Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi Müdürü Armağan Gergenç, müdürlük görevinden istifa etti.

Yaklaşık 3 yıldır görevde bulunan Armağan Gürgenç, babası Hayati Gürgenç'in rahatsızlığı nedeniyle istifa kararı aldığını söyledi.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğıünün Armağan Gürgenç'in yerine yapılacak atamayla ilgili henüz bir çalışma başlatmadığı öğrenildi.

Mehmet Çelikel Lisesi Müdürü Armağan Gürgenç (Solda) TBMM eski Başkanı Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile birlikte görülüyor.

MEHMET ÇELİKEL LİSESİ TARİHİ

Mehmet Çelikel Lisesi 1938 senesinde Mehmet Çelikel tarafından Türkiye Cumhuriyetinin ilk bağış okulu olarak 120.000.- TL ye yaptırılarak açıldı. 1938 senesinde lisemiz 3 kat üzerine 13 derslik, 1 öğretmenler odası, 1 kütüphane, 1 laboratuvar sekreterlik, idareci, konferans salonu, beden eğitimi salonu, iş idaresi odası, hizmetli odası, kantin ve yemekhane bölümlerini ihtiva etmekteydi.

Her zaman saygı ve şükranla andığımız kurucumuz Mehmet Çelikel 'in yaptığı okul orta ve lise kısmı beraber olarak 1960 lı yıllara kadar Zonguldak Merkez, Çaycuma, Devrek, Ereğli ve Bartın'ın tek lisesi olarak binlerce nitelikli gencin yetişmesine yuva olmuştur. 1980 li yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10 derslik ek bina ilave edildi.1980'li yılların sonlarına doğru Devlet Liselerinin bütçelerinin kısılması süreciyle birlikte, çağdaş eğitim için gerekli altyapı yatırımlarının karşılanması giderek olanaksız hal almaya başladı. Bu sorunlar karşısında Çelikel mezunları okullarına sahip çıkmak için çalışmalara başladı ve 1988 senesinde Mehmet Çelikel Lisesi Eğitim Vakfı resmen kuruldu Okulun toplantı ve spor alanı olarak kullanılan alanda okulumuz mezunu sayın Köksal TOPTAN'ın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde Kapalı Spor salonu yaptırıldı. . Gelenekleri oluşmuş ve eğitime önemli katkılarıyla vakıfları etkinlik kazanmış, içinde Kabataş, Haydarpaşa, İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi'nin de bulunduğu 12 Lise ile birlikte Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi (TEVDAK) kuruldu. Konsey başkanlığına Feyyaz TOKAR getirildi.

Genel liselerimizdeki dil öğreniminin yetersizliğinin giderilmesi amacıyla M.Çelikel Lisesi, İngilizce hazırlık sınıflı 4 yıllık okul konumuna geçti.(1992) İngilizce takviyeli (süper) Devlet Lisesi modelinden Anadolu Lisesi modeline geçildi.(1998) Bakanlığımız okulumuzun tarihi geçmişi,gelenekleri ve ilk bağış okulu olması özelliklerini göz önüne alarak okulumuzun ismi'nin Mehmet Çelikel Lisesi olarak kalmasına izin verdi. Mehmet Çelikel Lisesi tüm Zonguldak'tan görülebilen muhteşem binası ek binaları ve kapalı spor salonu ile simgesel bir eğitim kurumu olarak ortaya çıktı. Zemin katlardaki sınıflarda sağlıklı bir ortamda ders yapılamadığından, Mehmet Çelikel Lisesi Vakfı, okulun sol tarafındaki boş araziye 8 derslik, bilgisayar laboratuarı, 400 m2 lik çok amaçlı bir salonu ihtiva eden ek binayı hazırlık sınıfları ve bilgisayar merkezi adı altında Bakanlıktan tek kuruş almadan en güzel şekilde yaparak öğrencilerin hizmetine verdi.(1996) İlk kuruluşunda beden eğitimi salonu olan ondan sonra sınıflar haline dönüştürülen, hazırlık sınıfları, bilgisayar merkezi hizmete girdikten sonra depo olan ve terk edilen bölüme Çelikel Lisesi Mezunlarının isimleri yazılmak şartıyla aldıkları koltuklardan elde edilen gelir ve vakfın desteğiyle 139 oturma gruplu Mehmet Çelikel Lisesi Kültür Merkezi yapıldı.(1997). Sayın Mebrure ÇELİKEL bağışı ile Fizik-Kimya laboratuarı (1998 ) Biyoloji laboratuarı (2000) Vakıf tarafından yaptırıldı.Okulumuz mensubu Sayın Salih DEMİR, öğretmenler odasının vakıfta müdür odasının teşrifini öğretmenlerimize yakışır bir şekilde yeniden yaptırıldı.(1998) Kütüphane, Satranç Odası, Resim Atölyesi, Müzik odası, Avlu park, Açık hava basket salonu Mehmet Çelikel Lisesi Vakfı tarafından yaptırılarak açıldı.(1999).

Mehmet Çelikel Kimdir ? Bunu kendi ağzından dinleyelim.

Mehmet ÇELİKEL diyor ki ; 1882'de Ereğli'de doğdum. İlk ve Rüşteyi tahsilimi bitirdikten sonra babamın yanında ticaret işine atıldım. Bütün emelim kimseye boyun eğmeden sırf şahsi teşebbüsüm ile işe girişmekti. 1922'de Zonguldak'a geldim Bütün sermayem iki bin kuruştan ibaretti. Bunun bin kuruşunu da Sırma Abla adında bir kadından faiz ile ödünç almıştım. Bu suretle sebzecilik alışverişine başladım. 1930'da umumi harbin başlangıcında ticaretim ilerlemiş ve bakkaliye üzerine iş yapmaya başlamıştım. Seferberlik çıkınca ötede beride alacaklarım yüzünden kazandığım iki bin altın lirayı geçen sermayemi de kaybetmiş ve bir miktar da borçlanmış idim. Bu vaziyet bana hayal kırıklığından çok ziyade daha büyük bir metanet ve azim verdi. Umumi harpte bilhassa Karadeniz sahillerinden Zonguldak'a gıda maddeleri getirmeye başlamıştım. Küçük ve büyük deniz vasıtaları ile ve bin bir türlü tehlikeler içinde mücadele ederek Allah'ın yardımı ile işlerim yeniden gelişmeye başladı. Bu sefer toptan ve perakende her nevi eşya ve bilhassa bakkaliye ile ticaretimi genişlettim ve halen bu suretle devam ettiriyorum. Bir de vapur aldım. Bu işlerde muvaffakiyetimin yegane sırrı dürüstlük ve hakka riayettir. Tahsile çok hevesim vardı. Bunu tamamlayamadığım için çok ıstırap duymaktayım. Oğlumu lise tahsilini bitirince ekonomik ve politik bilimler tahsili için İsviçre'ye gönderdim.

Kazandığım sevgili yurdumda, memleketime, yurttaşlarıma faydalı olmak en birinci idealim olmuştur. İşte bu gaye iledir ki, bir lise binası yapıp memleketime armağana karar verdiğim dakika hayatımın en zevkli ve en heyecanlı bir anısıdır. Bu hususta büyüklerimden gördüğüm teveccüh ve teşvikler de benim için ayrıca bir bahtiyarlıktır. Yaptığım bu işin gerek temel atma gününde ve gerekse açılışı esnasında duyduğum sevinç ve heyecanlar ise paha biçilemeyecek derecede büyüktür.

Editör: Pusula Gazetesi