Zonguldak'ta, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, düzenlenen çeşitli törenle kutlandı ve maden şehitleri anıldı.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeni ile Maden Şehitleri Anıtı'nda tören düzenlendi. MMO ve GMİS çelenklerinin anıta konulmasının ardından Maden ve Vatan şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Törene Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, TMMOB Başkanı Çağlar Öztürk, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin katıldı.

Maden Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil şunları söyledi; " Zonguldak havzası Maden Şehitliğimizde isimleri yazılı 3673 maden şehidimizi ve 1848 yılından günümüze kayıtları tutunamamış tüm maden şehitlerimizi rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum. Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize iş kazalarında hayatını kaybeden tüm emekçilere Allah'tan rahmet diliyorum. Bu anlamlı günde her şeyden önce, Türkiye'de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü kurumuna Türkiye kömür işletmeleri'ne ülkemizin ve milletimizin geleceği için büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük önem verdiği yerli ve milli varlığımız olan Maden Tetkik arama Kurumuna ve öz kaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz. Zonguldak maden havzasında kamu ve özel sektör olarak yılda 10 milyon ton Taşkömürü üretmek gibi güzel şeyler söylendi ancak olmadı. Yılda 5 milyon ton üretmesi beklenen özel sektör maden sahaları verildi sonuç alınamadı. Söylenenin aksine Taşkömürü Kurumunda üretim geriledi. Genel Maden işleri Sendikası olarak yıllardır bu kötü gidişata dikkat çekiyoruz. TTK'da mekanize ve yarın mekanize çalışmaları üretim mi verimlilik adına olumlu gelişmelerdir. Ancak emekliliği dolan arkadaşlarımızın hemen ayrılması nedeniyle iş çocuklarımız her geçen gün büyüyor. Yerli ve milli üretim politikalarının sıkça konuşulduğu bir dönemde işçi açıkların bir an önce giderilmelidir. Bu gerçekleri başta biz madenciler olmak üzere tüm bölge halkı olarak ülkemizin ve milletimiz adına siyasi iktidara anlatmak mecburiyetindeyiz.Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını, madencilik sektörümüzde olumsuz etkiledi. Bizim için madencilerin sağlığı her şeyden önce gelir. Gerekli tedbirleri alarak üretimi sürdürüyoruz. Ancak salgını sağlıkla atlattıktan sonra tüm gücümüzü üretime yönlendirebiliriz" dedi.


TMMOB Başkanı Çağlar Öztürk'te konuşmasında; "Bu yılı maalesef yine buruk bir şekilde kutluyoruz. Genç madenci kardeşlerim insani bir meslek yaptığınızdan şüpheniz olmasın. Binlerce maden çalışanlarından sorumlu olduğumuzu bir an önce aklınızdan çıkarmayın. 4 Aralık bu mücadele gününde coşkuyla kutlanan madenciler gününde yaşanan iş kazalarından dolayı maalesef acılar içerisinde bu günü anıyoruz. Tüm meslektaşlarımızın ve maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya madenciler günü kutluyorum" diye konuştu.