduriyetler kalıcı hale geldi..

Yıkılan okulun yerine 24 derslikli yeni bir okul inşa edilmesi kararı alınmıştı ancak aradan geçen yaklaşık 1,5 yıllık süreçte yeni okul inşaatı bir türlü başlamadı ve o dönemde bütçesinin hazır olduğu beyan edilmesine rağmen inşaat bir türlü ihaleye çıkamadı. Öğrenciler, öğretmenler, aileleri açısından zor günler son bulmadığı gibi, mağduriyetleri de kalıcı hale geldi.

Sorunu geçtiğimiz dönemlerde de dile getiren ve sürecin takipçisi olacağını belirten CHP'li Yavuzyılmaz, konuya ilişkin olarak 02.07.2019 tarihinde TBMM'ye verdiği yazılı soru önergesinde; "Özellikle kış mevsiminde, öğrencilerimizin yarısı sabah hava karanlıkken okula giderken, diğer yarısı da akşam hava karanlıkken okuldan çıkmaktadır. Yaşanan mağduriyetlerle ilgili 24 Aralık 2018 günü, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü'yle yaptığım görüşme neticesinde; önümüzdeki bir ay içinde, yeni okul inşaatında ihaleye hazır hale gelineceği, bir ay süreyle zemin güçlendirme çalışmaları yapılacağı, yaklaşık 300 gün süresince de inşaatın süreceği bilgisini almıştım. Fakat aktarılan bilginin aksine okul inşaatı aradan geçen yaklaşık 1,5 yıla rağmen henüz başlamamıştır." ifadelerini kullanırken, Bakan Selçuk'a neden okulun ihale onayının bakanlıklarca henüz verilmediğini sordu.
Onayın verilmemesinin sebebinin ekonomik kriz mi yoksa Bakanlıklar arası koordinasyon sorunu mu olduğu sorularına da yanıt arayan Yavuzyılmaz, arazinin devletin veri tabanında okul arazisi olmaktan çıkartılıp çıkartılmadığı sorusuna da yanıt aradı.

CHP'li Yavuzyılmaz Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti:

1. Gökçebey Ortaokulu'nun 'ihaleye çıkabilir onayı' neden henüz verilmemiştir? Bu onayın verilmesi Bakanlığınızca neden bekletilmektedir?

2. Gökçebey Ortaokulu 2019 Zonguldak İl Yatırım Programı'na alınmış mıdır? İnşaatı için gereken bütçe hazır mıdır? Hazırsa bütçe ne kadardır?

3. Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir koordinasyon sorunu mu vardır? İhaleye çıkabilir onayı bu uyumsuzluk veya koordinasyon sorunu sebebi ile mi verilememektedir?

4. Gökçebey Ortaokulu İnşaatı, ülkemiz derinleşen bir ekonomik krizin içerisinde olduğundan mı başlatılamamakta, ihale edilememektedir?

5. Bakanlığınızca Gökçebey Ortaokulu'nun inşa edilmesi planlanmakta mıdır? Planlama yapılmış ise inşaatın başlatılacağı açık tarihin tarafıma bildirilmesini talep ediyorum. İnşaatın başlaması ile okulun eğitim öğretime başlaması arasındaki süre ne kadardır?

6. Gökçebey Ortaokulu arazisi başka bir kurum veya bakanlığın yetkisine devredilmiş midir? Bu arazi hala "okul arazisi" olarak mı gözükmektedir?

7. Gökçebey Ortaokulu ile birlikte Zonguldak'ta ihale onayı bekleyen başka projeler var mıdır? Varsa bu projeler hangileridir?

Editör: Pusula Gazetesi