Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Sayıştay'ın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili rapor hakkında soruları yanıtladı.
TTK işçi alınması için TTK yönetiminin ve GMİS Yöneticilerinin bir hazırlığı olmadığını belirten Milletvekili Uçar "Bir rapor hazırlasınlar ve bakanlığa sunsunlar. Bunu sadece siyaseti fatura ederlerse işi sulandırırlar" dedi.
Milletvekili Uçar Sayıştay raporu ve TTK işçi alımı ile ilgili şu açıklamaları yaptı;
"KİT Komisyonu'nda görüşmeler yapıldı. Komisyona AK Parti Milletvekilimiz Polat Türkmen de katıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumuna eğer işçi alınması gerekiyorsa ve öyle bir açık varsa Genel Müdürümüz raporunu hazırlar ve Bakanlığa sunar. Sadece KİT Komisyonundaki görüşmelere binaen bir açıklamanın olduğunu biliyoruz. Ama kurumun yetkilileri bizim üretimle ilgili, 'üretim ayağında şu kadar elemana ihtiyacımız var, açığımız var' gibi bir ifade kullanmadılar.
Yetkili ve sorumlu onlar olduğu için onların bu konuyla ilgili bir çalışmasını yapıp Bakanlığa sunmaları gerekir. Biz de siyaseten takipçisi oluruz. TTK'ya işçi alındığı haldeı üretimin artmaması, zararın artması ve üretimin geriye gelmesi bir soru işaretidir.
Bununla ilgili yetkili herkes kendi payına düşeni alması gerekir. Sadece 'siyasetçiler bu işi niye çözmüyor' denilirse, siyasete fatura edilirse bu işi sulandırırsınız.
Gerçekçi olmak lazım, kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin ve basın camiasının bu konuda hassas olması lazım. Yoksa 'üretim düştü işçi alalım' ya da almayalım.
Ben böyle bir ifade kullandığımda olaya farklı perspektifden bakıldığında 'Hamdi Uçar işçi almak istemiyormuş' gibi görünüyor.
TTK ya işçi alınmasını en çok ben istiyorum. Neden? Çünkü ben bu şehirde ticaret yapıyorum. Eğer bu kurum ayakta durursa bu kurumda 15.000 işçi çalışacak, bundan şehir kazanır ve biz kazanırız.
Buna karşı olmak bir siyasetçi olarak ya da bir vatandaş olarak kabul edilebilir, anlaşılabilir bir düşünce değildir.
Olayı saptırarak farklı yerlere taşımanın bir anlamı yok. Herkes taşın altına elini koysun 'üretim düşüyor zarar artıyor' bir gün bir yerde tak diye 'bir dakika' diyecekler.
Onun için ben de diyorumki: GMİS ve TTK yönetimi olarak teknik bir çalışma hazırlayın ve 'bizim şuraya şunu şunu yapmamız lazım' deyin. Biz de siyaseten buna destek verelim. Ben şimdi çıkıp da 'TTK'ya 5000 işçi alınsın' diyebilirim. Afaki konuşabilirim.
TTK yönetimi ve GMIS'in herhangi bir toplantı organize edip, 'evet bizim kurumumuzun bu kadar işçi ihtiyacı var ve bir problem var' deyip 'biz şu projeyi hazırlarsak kurumda şu hale gelir ve üretim artar' diye teknik bir çalışma yok.
Bir önerileri yok sadece basın aracılığı ile beyanatları dışında hiçbir şey yok.