Zonguldak Belediye Meclisi Mart ayı 1. Birleşim Toplantısı Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Başkanlığında yapıldı. Meclis gündeminde 7 madde yer aldı.

Belediye Meclisi gündeminde Fener Semti'nde yapılacak yenilikler ve Engelsiz Yaşam Merkezi'ne ait proje bütçeleri ile ilgili gündem maddeleri yer alıyor.

CHP Grubu, pandemi süreci nedeniyle işletmelerden katı atık ücretinin alınmaması için meclise önerge verdi.

Belediye Meclisi'nin gündemi şöyle;

01-Yoklama ve açılış.

02-İşletme Müdürlüğünün 16.02.2021 tarih ve 3573 sayılı, 07.09.2020 tarih ve 82 sayılı Belediye Meclis Kararı ile kurulan İncivez Taksi Durağı ile alakalı; katılımın ve katılımlarla ilgili uygulanacak tüm usul ve esasların, ayrıca bu konu ile ilgili olarak da yapılacak ücretlendirmelerin belirlenmesi hakkındaki yazısı.

03-Fen İşleri Müdürlüğünün 22 02.2021 tarih ve 3950 sayılı, Zonguldak İli Merkez İlçesi Yayla Mahallesi Fener mevkiinde sokak sağlıklaştırması ve çevre düzenlemesi yapım işleri için İller Bankasından 4.000.000,00.-TL. şartlı hibe ve 6.000.000,00.-TL.kredi alınması ve tüm bu hususlarla ilgili olarak da iş ve işlemlerin yürütümü için Belediye Başkanına yetki verilmesi hakkındaki yazısı.

04-Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün 23.02.2021 tarih ve 4024 sayılı, kullanılmakta olan kartlı sayaçlarla ilgili olarak firmalarla yapılan sözleşme gereği servis hizmetlerine yönelik hükümlerin yerine getirilmemesi ve bu husustaki abone mağduriyetlerinin giderilmesi talebi hakkındaki yazısı.

05-İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 22.02.2021 tarih ve 3918 sayılı, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına dair Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelikte B4 grubunda yer alan Belediyemiz kadrolarında yapılacak olan boş ve dolu kadro derece değişikliklerine ait II ve III sayılı cetvellerin görüşülmesi hakkındaki yazısı.

06-İşletme Müdürlüğünün 22.02.2021 tarih ve 3976 sayılı, İlimiz Merkezde faaliyet gösteren S Plakalı ticari araç sahiplerinden 2020 - 2021 yıllarına ait çalışma ruhsatı ve güzergah izin belgesi ücretlerinin alınmaması ile ilgili olarak yapılan talebin görüşülmesi hakkındaki yazısı.

07-Özel Kalem Müdürlüğünün 25.02.2021 tarih ve 4336 sayılı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından kabul gören Engelsiz Yaşam Merkezi'ne ait proje bütçesi 180.000.-TL. artış göstereceğinden; 180.000.-TL. tutarında hibenin alınması ve bu hususla ilgili tüm işlemlerin yürütülmesi ve sözleşmelerin imzalanabilmesi için Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim ALAN'a yetki verilmesi hakkındaki yazısı.

Mecliste CHP Grubu'nun önergeleriyle 2 gündem maddesi de gündeme alınarak 9 gündem maddesi görüşüldü.

CHP Grubu'nun katı atıklarla önergesi şöyle;

Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara ilişkin Yönetmelik hükümleri uyanınca, "kirleten öder ilkesi" esas alınarak tespit edilen Evsel Kati Atik Ücretlerinin, COVID19 önlemleri kapsamında faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmeler faaliyetlerinde önemli azalışlar meydana gelen işletmeler yönünden yeniden ele alınması zorunluluğu oluştuğu açıktır.

Evsel Katı Atık Ücretleri yönünden; faaliyetleri durdurulan işletmelerden katı atık tarife bedelinin alınmaması, faaliyete devam eden işletmelerin ise gecikme zammı olmaksızın tarife bedelinin ertelenmesi şu an için esnafımızı desteklemek için gerekli adımlardan biri olacaktır. Ayrıca kirletmedikleri için ödemelerini beklemek ilgili mevzuatın oluşumunun temel ilkesi ile de çelişmektedir. Düzeltilmesi hukuken de vicdanen de şarttır.

Bu gerekçelerle, oluşan mağduriyetlerin ve hukuka uygunsuzluğun giderilmesi için konunun Meclisimiz gündemine alınarak, faaliyetleri duran tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan-düğün salonu, restoran, lokanta, kafe, gazino, taverna, internet kafe, her türlü oyun salonları, çay bahçesi, kahvehaneler, lunapark, her türlü açık - kapalı çocuk oyun alanları, yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri, meslek odası ve demek lokalleri, eğitim kurumları, öğrenci yurtlarının,

  1. 2020 ve 2021 yıllarına ait katı atık ücretlerinin alınmaması, oluşan tahakkuklarının iptal edilmesi.
  2. Bu tarihler arasında ödenmiş olan katı atık bedeli ödemelerinin 2022 yılından mahsuplaşılması, 3. Bu tarihler arasında faaliyetleri devam eden işletmelerde ise katı atık tarife ücretlerinden doğacak borçlarının 01 Ocak 2022'ye kadar ertelenmesi ve erteleme sonunda gecikme zammı uygulanmadan tahsil edilmesine karar verilmesi hususundaki önergemizi meclisin takdirine sunarız.