Mikro Tese; erkekten kaynaklı kısırlık sonucunda sperm bozukluğu varsa uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Erkekler cinsel ilişki ya da mastürbasyon sonucuna bağlı olarak boşalma sıvısında yeterli oranda sperm bulunmaması sorunu yaşayabilirler. Bu probleme Azospermi adı verilir. Erkeklerden genital kanallarda yaşanan tıkanma, testislerin zayıf olması ya da eksik sperm üretmesi bu sorunlara yol açabilir.

Erkeklerde bu tarz bir kısırlık sorunu yaşanıyorsa minimal invaziv teknikler yardımıyla gebeliğin oluşması sağlanabilir. Böyle bir durum yaşanıyorsa erkeklerden mikrocerrahi testiküler sperm ekstraksiyonu adıyla da alnına Mikro Tese yöntemiyle sorun çözülebilir.

Mikro tese hangi durumlarda yapılır?

Erkeklerin sperm eksikliğine bağlı kısırlık gibi sorunlar yaşaması durumunda Mikro Tese gibi yöntemlerle hamilelik durumu gerçekleşebilir. Mikro Tese işlemi şu durumlarda yapılır;

  • Erkekte sperm testi yapıldıktan sonra sonuçlara göre yeterli oranda testosteron olması durumunda,
  • Tedavi yapılmasına karşın azospermi durumu devam ediyorsa,
  • Klinefelter sendromu gibi birtakım kromozoma bağlı sorunların çözümlenmesinde Mikro Tese işlemi yapılabilir.

Bu tedavi yönteminin devreye alınabilmesi için ortalama %70 seviyesinde sperm bulunması gerekiyor. Bilimsel araştırmalardan yola çıkarak erkeklerde en yüksek sperm elde etme oranı veren ve testislere zararı en az olan tedavi yöntemleri arasında gösterilir.

Mikro Tese ameliyatı, testiste sperm üretiminin yetersiz olması durumunda yeterli spermi elde etmek için de yapılabilir. Ayrıca sperm kanallarında tıkanma yaşanıyorsa ve boşalma deneyimi sırasında spermler penisten çıkamıyorsa da uygulanabilecek bir müdahaledir. Ayrıca sperm canlılığını düşürecek kanser tedavileri sürecinde doğurganlık oranını korunması adına yapılabilir. Bu süreçte erkekten alınan spermler dondurulur ve ilerde kullanmak adına muhafaza edilir. Görüldüğü gibi Mikro Tese uygulamasının geniş bir uygulama alanı vardır.

BKZ: Mikro TESE İşlemi

Mikro tese nasıl yapılır?

Mikro Tese operasyonu genel anestezi yardımıyla yapılır. İşlem sırasında testis bölgesinde bir kesi açılır. Testislerdeki tubul denen ince kanallar mikroskop yardımıyla incelenir. Normal ya da genişlemiş yapıdaki tubuller toplanır ve doku numuneleri laboratuvar ortamında incelenir.

İnceleme sırasında sperm hücreleri tespit edilir ve toplanır. Bu süreç uzman bir ekip tarafından yürütülmelidir. Mikro Tese operasyonlarında sperm görülmeme durumu da olabilir. Bu durumda yıkama işlemi denen prosedür uygulanır ve az miktarda da olsa sperm yakalanabilir. Sperm üreten testis tubulleri mikroskobik olduğu için çıplak gözle görmek imkansızdır. Günümüzde tıp alanındaki gelişmelerle birlikte sperm hücreleri 20-25 kat kadar büyütülebilir.

Sperm üretimi az ya da bölgesel olan erkekler için de sperm üretilen küçük bölümler bulunabilmektedir. İşlem anında bu bölümler güvenli bir şekilde incelenir. Testis dokusunda yer alan bölgeler bulunarak çıkartılır. Alınan doku örnekleri az boyuttaysa sperm arama süreci uzayabilir. Sperm bulunduğu zaman yumurtayı döllemek için hemen kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca daha sonra tüp bebek tedavisi için dondurmayı da seçebilirsiniz. İşlem sırasında bir taraftaki testis dokusunda sperm bulunmazsa diğer tarafa bakılır. Mikro Tese uygulaması 1-2 saat arasında süren bir operasyondur.

