Antalya Valisi Münir Karaoğlu önderliğinde ve İl Müdürü Mustafa Özen Koordinasyonluğunda gerçekleştirilen 'Gelin Kardeş Olalım' projesi kapsamında Manavgat ilçesinin kardeş ilçesi olan Devrek'te geniş katılımlı 'Tarla' toplantısı düzenlendi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ın da katıldığı tarla gününe Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı İl Genel Meclis Başkanı Nejdet Karaveli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Haldun Hacıkulaoğlu Antalya Tarım ve Orman Şube Müdürü İbrahim Irmak, Kurum Müdürleri Sivil toplum kuruluşları Muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Devrek'te Antalya'nın tarımsal anlamda edindiği bilgi birikimi ve tecrübesi vatandaşlara anlatıldı. Proje sayesinde Zonguldak'ta İl Özel İdaresi tarafından tarıma ayrılan pay ciddi artış gösterdi. İl Müdürlüğü ve Manavgat İlçe Müdürlüğünden gelen teknik personelin vatandaşlara verdiği bilgiler ve örtü altından kazanılan maddi gelir Devrekli vatandaşlara anlatıldı. Vatandaşlar tarımsal anlamda sera kurmaya istekli. İlerleyen yıllar içerisinde yayla seracılığında Devrek'teki tarım madeni keşfedilip diğer komşu İlçelere de örnek olacağı öngörülüyor.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Vali Bektaş, "Bu gün burada bir sera, bir tarla gününde birlikteyiz. İşin birde kardeşlik tarafı var. O da çok önemli Antalya'dan gelen arkadaşlarımızın sera ve tarla bilgilerini buraya aktarmaları ve paylaşmaları da ayrıca önem arz etmektedir. Maalesef ilimizde çok geniş çaplı arazilere sahip değiliz. Madenlerimiz var ama bu da eskisi gibi istihdama izin vermemektedir. Bununla birlikte yöre insanı özellikle gurbeti tercih yoluna gitmişler. Çok büyük çaplı olmasa da yapılan projelerle yöre inansımızı tekrar yöremize çekmeye çalışmaktayız. Burada özellikle seracılık öne çıkmakta bu tür projelere sera yapan veya yapacak olan vatandaşlarımıza destek çıkmaya gayret diyoruz. Burada gördüğüm manzara gerçekten beni utandırdı. Her şeyden önemlisi yüzümüzü toprağa çevirmemiz gerekiyor. Herkes bir şeyler yapıyor. Kimisi Osmanlı Çileği üretiyor. Kimisi manda yoğurdu yapıyor. Ama önemli olan elimizdeki imkanlar neyse o imkanları hayata geçirmeliyiz. Burada yapılan bu faaliyeti önemsiyoruz" diye konuştu.

Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürü Cemamettin Çataklı, "Bugün burada Devrek Tarımı tarihi günlerinden birini yaşıyor. Zonguldak tarımsal üretim değeri açısından Batı Karadenizin önemli ilçelerinden ,üretmiş olduğumuz ürünler ile ülkemize katma değer katıyoruz. Özel İdare Destekli Seracılığı geliştirme projesi kapsamında İl Genelinde 1 milyon bütçeli 30 tane 525 metrekare sera yapıldı.Yine Özel İdare Destekleri ile her sene çiftçilerimize ceviz,fındik, yonca ve buğday tohumları,koyun ve arı projeleri uygulamaya devam ediyoruz. Amacımiz tarımsal nüfusun gençleşmesi ve üreten bir Zonguldak olmak.Sayin Valimize Tarım ve Hayvancılığa verdigi destekler için teşekkür ederiz.Yağmurlu havada 300 ü aşkın çiftçinin buraya gelmesi de Devrekte bu işin olacağını gösteriyor.Projenin devrek'e zonguldak'a Ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederi" dedi.

Devrek İlçe Tarım Müdürü Rıfat Verim, "Devrek Tarımı için Bereket simgeleyen bu yağmurlu günde bu kadar insanin burada Tarım için toplanmış olmasi bizleri heycanladırıyor ve motive ediyor.Gelin Kardeş Olalım Projesi ile Birlikte Türkiye'nin 18 ilçesinden biri olan ve Manavgat ilçesi ile Kardeş olan ilçemizde Tarım alanındaki bilgi birikimi ve tecrübe her geçen gün artarak devam ediyor.Modern Seraların üretim miktarlarına bakıldığında 2-3 dönümlük seralara ulaşıldığında onemli bir gelir kaynağı olacaktır. Sayın Valim Zatalinizin bugun burada bizlerle olması ve Tarım alanındaki destekleriniz için çiftçilerimiz ve Müdürlüğümüz adına teşekkür ederiz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi