Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak'ta Atatürk'ün izlerinin silinmek istediğini ileri sürerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verdi.

Sahil Projesi'nde Atatürk'ü karşılayan Kız heykelinin yıkılmasıyla ilgili Cumhuriyet'in ilk kenti olan Zonguldak'tan Atatürk'ün izlerinin silinme girişimleri olduğunu iddia ederek soru önergesinde bulundu.

Demirtaş, konuyla ilgili şu görüşleri paylaştı;

"Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren ekonomik ve sosyal hayatı örnek gösterilen ili olan Zonguldak, bu kazanımlarını Cumhuriyet ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk sayesinde elde etmiştir. Ancak son dönemde Cumhuriyet'in ilk kenti olan Zonguldak'tan Atatürk'ün izleri planlı ve sistematik bir şekilde silinmeye çalışılmaktadır. Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden, tarihi ve kültürel miras niteliğindeki yapılar gözden çıkarılarak yıkılmakta, simgesel değeri olan heykel ve anıtlar birer birer kaldırılmak veya yıkılmak istenmektedir. Ancak Zonguldak, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren kendisini var etmiş olan Mustafa Kemal Atatürk ve onun değerlerine sahip çıkan duruşundan asla taviz vermeyecektir."

İŞTE O SORULAR

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM'ye verdiği soru önergesinde, Bakan Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

1) Zonguldak Valilik Binasının dış cephesinden onarım bahanesi ile kaldırılan Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin yerine konulmamasının nedeni nedir? Bu kararı kim, hangi gerekçe ile vermiştir?

2) Zonguldak Valilik Binasının dış cephesindeki Gençliğe Hitabe yerine porsuk ağacı mozağinin yerleştirilmesine kim karar vermiştir?

3) Zonguldak açısından simgesel değer ve önemi olan her bir cümlesi ayrı bir önem taşıyan Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi önceden olduğu gibi Zonguldak Valilik binasının dış cephesine koyulacak mıdır?

4) Zonguldak Kız Meslek Lisesi'nin depreme dayanıklılığının araştırılması kim tarafından ve hangi sebeple istenmiştir? Depreme dayanıklı olmadığına dair rapor kim tarafından hazırlanmıştır?

5) Zonguldak Kız Meslek Lisesi yıkılacak mıdır?

6) Mustafa Kemal Atatürk'ün Zonguldak'a ayak bastığı yerde, Atatürk'ü çiçekle karşılayan Ayten Alper'in heykelinin kaldırılması kararı kim tarafından ne zaman verilmiştir?

7) Basına yansıyan haberlere göre Atatürk'ü çiçekle karşılayan Ayten Alper heykelinin yıkılmasına gerekçe olarak gösterilen Sahil Projesi, ne zaman ve kim tarafından onaylanmıştır? Bu proje kim tarafından yürütülmektedir?

8) Zonguldak Sahil Projesi nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk'ün Zonguldak'a ayak bastığı yerde, Atatürk'ü çiçekle karşılayan Ayten Alper'in heykelinin, Sahil Projesi içinde korunması yerine kaldırılmasının neden nedir?

9) Zonguldak Sahil Projesi nedeniyle Atatürk'ün Zonguldak'a gelişinde ayak bastığı iskelenin sökülerek kaldırılacağı doğru mudur?

10) Eğer doğru ise bu tarihi mirasın korunarak Sahil Projesinin buna göre yapılması yerine sökülerek yıkılmasının nedeni nedir?

11) Makzon Projesi'nin Üzülmez Vadisi'nde yapılması için plan değişikliğine gidileceği iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise; Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca sanayi mirası olarak koruma altına alınan kok fabrikası bacasının ve Rombaki Köşkü'nün de olduğu Üzülmez Vadisi yerine, başka bir yere yapılmamasının nedeni nedir?

12) Özellikle son dönemde Zonguldak'ta Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait olan ve tarihi niteliklerinin yanında simgesel değere de sahip olan tüm eser ve yapıların birer birer yıkılması veya kaldırılması ile Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Zonguldak'taki izleri tamamen silinmek mi istenmektedir?