Yiğit: "Maden şehitleri eşlerini dul, çocuklarını yetim bıraktılar ama ülkesini kömürsüz bırakmadılar. Yanan bizdik, siz kömür sandınız" dedi.

Zonguldak Maden Şehitleri Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Çetin Yiğit'in açıklaması şöyle: "Başkanımızın değerli temsilcileri ve kıymetli maden şehit aileleri zaman, zaman sorunlarımızı basınımızın arıcılığı ve ilgili makamlarla gerekli görüşmeleri yaparak sıkıntı ve sorunlarımızı dile getirdik. Bildiğiniz gibi T.T.K. ya 30 kişilik nitelikli işçi alımı vardı, müracatlar alındı. Kura çekimi yapıldı. Kurada 1. kişi maden çocuğu mülakata girmeğe hak kazandı. Mülakattan önce kurumun Genel Müdürü Kazım Eroğlu'na, kurum yetkililerine GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu'na 1 kişi maden şehit çocuğunun mülakatta değerlendirilmesi konusunda maden şehit aileleri dernek başkanı olarak bilgi verdim. Ayrıca yaklaşık bir ay önce mecliste Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu' nu ziyaretimde bana dediği cümleyi aynen size aktarıyorum. 'Mülakatta kalan maden şehit çocuklarına referans oluruz' dedi. Bu onların doğal hakkı olduğunu söyledi. Ben konuyla ilgili sayın vekilimi bilgilendirdim. Maden şehit çocuğunun babası Kozlu grizu faciasında şehit olduğuna dair evrağını Whatsapp'dan da kendisine gönderdim. İlgileneceğini söyledi. Ama ne kadar ilgileneceğini bugün gördük. Oda yalan söyleyen siyasetçiler kervanına katılmış. Ben buradan soruyorum. Kaynak işçiliği bölümüne müracat eden maden şehit çocuğumuz Erkan Yaman'ın elinde tersanelerde çalıştığına dair belgesi var. Bu işi fiilen yapan birisi. Aldığım bilgiye göre; Atölye mülakatından 90 puan alan, dosyasında maden şehit çocuğu olduğuna dair belgesi olan, bu yetimi siz komisyon üyeleri hangi gerekçe ile elediniz. Ben söyleyeyim

  1. Milletvekillerinin yandaşı yakını olmadığından dolayı mı?
  2. Ak Parti il başkanının yandaşı ya da akrabası olmadığı için mi? Yoksa kimsesiz arkası olmayan babasını madende şehit verdiği için mi? Sayın TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Ak Parti Zonguldak milletvekilleri, Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, komisyon üyeleri maden şehit aileleri ve bu yetimlerin hakları sizlere haram zıkkım olsun. Sayın Genel Müdürümüz Kazım Eroğlu bu vebalin altından kalkamayacaksınız eğer bir maden şehit çocuğuna sahip çıkamıyorsanız o koltuğu işgal etmeyin.

Değerli arkadaşlar bildiğiniz gibi bir yasa çıkmıştı. Soma'da 301 maden şehit kardeşlerimizi kaybettiğimizde buradaki ailelerimizin bir yakınına kamuda iş sağlandı bizler aileler adına emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Daha sonra dernek olarak; tüm Türkiye' deki maden şehit yakınlarını kapsaması için gerek çalışmaları yaptık. Önergemizi 2. yetkili makamlara teslim ettik.

"O KOLTUĞU BOŞUNA İŞGAL EDİYORSUNUZ!.."

Daha sonra 2018 yılında Ak Parti Zonguldak il kongresinde dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım il kongresinde aynen şu cümleyi kullandı. 'Zonguldak maden şehit yakınlarına şehitlik mertebesi veriyoruz. Birer yakınını işe alıyoruz' dedi. Tabi ki bizler aileler olarak mutlu olduk ama daha sonra tarih sınırlandırılması koydular. 10.06.2003 13.05.2014 tarihleri arasındaki aileler yararlanan çok diye kanun teklifi hazırlayıp meclisten geçirdiler. Bizleri bir kez daha mağdur ettiler. Burada çok dramatik bir durum var . Bir tane maden şehit kızımızın babası 14.05.2014 tarihinde vefat etti. Kamuda istihdam hakkını bir günle. Bana şehit çocuğu kızımız ne dedi biliyor musunuz? 'Çetin abi benim babam bir gün önce şehit olsaydı kamuda iş istihdamından yararlanacaktım' dedi. Benim gözlerim doldu. Sandalyeye yığıldım kaldım cevap veremedim. AK Parti Zonguldak vekilleri Ak Parti Zonguldak il başkanı, Ereğli ilçe başkanı sorumluğu olan bürokatlar sizin söyleyecek cevabınız varsa verin. Bizleri her seçim döneminde kandırdılar. TTK'ya alınan 1500 kişilik işçi alımında Zonguldak Ak Parti milletvekilleri Zonguldak Ak Parti il başkanı mağdur olan maden şehit çocuklarını TTK'ya alımında 'kontenjan ayıracaz' dediler. Sözlerinin arkasında durmadılar. Ardından enerji başkanımız Fatih Dönmez'e kontenjan ayrılması konusunda dernek olarak taleplerimizi illetik. Sağolsun gerekli duyarlılığı göstererek T.T.K genel müdürlüğüne bu konuda çalışma yapılmasın talimatı verdi. Ama bizim T.T.K genel müdürümüz Kazım Eroğlu 'bu konuda yapacağımız bir işlem yoktur' diye yazıya cevap verdi. Sayın genel müdürüm yapacağınız bir şey yoksa oturduğunuz koltuğu boşuna işgal etmeyin.

"SEÇİM DÖNEMİNDE BİZLERİ ALDATTILAR!.."

Yine 2015 Mart ayın da genel seçimler de Sayın Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı Saadet Oruç hanımefendi bizleri dernek olarak külliye ye davet etti. Kendisi bizleri son derece de iyi karşıladı. Sorunlarımızı dinledi. Ben kamuda iş istihdamından mağdur olan maden şehit çocuklarını dile getirdim. Kaç kişi olduğunu sordu. Bende Zonguldak'ta 250 kişi tüm Türkiye de toplam da 500 kişi olduğunu söyledim. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşüp çözeceğini söyledi. Daha sonra çalışma başkanımız ile beraber Ereğli ziyaretin de bu konuyu seçimden sonra çözeceğiz dediler.

Ayrıca 2019 Mart ayıında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'ın Ereğli ziyaretinde Sayın Cumhurbaşkanımız derneğin önünde sağolsun otobüsü durdurarak bizlerin sorunlarını dinledi konuyla ilgili çalışma yaptıracağını söyledi.

Sayın Cumhurbaşkanı başdanışmanı Saadet Oruç hanımefendi Ak Parti Zonguldak vekilleri Ak Parti il başkanı, Ereğli ilçe başkanı, bizim sorunlarımızı Sayın cumhurbaşkanımız ile irtibat kurup takip etmediler.

Bizleri seçim döneminde bir kez daha aldattılar. Yine bildiğimiz gibi Zonguldak'ta kurulan çağrı merkezi var. Kuruluş amacı maden şehit çocukları istihtamına yönelik. Çalışan sayısı 200 kişi. İstihtam edilen maden şehit çocuğu 11 kişi . Dernek yönetimi olarak çağrı merkezine ihtiyaç olduğunda isim vermemize rağmen bizim verdiğimiz isimler alınmıyor. Ak Parti il başkanı Zeki Tosun kendine yakın olan isimleri aldırıyor. Herhalde Zeki Tosunun maden şehit aileleri ile bir sorunu var..

"KINIYORUZ!.."

Dernek yönetimi ve aileler olarak her zaman diyalogdan yana olduk. Ailelerin üzerinden kimseye siyaset yaptırmasına izin vermedik. Çünkü bu mağduriyet siyaset üstü bir durum. Bizim iyi niyetimizi süistimal eden siyasilere gerek tepkimizi sert bir şekilde göstereceğiz..

Dün 4 Aralık Madenciler gününde TTK'ya 30 kişilik nitelikli işçi alımında 1.kişi maden şehit çocuğuna kontenjan ayırmayıp eleyen zihniyeti kınıyorum.

"BİRAZCIK YÜZÜNÜZ VARSA, TÖRENE KATILMAYIN!.."

Mülakatta eledikleri maden şehit çocuğu Erkan Yaman kardeşimizin babasının 03 Mart 1992 Kozlu maden şehitlerini anma programına katıldığınızda sayın T.T.K genel müdürüm , kurum yetkilileri ve Ak Parti Zonguldak milletvekilleri, Ak Parti Zonguldak il başkanı o törenden ne hissedeceğinizi merak ediyorum.. Birazcık yüzünüz varsa o törene katılmayın.

Cenabı Allah ne demiş bana neyle gelirseniz gelin yetim hakkıyla gelmeyin bu haksızlığı yapanları yüce mevlama havale ediyorum. Maden şehitleri eşlerini dul , çocukları yetim bıraktılar ama ülkesini kömürsüz bırakmadılar. Yanan bizdik, siz kömür sandınız."

Editör: Pusula Gazetesi