Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Kapıcı ve beraberindeki Şube Müdür ve Müdür Yardımcıları, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Zonguldak'ta eğitim ve öğretimde yapılan çalışmalar ve sorunlar hakkında konuşan Murat Kapıcı, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Zonguldak'ın eğitimde ülke genelinde düşük seviyelerde yer almasının nedenlerinin arasında sadece eğitim politikaları olmadığına değinen Kapıcı, "Zonguldak eğitimde son sıralarda. Bunu sizler de sorguluyorsunuz. Eğitim bir kişi ile düzelmez. Eğer eğitim seviyemizin yükselmesini istiyorsak kent olarak bu taşın altına elimizi koymalıyız. Suyumuz var, hamurumuz var, tuzumuz var. Ama neden bir şey yapamıyoruz? Bunun cevabı birlikteliğimiz yok. Bunu yapamazsak Zonguldak'ta eğitim ve öğretimi çözemeyiz. Ben bu kentte TTK'nın bursuyla okumuş olan birisiyim. Bu kenti karış katış bilen bu kentin çocuğuyum. Ben bu kente eğitim anlamında bir şeyler katmak istiyoruz. Bunun için var gücümüzle çalışacağız. Yardımcı kitap konusunda talep ilk önce velilerden geliyor" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLERİMİZİ CİNSEL İSTİSMAR KONUSUNDA BİLGİLENDİRİYORUZ"

Okullarda meydana gelen cinsel istismar ve öğretmenler arasındaki ahlaksız ilişkilerle ilgili basında yer alan haberler ile ilgili soruları yanıtlayan Murat Kapıcı "Eski dönemler yok artık. Dikkat ediliyor, hemen soruşturma açılıyor. Cinsel istismar, ilişki ve taciz arasında terim farkları var. Bu tür ne olursa olsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hemen soruşturma açıyoruz. Bir olay yaşandı. Bizler suçlandık yazıldık. Rehber öğretmenlerimiz aracılığıyla cinsel istismarın ne olduğunu öğrencilerimize anlatıyoruz. Kimse sınırını aşmayacak. Öğretmen de sınırını aşmayacak. Cinsel istismar memurun yüz kızartıcı suçudur. Memurluktan atılma durumu vardır. Benim de bir kızım var, bu tür cinsel istismar olayları kabul edilemez. Bu çocuklardan sadece sorumlu okul, milli eğitim müdürlüğü ve öğretmenler olarak düşünüyoruz. Ancak bu sorumluluk toplum olarak hepimizdedir" dedi.

"ÖĞRETMENİN ÖĞRENCİYE DARP VE HAKARETİ KABUL EDİLEMEZ"

Öğretmenlerin özel yaşamına yönelik bir yapıtımda bulunmalarının hukuksal olarak mümkün olmadığını ifade eden ancak öğretmenlerin de bu konularda özel hayatlarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Kapıcı, "Genel kanı olarak Türk kültürünü ve değerlerimizi konuşuyorum. Ben öğretmenime şunu neden giyiyorsun, neden şu saatte şuradaydın diyemem demem. 2 öğretmen arasında yaşanan ilişkiye ben her hangi bir şey yapamam. Anayasada zaten zina suçu kalktı. 1200 civarında eksik öğretmen açığımız var. Öğretmenin öğrenciye hakaret etmesi, öğrencisini darp etmesi kabul edilemez ve bu benim kırmızı çizgimdir. Ben bir öğrencime asla hakaret ettirmem ve darp ettirmem. Hakkında hemen gerekli soruşturmayı açtırır ve gereği neyse yaparız. Yapmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu konuda asla taviz vermeyiz. Bu konuda açılan soruşturmalar var, 657'ye bağlı kanunda bunun cezası bellidir" şeklinde konuştu.

AKYOL ÖĞRETMENLİĞE GERİ DÖNECEK Mİ?

Hakkında açılan soruşturma sonrası öğretmenlikten KHK ile ihraç edilen ve hukuk savaşını kazanmasına rağmen mesleğine geri dönemeyen İsmet Akyol'un durumunu değerlendiren Kapıcı, "İsmet Akyol KHK ile ihraç edildi. Müracaat edeceği yer OHAL komisyonudur. Oraya gitmesi gerekiyor. Komisyon bunu değerlendirip karar verecek. Milli Eğitim'in elinde olan bir yetki yok. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Kararı hukuk verecektir" dedi.

"BİR ÇOCUK BİLE EVİNE GİTMESE BUNU KENDİME DERT EDİYORUM"

Öğrencilerin en iyi şekilde eğitim alması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kapıcı, "Okullarımızda öğrencilerimize sıcak yemek imkanı sunduk. Biz reklam amacıyla yapmadık, görevimiz olduğu işin yaptık. Şu anda benim 2 binden fazla öğrencim taşımalı için servis bekliyor. Bizler her sabah öğrencilerimiz okullarına gelinceye kadar tedirginiz. Onlara bir şey olacak mı diye düşünüyoruz. Sanmayın ki bu koltuklarda rahat oturuyoruz. Boş dersler için hemen öğretmenler görevlendirdik. İŞ Kur'dan 461 tane personel ve güvenlik görevlileri görevlendirdik. Güvenlik ve temizlik sorunlarını en iyi basın olarak sizler biliyorsunuz. Bunları aşıyoruz. Sıfır sorunlu bir eğitim mümkün değil. Eğer sıfır sorun olsa bizler bu makamlarda olmayız, bize gerek olmaz. O çocuklar bizim geleceğimiz ve biz bunun farkındayız. Biz, eğitim biterse bu ülke biter anlayışıyla eğitime sahip çıkıyoruz. Mesai sınırımız kesinlikle olamaz. Bir çocuk bile evine gitmese bunu kendime dert ediyorum. 2 kaza oldu, bu kazaların acısını bizler içimizde hissediyoruz. Bununla kendimizi sorguluyor ve eksikliklerimizi görmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Eğitimde başarının sadece Milli Eğitim politikalarıyla sağlanamayacağının altını çizen Murat Kapıcı, Zonguldak'ta birlik ve beraberliğin eğitimde sağlanması halinde bu başarının da kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kapıcı, Zonguldak'ta okullarda yapılan tadilat ve onarım çalışmaları ile inşaatlar hakkında da bilgi verdi.

Editör: Pusula Gazetesi