Eleştirmen-yazar Mehmet Yaşar Bilen için 22 yıl öğretmenlik yaptığı Devrek'te, söyleşi ve imza günü düzenlendi.

Mehmet Yaşar Bilen'in görev yaptığı Devrek Lisesi'nden 1981 yılında mezun olan öğrencileri tarafından, "Devrek Lisesi 1981 Yılı Mezunları Buluşuyor" etkinliği çerçevesinde Devrek'e gelen Mehmet Yaşar Bilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde Sarissa Yayınları arasında çıkan "Eleştirmen: Mehmet Yaşar Bilen e Mektuplar-1" kitabını tanıttı ve kitap üzerine söyleşi yaptı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Türk edebiyatında önemli bir yere sahip eleştirmen-yazar Mehmet Yaşar Bilen'i Devrek'te ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Bilen'in Devrek'te 22 yıl öğretmenlik yaptığını belirten Semerci onu 'içimizden biri' diye tanımladı.

Kitabında, 12 Eylül dönemi baskılarının, edebiyat ve sanat adına tüm olumsuzluklarını yansıttığını belirten Bilen, kimi mektupları da ibretle okunacağını, söyledi.

MEKTUPLAR BİR DÖNEME IŞIK TUTUYOR

Eleştirmen-Yazar Mehmet Yaşar Bilen şöyle konuştu: Uzun yıllar sonra geldiğim Devrek'te sizlerle karşılaşmaktan, sizlerle olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu mektuplar sevgili öğrencim İbrahim Tığ'ın da Cumhuriyet'te belirttiği gibi 'Devrek çıkışlıdır'. Uzun yıllarımı Devrek'te geçirirken sanat ve edebiyat çalışmalarım dışında Türkiye'deki bütün yazar ve şairlerle yazıştım. Bunların içinde tanıyabileceğiniz tüm ünlü yazarlar var. Aziz Nesin'den Nuri Pakdil'e kadar. Bu mektuplar bir döneme ışık tutan önemli tarihsel ve yazınsal belgelerdir. Özellikle 12 Eylül dönemi baskıları edebiyat sanat adına tüm olumsuzlukları, mektupların içeriğinde bulacaksınız, kimilerini de ibretle okuyacaksınız. Kimi mektuplar da çeşitli nedenlerle yok oldu. Sözgelimi Sunay Akın'ın, Enver Ercan'ın güzel mektuplarını ne yazık ki bulamadım."

KİTABA YOĞUN İLGİ VARDI

Söyleşi sonrasında kitabı okuyucularına imzalayan Mehmet Yaşar Bilen,

"O dönemin baskılarını sezdirmek, sanatın, edebiyatın, şiirin nasıl bir ortamda boy verdiğini ortaya koymak gerekiyordu. Birçok şairin, yazarın mektubunda bu olguya rastlayacaksınız..." dedi.

Bilen'in öğrencileri ve Devrekli kitapseverler kitaba yoğun ilgi gösterdi.

ŞİİRİN RENKLERİ SERGİSİ

Etkinlik çerçevesinde, Devrekli ressam Filiz Bala da "Şiirin Renkleri" konulu bir de sergi açtı. Halkın büyük bir beğenisini toplayan sergi üzerine konuşan Bala, "Yıllar sonra Devrek'te sergi açmam benim içim mutlulukların en büyüğü oldu."diyerek katkıları nedeniyle, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci'ye teşekkür etti.

Gazeteci-şair-yazar İbrahim Tığ da, Devrek kültür ve sanatına verdikleri destekler nedeniyle Mehmet Yaşar Bilen ile Filiz Bala'ya birer plaket sundu.

ŞAİR-YAZAR YABAN'I EVİNDE ZİYARET

Eleştirmen Yazar Mehmet yaşar Bilen, yıllar sonra geldiği Devrek'te şair-yazar Mithat Yaban'ı evinde ziyaret etti. 85 yaşındaki Devrekli şair Mithat Yaban, Bilen'le Devrek anılarını tazeledi ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

MEHMET YAŞAR BİLEN KİMDİR?

1945 yılında Niğde' de doğdu. Ortaöğrenimini Niğde Erkek Sanat Enstitüsü ve İlköğretmen okulunda, yüksek öğrenimini Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Ergani, Zonguldak, Devrek, İzmir Bornova, liselerinde öğretmenlik yaptı.

İlk şiir ve denemeleri Ilgaz, Yeleken, Forum ve İmece dergilerinde yayımlandı. Varlık, dergisinin açtığı eleştiri yarışmasında ödül aldıktan sonra tümüyle eleştiriye yöneldi. Nesin Vakfı yıllığında dergiler bölümünü yazdı. Yansıma, Güney, Dönemeç, Sanat ve Toplum, Hakimiyet, Sanat, Türkiye Yazıları, Yaba, Yazko Edebiyat dergilerinde çıkan bu tür çalışmalarında toplumca gerçekçi akıma bağlı göründü. Özellikle kişilikleri 70'li yıllarda beliren şairler, öykücüler üzerindeki değerlendirme yazıları ile bu kuşağın gelişmesinde payı oldu.

Eserleri: Yazdıkça (Deneme-Eleştiri, 1980. Akademi Kitapevi Başarı Ödülü 1981), 70 Kuşağı Şiirimizi Tartışıyor (Soruşturma-İnceleme-Değerlendirme 1985 ), Edebiyatın İzinde (Eleştiri 1986, 2. Baskı Prospero Yayınları, 1995), Sonra Yazı Vardı (Deneme-Eleştiri 1993), Yardımcı Türkçe Ders Kitapları (Orta 1.2.3), Açıklamalı Deyimler Sözlüğü (1996), Konuşma ve Yazma Sanatı (1997), Eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen'e Mektuplar-1 (2014).​

Editör: Pusula Gazetesi