Çaycuma TSO; yaptırdığı tescil ile Çaycuma'nın ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olan "Çaycuma Manda Yoğurdu"nun üretiminin artırılması, üreticilerin bilinçlenmesi ve piyasaya daha da kaliteli ürünler sunulması için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çalışmalar çerçevesinde Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu, Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Tuğrul Dereli ile Ankara'ya giderek Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuarı Müdürü Dr. Gıda Mühendisi Berrin ŞENÖZ ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli ile görüştü.

Görüşmelerin ardından Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu şunları söyledi: "Çaycuma Manda Yoğurdu'nun coğrafi işaretli ürün olarak tescili öncesinde olduğu kadar sonrasında da yoğun bir çaba içerisindeyiz. Manda üretiminin, sütünün ve neticesinde Çaycuma Manda Yoğurdu Üretiminin Yaygınlaştırılması için Çaycuma'daki manda sütü ve yoğurdu üreticilerinin çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Mevcut manda sayısının ve elde manda sütünün verimli bir şekilde artırılması için destekleri ve bu kapsamdaki projelerin hayata geçmesi yönünde çabalarımızı da sürdürüyoruz. Oda olarak amacımız yapılan çalışmaların desteklenmesi ve özellikle manda sütü üreticilerinin artırılması ve bilinçli bir şekilde "Çaycuma Manda Yoğurdu" imalatının yapılmasını sağlamaktır.

Geldiğimiz aşamada Çaycuma ile özdeşleşen "Çaycuma Manda Yoğurdu Coğrafi İşaret Uygulaması"nın etkin bir şekilde faydalı olması için manda sütü üretiminin artırılması ve bu uygulamaya daha çok yoğurt üreticisinin dahil edilmesi için çabalıyoruz. Bu arada kamuoyunda bir takım haberler neticesinde oluşan manda yoğurdunda "tağşiş" algısının yarattığı endişeleri de gidermeye uğraşıyoruz. Önemli bir gayret içindeyiz ve özellikle de bu algı nedeniyle yaşanan olumsuzluğun giderilmesi için girişimlerde bulunuyoruz. İşte tüm çabalarımız ve bu konularla ilgili olarak uzmanlarımız Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuarı Müdürü Dr. Gıda Mühendisi Berrin Şenöz' ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli'nin görüş ve önerileri bizlere oldukça yardımcı olmaktadır; kendilerine ve Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Tuğrul Dereli'ye desteklerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Çaycuma Manda Yoğurdu'nun kalitesini önce ülkemize sonra da dünyaya yaptırdığımız tescille göstermiş olduk ama asıl önemli kısmındayız artık daha çok üretebilmek ve talepleri karşılayabilmek için en kaliteli ve en verimli olmanın çabasındayız. Yöremizdeki tüm manda yoğurdu üreticilerinin de ile bu süreçteki maharetlerini hep birlikte göreceğiz."