Dedemin tarlaları vardı Gökcebey`de.
Küçüken köye gitiğimizde bugday tarlasını,hasadı,harmana getirilip ayıklanmasın,düveni,Filyos Cayı`nda yıkanısını görürdük.

Çatalağzı'nda oturuyorduk.Babam demiryolcu olduğu için trenlerle haşır neşirdik.Bazen babam "marşandis" denilen uzun kömür vagonlarının oluşturduğu trenlerde görevli olurdu.Karabük`e gidip gelmesi nerdesyse 24 saati bulurdu.
Okula gidip gelirken trenlerin arasından geçerdik.Coğu kömür yüklü vagonlardı.
Kömür,maden ocaklarından çıktıktan sonra yıkanıp "Lauvar" dedikleri yerden vagonlara yüklenir ve uzun trenler oluşturulurdu.Bu vagonlarda Karabük gibi kömürle çalışan Demirçelik fabriklarına getirilirdi.
Hayatımda ilk defa geçenlerde kömür haricinde yüklenmiş değişik cins ve renkte vagonlar gördüm.
"TAHIL" yazıyordu üstünde.

Eren Holding Santralli daha kurulmadan ilk,liman yapımına başlanmışdı.Bu arada da yeni kurulacak Termik Santrali için ÇED toplanıları yapılıyordu.Toplantıda liman ve santralin bölgeye katkıları anlatılıyor,Karadeniz sahilinin en büyük limanının neden ihtiyac olduğu muğlakta kalıyordu.
Kimse de sormadı.
Madem kömürü Zonguldak`tan alacaklardı neden bu kadar büyük liman kurma ihtiyacı duymuşlardı ?
Toplantılarda söylenen tabi ki bir aldatmacaydı.Eren Holding bu limanı kurduğunda Ankara`dan habersiz kurmuyordu.Ona dışardan kömür ithal edebileceği,böylelikle kömürü ucuza mal edebileceği garantisi verilmişti.
Milli de neymis ki ?
Kömürü pahallıya çıkarıyormuşuz.Işte,bu kömürü ucaza mal edebiliyorsan zaten milli üretim yapabilirsin.Almanlar,Denizalti yaptilar,Tuna Nehrin`den Karadeniz'e indirdiler.Milli dedğin budur.

Eren Holding Santrali kısa sürede "Zonguldak`tan alacagı kömür vaadinden vaz geçip" Ukrayna,G.Afrika gibi ülkelerden limana kömür yığmaya başladi.Kömürün başkentinde, Zonguldak`a kömür ithal etmeye başladılar..Sandece Termik Santrale değil Karabük ve Ereğli Demirçelik Fabrikalarına da kömür satmaya başladılar.
Zonguldak`ta kömür ocakları zarar ederken başka ülkelerden kömür geliyordu artık.
2017 yılında bir karar alındı.Dışarıdan TAHIL ithalattında gömrük vergisi kaldıracak böylelikle tahıl ithalatında zenginin karı artırılacaktı.Aralık 2017`de 4 milyon ton Tahıl ithal ettik.
Çatalağı`nda bantlara aktarılan tahıl buradan vagonlara yükleniyor,oradan da iç piyasaya sürülüyordu.Bir görgü tanığı diyor ki ;bantan dökülen bugdayları kuşlar bile yemiyor abi !
Milli milli diyorlar ya ;
utanmasalar "Milli ithalatımız" diyecekler.
Bilmem kaç bin mil öteten geldiğine göre mal.
Mil`dir o mil!

HAYATi YILMAZ

Editör: Pusula Gazetesi