Makula deliği genellikle yaşa bağlı olarak meydana gelir. Gözdeki bu rahatsızlığı meydana getiren faktörler tam olarak bilinmese de göze alınan travmalar makula deliği oluşmasına neden olabilir. Vitreus denilen göz içindeki sıvı, belli bir zaman sonra büzüşür ve görme merkezine yani retinaya doğru bir kuvvet uygular. Bu durum retinada bir delik oluşmasına neden olur.

Neticede hastanın göz merkezinde siyah bir leke meydana gelir. Hastalık genellikle tek gözde meydana gelse de bazen iki gözde de oluşabilir. Gözünde makula deliği olan hastalar tam olarak baktığı noktayı göremez ancak diğer alanlarda görme yetisi korunur.

Makula Deliği Nasıl Yapılır?

Makula deliği, gözde bulunan detaylı ve renkli görmeyi sağlayan retinada meydana gelen deliktir. Görme merkezinin tam ortasında meydana gelen bu delinme ile görme merkezinde lekelenmeler meydana gelir ve durum tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir. Genellikle yaşlanma ile beliren makula deliği retinadaki vitreus kalıntısının kasılarak büzüşmesi ve makula ile foveayı dışarı doğru çekmesi ile oluşur. Makula deliği yüksek miyop, göz travması gibi daha başka göz hastalıklarına bağlı olarak gelişebilir.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula Deliği dört evrede meydana gelmektedir. Başlangıçta görme merkezinde yaşanan çarpık ve bulanık görüşler, ilerleyen süreçlerde deliğin büyümesiyle ciddi bir hal alır. Bu evreler; foveal ayrılmalar, kısmi kalınlıktaki delikler, tam kalınlıktaki delikler ve total arka vitreus dekolmanı olarak adlandırılır.

Foveal ayrılmalar ilk aşama olup, foveada meydana gelen sarı halkalardır. Kısmi kalınlıktaki deliklerde, delik merkezin dışına yerleşmiştir ve hilal şeklinde olup orta büyüklüktedir. Tam kalınlıktaki deliklerde makula deliği tabanı kırmızıdır ve deliği çevreleyen gri halka meydana gelir. Total arka vitreus dokalmanı ise son evredir ve tam kat büyük makula deliği oluşur.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt gözde yer alan merceğin, artık işlerliğini kaybetmesi sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Net görmemizi sağlayan bu merceğin bir süre sonra saydamlığını kaybetmesi hastanın görme kalitesini düşürür. Katarakt olan hasta uzağı veya yakını görememe, ışıktan gözlerin kamaşması, bulanık ve mat görme, sık gözlük numarası değiştirme gibi şikayetlerde bulunur.

Yaşam kalitesini fazlaca etkileyen kataraktın tedavisi ise ancak cerrahi operasyon ile gerçekleşir. Ne kadar çabuk erken tanı teşhisi konur ve katarakt ameliyatı ne kadar kısa sürede yapılırsa tedaviye yanıt şansı aynı oranda artar.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı için hastaya sadece lokal anestezi uygulanması yeterlidir. Ameliyat için gözü uyuşturulan hasta sırtüstü uzanır ve işlem yarım saat gibi çok kısa bir sürede gerçekleştirilir. Hastanın gözüne 2 veya 3 mm. arası minik bir kesi oluşturulur. Ardından opaklığını kaybeden mercek, ultrasonik titreşimler sayesinde parçalanır ve dışarı çıkarılır. Daha sonra göze üst düzey kalitede yapay monofokal veya multifokal lensler yerleştirilerek net bir görüş elde ediliyor. Sonrasında hastaya kullanması için göz damlası verilerek aynı gün taburcu edilir.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina gözümüzün arkasında yer alan ve ışığı algılamaya yarayan sinirsel bir dokudur. Retina dekolmanı ise hastayı oldukça rahatsız eden ciddi bir göz hastalığıdır. Retina tabakası göz küresine yapışık halde bulunur. Retinanın göz küresinden ayrılması sonucunda retina dekolmanı gerçekleşmiş olur. Bu ayrılma ile beraber hastada ciddi görüş azalması, cisimlerin boyutlarını net algılayamama, uçuşan noktalar görme ve ışık çakmaları gibi belirtiler meydana gelir. Retina dekolmanı belirtileri yaşandığı anda acile doktora başvurmak ve ameliyat olmak olası bir körlük durumuna engel olur.