"Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı"nın kaldırılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan "Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu"nda, Türkiye'nin ilk bağış okulu olan Mehmet Çelikel Lisesi'nin yer almamasına tepkiler büyüyor.

Mehmet Çelikel Lisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı M. Sağlam Gürol ve Mehmet Çelikel Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Recep Adıgüzel, yaptıkları ortak açıklamada, "Mehmet Çelikel Lisesi'nin sıradanlaştırılmasını doğru bulmuyoruz. Sadece kendi okulumuz için değil, Türkiye genelinde yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğine inanıyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz" denildi.

Açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere 2018-2019 öğretim yılından itibaren liselere geçişlerin, yerleşim yerleri esas alınarak yapılmasına ve TEOG sınavının kaldırılmasına karar verilmiştir. Ancak sınavın ismi değişse de, sınavla öğrenci alımı devam etmektedir. Burada asıl sıkıntı doğuracak olan sınava girecek öğrenci sayısı, aşağı yukarı geçen yılla aynı olsa da sınavla girilecek okul ve öğrenci sayısının düşürülmesidir. Bu uygulamanın eğitim kalitesi üzerindeki etkisi tartışma konusudur. Sınavla öğrenci alan okulların seçimi konusunda uygulanan yöntem, Türkiye genelinde eleştiri konusu olmaktadır. Ulusal ve yerel basında Mehmet Çelikel Lisesi'nin alınmaması eleştirilmektedir. Cumhuriyetin ilk şehri olan Zonguldak'ın ilk lisesi, Türkiye'nin ilk bağış okulu olan okulumuz, 1938-1965 yılları arasında 28 yıl Zonguldak merkez ve ilçelerinin tek lisesi olarak binlerce gencin lise ve üniversite eğitimi görmesine Zonguldak'ın eğitimine ve kültürüne yetiştirdiği önemli devlet adamlarıyla şehre yön vermiştir. Değerler eğitiminin bu kadar önemsendiği dönemde, şehrin ve ülkenin önemli bir değeri olan Mehmet Çelikel Lisesi'nin sıradanlaştırılmasını doğru bulmuyoruz. 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün yayınlamış olduğu 'Tarihi 100 Lise' isimli kaynakta da yer alan okulumuz aynı zamanda Türkiye'nin seçkin liselerinden oluşan TEVDAK'ın üyesidir. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin Çelikellilerle karşılaşacaksınız. Bu kadar tanınmış marka değeri taşıyan okulumuzun sınavlı liseler içerisinde yer almamasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Mehmet Çelikel Lisesi, Zonguldak'ta, süresi içerisinde proje okulu olmak için başvuruda bulunan tek okul olmasına rağmen, sınavlı okullar içerisinde yer alamamıştır. Sadece kendi okulumuz için değil, Türkiye genelinde yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğine inanıyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi