TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesi, Zonguldak'ta tepki çekmişti. Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçen cuma günü yaklaşık 4 bin madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya basın açıklaması yaparak tepki göstermişti.
Madenciler, bugün de tasarıya tepki için maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiysında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Gündüz 08.00.16.00 vardiyası için iş yerlerine giden madenciler, arkadaşlarının yukarıya çıkmaması üzerine ocak önünde beklemeye başladı.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerin kendilerinin örgütlenerek böyle bir eylem başlattığını söyledi. Sendika olarak acil toplantı yaptıklarını belirten Demirci, toplantının ardından gerekli açıklamayı yapacaklarını kaydetti.

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir, Asma-Dilaver İşletmesinde gece vardiyasında çalışan yaklaşık 250 işçinin ocaktan çıkmayarak eylem yaptığını söyledi. Diğer müesseselerde de eylemler yapıldığını ifade eden Demirr, şöyle dedi: "58.torba yasadan kaynaklanan kısım kısım bölünerek satılmasına tepki olarak arkadaşlarımızın böyle bir tepkisi sar. Biz ülkenin şartlarına, baktığımız zaman böyle bi rşey yaşamak istemiyoruz. Ama biz uzlaşı içinde olmak istiyoruz. Eğer mevcudu koruyarak iş yerimizin yaşarılması isteniyorsa bizim TTK'ya acilen işçi alınması gerekir. Dolayısıyla kavgamız işimizin aşımızın ekmeğimizin kavgası. Başka bir kavga yok. Gece vardiyası arkadaşlarımızın ocaktan çıkmama kararı aldığını duyduk. Mevcut şartlara baktığımız zamanda iş yeri boşaltılmadan diğer iş arkadaşlarımızın işe girmesi söz konusu değil. Burada yer altında yaklaşık 250 madenci arkadaşımız var. Yer üstünde de yaklaşık 800 işçi arkadaşımız işe girmedi. Diğer müesseselerde de olduğunu duyduk. Maden işçisi çok uysaldır. Ama maden işçisini belli bir zaman şekle soktuktan sonra durdurmakta bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Biz uzlaşı istiyoruz. Biz işimizi yaşatmak istiyoruz başka bir amacımız yok."

Madencilerin ocaktan çıkmama eyleminin tüm müesseselerde aynı anda başladığı öğrenildi.

Kuyu dibinde bekleyen işçilere destek için gelen madenciler kuyu başında bekleyişlerini sürdürüyor. Yer altındaki madencilere buradayız diyen işçiler 'Gemileri yaktık geri dönüş yok', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Direne direne kazanacağız', 'İş, ekmek yoksa barış da yok' sloganlarıyla yer altına seslerini duyurmaya çalışıyor.

GMİS Üzülmez Temsilcisi Tayfun Demir, yeraltına inerek işçilerle görüştü. Demir, kuyu başında bekeleyen madencilere "Arkadaşlar, yeraltındaki kardeşlerimizle görüştüm. Kendilerinin sağlık durumu şu anda iyi. Sizlere de selamları var. Dediler ki 'Bizim bu çağrımıza bir ses gelinceye kadar buradayız, çıkmayacağız.' Bizler de burada kendileriyle birlikte bekleyeceğiz" dedi. Madenciler, Tayfun Demir'in konuşmasının ardından 'Madenci feneri sönmeyecek' sloganları attı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının 58. Maddesi şöyle: 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir.'

Editör: Pusula Gazetesi