Eczacı Esra Geyikli, kadınlarda sık görülen meme kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını ifade eden Eczacı Geyikli, şunları söyledi:

"Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı (1-31) meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Türkiye Kanser İstatistikleri raporunda kadınlarda en sık görülen 10 kanser hastalığı içerisinde 43,8 ile ilk sırada yer almaktadır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, memedeki hücrelerin kontrolden çıkmaya başladığında başlar. Bu hücreler genellikle bir röntgende görülebilen veya yumru olarak hissedilen bir tümör oluştururlar. Hücreler, çevreleyen dokularda büyüyebilir (istila edebilir) veya vücudun uzak bölgelerine yayılırsa (metastaz), maligndir (kanser). Meme kanseri neredeyse tamamen kadınlarda görülür, ancak erkekler de meme kanseri olabilir. Aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.

Kimler Risk Altındadır?

Yaşam Tarzı İle İlgili Meme Kanseri Risk Faktörleri;

[*] Alkol almak, sigara kullanmak

[*] Aşırı kilo, obezite

[*] Fiziksel olarak aktif olmamak

[*] Hiç doğum yapmamış veya 30 yaş üstü ilk çocuk sahibi olmak

[*] Hiç emzirmemiş olmak (hadiren de olsa ihtimal dahilinde)

[*] Doğum kontrol yöntemleri

[*] Menopoz sonrası hormon tedavileri

[*] Meme implantları (silikonlar)

Değiştirilemeyen Meme Kanseri Risk Faktörleri;

[*] Kadın olmak

[*] Yaşlanmak

[*] Belirli kalıtsal genler

[*] Ailede meme kanseri öyküsü olması

[*] Irk ve etnik köken

[*] Yoğun meme dokusuna sahip olmak

[*] Bazı iyi huylu meme lezyonları (Fibrozis, Adenozis....)

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Memenin normal olarak nasıl göründüğünü ve hissettiğini bilmek göğüs sağlığının önemli bir parçasıdır. Meme kanserini olabildiğince erken bulmak size başarılı bir tedavi şansı sunar. Tarama testleri, herhangi bir semptom ortaya çıkmadan önce, erken evrelerinde meme kanserini bulmaya yardımcı olabilir. Meme kanserinin en sık görülen semptomu yeni bir yumru veya kitledir. Düzensiz kenarları olan ağrısız, sert bir kitlenin kanser olma olasılığı daha yüksektir, ancak meme kanserleri yumuşak veya yuvarlak olabilir. Acı çekebilirler bile. Bu nedenle, meme hastalıklarının teşhisinde deneyimli bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilen herhangi bir yeni göğüs kitlesi, yumru veya göğüs değişimine sahip olmak önemlidir.

Belirtiler kısaca şöyle özetlenebilir:

[*] Memede ya da meme ucunda ağrı,

[*] Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (egzema, mayasıl),

[*] Meme ucunda çekilmeler,

[*] Memede portakal kabuğu görünümü,

[*] Meme derisinde tahriş,

[*] Tek taraflı meme ucunda akıntı- özellikle kanlı akıntı,

[*] Koltuk altında yumru (kitle),

[*] Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği,

[*] Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma...

Meme Kanseri Tespit ve Tanı için Görüntüleme Testleri Nelerdir?

Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir. Kişinin kendi kontrollerini düzenli olarak ayna karşısında kendi kendine yapabilmesidir.

Meme kanserini aramak ve teşhis etmek için farklı testler kullanılabilir.

[*] Mamografi

[*] Meme Ultrasonu

[*] Meme MRI Taramaları

[*] Yeni ve Deneysel Meme Görüntüleme Testleri (meme tomosentezi veya 3D mamografi) gibi...

[*] Ülkemizde her ilde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir.

Tedavi

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekle birlikte; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir.

Lokal tedaviler

Bazı tedaviler lokaldir, yani vücudun geri kalan kısmını etkilemeden tümörü tedavi ederler. Meme Kanseri Cerrahisi, Meme Kanseri için Radyasyon (ışın tedavisi)

Sistemik tedaviler

Meme kanserini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, sistemik tedaviler olarak kabul edilir, çünkü vücudun hemen hemen her yerinde kanser hücrelerine ulaşabilirler. Ağız yoluyla verilebilir veya doğrudan kan dolaşımına alınabilirler. Meme Kanseri için Kemoterapi, Meme Kanseri için Hormon Tedavisi, Meme Kanseri için Hedefli Terapi...

[*] Meme kanserinin tipine ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak, ameliyattan önce veya sonra ya da bazen her ikisinde de başka tedavi türlerine de ihtiyaç olabilir. Bunun kararını hastanın ilgili doktoru veya doktorları verecektir.

Korunma ve Önleme İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

[*] Sağlıklı beslenme

[*] Kilo kontrolü

[*] Düzenli fiziksel aktivite

[*] Düzenli meme kontrolü

[*] Zararlı alışkanlıklardan uzak durma (sigara, alkol...)

[*] Emzirme

[*] Düzenli yaşam

Erken teşhis hayat kurtarır."

Kaynaklar: American Cancer Society, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Editör: Pusula Gazetesi