Maliye işlerinde yapılan bütün hizmet bedelleri belgeli ve yazılı halde olmak zorundadır. Maliye bünyesine ait olan belge, evrak, dosya, Fatura basımı gibi işlemlerin baskısı için bakanlıktan onay almış firmalar gerekir. Bunun nedeni ise devlete ait resmi evrak ve belgelerin kontrol altında olmasıdır. İzinli olmayan matbaalardan çıkarılan baskılar orijinal baskıdan kabul edilmez.

Anlaşmalı Matbaalar ve Çalışma Şartları

İzinli matbaalar yaptıkları resmi baskıları bakanlığın belirlemiş olduğu ayarlamaya göre işlem yaparlar. Örneğin; punto derecesi, yazım ve metin karakteri, kağıt türü, mürekkep rengi gibi ince detaylar resmi evraklar için olmazsa olmazdır. Bu düzenleme Maliye Bakanlığı tarafından anlamalı olduğu firmalara gönderilir. Müşteriler bu firmalara gittiğinde çıkarmak ve baskını yaptırmak istediği resmi belgeyi buralardan kolay şekilde çıkarabilirler. Fatura basımı İstanbul için bakanlık tarafından izinli hizmet veren matbaa iş yerleri vardır. İş yerleri ve ticarethaneler için adisyon, irsaliye ve faturalandırma belgesi için basımlar bu firmalardan sağlanır.

Anlaşmalı Firmalar ve Matbaa Prosedürleri

Fatura fiyat listesi ve irsaliye defteri için hesap tutulan digital matbaa baskıları vardır. Maliye işleri ve resmi işler için baskı hizmeti veren anlaşmalı matbaa iş yerleri için yapılması gereken düzenlemeler gönderilir. İş yerleri müşterinin istediği işleme göre yapacağı baskı düzenini ayarlayarak, belgeyi orijinal ve yasalara uygun şekilde çıkarır. Matbaa prosedüründe yer alan orjinalin tıpkısı olacak şekilde basım belgeleri istenir. Prosedüre uymayan matbaalar resmi evrak işlemleri için basım yapamaz.

İzinli Matbaa Basım Şirketleri

Kişiye özel olan baskı işlemlerinde bakanlık ile yapılan anlaşmalara yer verilmez. İsteğe özel basımlar için ayarları kişiler kendileri seçebilir ve ayarlar. Fakat izinli matbaalar yaptıkları işlerde devlet kontrolüne uygun olan baskı hizmetlerine yer verirler. İllegal olan baskılar anlaşmalı matbaa yerlerinde izin verilmez ve bir suç haline gelebilir. Her türlü baskı işlemi için izin almak isteyen firmalar Maliye Bakanlığı'na bir dilekçe göndererek ya da basım işlemlerinde gerekli sertifikaları öğrenebilirler.

Editör: Pusula Gazetesi