Mikro Tese işlemi testis dokusu alanında uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Ayrıca operasyon sırasında mikroskop kullanacak, testis tubullerinin diseksiyonunu yapacak ve sperm arayacak nitelikte yardımcı personeller de bulunmalıdır.

Bu tedavi yönteminde canlı sperme ulaşma oranı %70 kadardır. Sperm eksikliği yaşayan azospermili erkekler için ise başarılı sperm alma oranı %50 kadardır. Ancak sperm çıkarma işleminin başarılı olacağı hamilelik başlangıcı için yeterli değildir. Bu süreçte hamilelik süreci kullanılan yöntemin başarı oranına bağlıdır. Bir Mikro Tese ameliyatı başarısız olursa tekrarlanabilir. Doktorunuz 6-12 ay arasında operasyonu tekrarlamanızı önerebilir.

Mikro tese sonrası iyileşme süreci

Mikro Tese ameliyatlarında hastalar genelde aynı gün içinde taburcu edilmektedir. Bazı durumlarda 1 gün hastanede gözetim altında kalabilirsiniz. İlk gün şişkinlik ya da ağrının azaltılabilmesi amacıyla buz torbası uygulaması yapılabilir.

Mikro Tese sonrasında ilk birkaç gün ağır egzersizler, cinsel ilişki, mastürbasyon gibi süreçleri gerçekleştirmemelisiniz. Bu süreçlere başlayabilmek için doktorunuzun tavsiyelerini dinlemelisiniz. İşlemden sonra bir komplikasyon yaşıyorsanız ortalama 10-15 gün içinde iyileşmenin gerçekleşeceğini belirtelim.

Operasyon sonrasında kanama, enfeksiyon ağrı ya da rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir. Ancak işlem anında testislerin zarar görmesi çok düşük bir ihtimal olarak karşımıza çıkar. Doktorunuz işlem bölgesine pansuman yapar. Hastaların pansuman çıkana kadar duş almaması önerilir. Ağrı şikayetiniz varsa doktorunuz ağrı kesici verebilir. Bebek sahibi olma konusunda sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurarak Mikro Tese uygulamasını deneyebilirsiniz.

Mikro tese avantajları nelerdir?

Mikro Tese tedavisi erkeklerde çocuk sahibi olma konusunda çok etkili yöntemlerden biridir ve birçok avantaj barındırır;

  • Mikro Tese anestezi yardımıyla yapılır. İşlem sırasında hiçbir ağrı hissi oluşmaz.
  • Bu operasyon minimal olarak yapılan bir mikro cerrahi işlemidir.
  • Mikro Tese ile sperm bulma ihtimali cerrahi kabul edilmeyen yöntemlere göre çok daha yüksektir.
  • Geleneksel olarak gerçekleştirilen biyopsi tekniklerinin yanında daha fazla sayıda sperm bulabilirsiniz.
  • Sperm dondurma seçeneği sayesinde saklayarak daha sonra kullanabileceğiniz gelişmiş bir yöntemdir.
  • Güçlü mikroskoplar kullanılan bir operasyonlar olduğu için spermleri barındıran tubulleri bulmak çok kolay olur. Ayrıca mikroskop sayesinde testis dokusuna zarar gelmez.
  • Operasyonda sürecinde kaliteli sperm bulma ihtimali çok yüksektir. Buna bağlı olarak gebeliğin başarısı da yükselir.
  • Operasyondan sonra komplikasyonlar minimal olarak görülür. Bu yüzden testisler açısından güvenli bir uygulamadır.

Kaynak: http://www.ozlemaras.com/