Hukukun temel ilkesi, "Geç gelen Adalet, Adalet değildir" şeklinde tanımlanır.
Orhan Gazi bu sözü bir adım daha ileri götürmüştür: "Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da geciken adalet zulümdür."
Peki geç gelen hizmet. Hizmet midir?
Geciken hizmet, zulüm değil midir?
Mesela 50 yılda bitirilemeyen Zonguldak-Ereğli yolu bölge insanına zulüm değil midir?
Filyos Vadi Projesi geciktiği için iş bulma umuduyla Zonguldak'ı terk eden insanların yaşadığı zulüm değil midir?
Kenti yönetenleri eleştirmemizin temel nedeni budur.
Biz kendi adımıza bu zulme ortak olmak istemiyoruz.
Her kente yapılan Zonguldak'a da yapılsın.
Türkiye'nin nimetlerinden sadece kenti yönetenler değil, Zonguldak halkı da faydalansın istiyoruz.
Türkiye artık akıllı yol yapıyor.
Zonguldak'ta 50 yıldır bir yol bitmiyor.
Dünyanın en büyük projesi Filyos'a yol yapılmıyor.
Ankara'ya demiryolu ağı çalışmıyor.
Bırakın onu pandemi bahanesiyle tren seferleri yapılamıyor.
Demiryolu olduğu halde, tren seferi olmayan kentin adıdır Zonguldak.
Havaalanı olduğu halde, yurt içi seferi olmayan kentin adıdır Zonguldak.
Denizi olduğu halde, deniz seferi olmayan kentin adıdır Zonguldak.
Endüstri Bölgesi olduğu halde, endüstrisi olmayan kentin adıdır Zonguldak.
Denizinden tutulan balığı yiyemeyen kentin adıdır Zonguldak.
Türkiye'nin cennet şehri olduğu halde yöneticileri yüzünden cehenneme dönen kentin adıdır Zonguldak.
Türkiye'nin elektriğini ürettiği halde elektriksiz kalan kentin adıdır Zonguldak.

Yörenin dilini, ruhu bilen biri
Şenol Çakar'ın başkanı olduğu Zonguldak Bartın Karabük İlleri Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği, 2013 yılında Bakacakkadı 100. Yıl Tesislerinde 'Filyos ve Büyükşehir' konulu bir çalıştay yapmıştı.
O çalıştayda Filyos Vadi Projesindeki ana temanın demir çelik sektörü ve uzantılarının kümelenmesinin olacağı vurgulanmış çözüm ve çıkış yolları aranmıştı.
Dönemin TBMM Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın 'bölgenin ağabeyi' sıfatıyla katıldığı toplantıda dönemin KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Genel Müdür Fadıl Demirel, ERDEMİR Genel Müdürü Samim Saylan, Kastamonu'dan DSİ, Karayolları, İller Bankası bölge müdürleri 3 ilin Sivil Toplum Örgütleri iş adamları belediye başkanları milletvekilleri ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşların yöneticileri ve başkanları davet edilmişlerdi.
Köksal Toptan, konuşmasında Filyos Projesi'ndeki gecikmeyi anlatırken "DPT de çalışan bir mühendis hazırlanan bir projeye Filyos yerine Kilyos yazmış. Bu da bize uzun zaman kaybettirmiştir. O nerden bilsin ki Filyos Projesinin içeriğini ve beklentimizi" demişti.
Ve ERDEMİR e yönelik "Tasınızı tarağınızı toplayıp İstanbul'a taşınıyorsunuz" diyerek Ereğli'de bugünlerde yaşanan sorunların işaretini daha o günden vermişti.
Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Batı Karadeniz'de olan ortak menfaatlerin ve projelerinin var olmasını dikkat çekmişti. Yapılan toplantıya katılan bölgenin aktörleri Filyos ve büyükşehir önemini dile getirmişlerdi. Şimdi buna Karadeniz'de bulunan doğalgazın gazın eklenmesiyle bölge daha da aktif hala geldi.
Şu bir gerçek. Filyos Vadi Projesi bir dünya projesi. Çok büyük firmalar gelecek yatırım yapacak. Peki bu yatırımların yerel ayağı kim olacak? Yerel yönetimler ve halk, bu projelerde nasıl istifade edecek?
Projeyi devlet yaptırıyor. Herkes sanayi ve endüstri konuşuyor. Bülent Ecevit Üniversitesi çalıştaylar yapıyor. Ancak halkı bilgilendirme konusunda bir çalışma yok. Bu proje içinde neler olacak? Yatırımlar bölge insanını nasıl etkileyecek? Bölge insanı projelerin hangi kısmında yer alacak? Nerelerde çalışacak? Yani Filyos Vadi Projesi'nin halkla ilişkisi yok.
Zonguldak Bartın Karabük İlleri Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Şenol Çakar, bu işe ömrünü vermiş, gönlünü vermiş bir isim.
Bölge insanı olması, bölge insanının dilini, ruhu biliyor olması, projenin halka anlatılması açısından bir avantaj yaratabilir.
Filyos'u, Kilyos yazanlar, yarın bir başka potla projenin bitiş süresinin uzamasına neden olabilirler.
Göç'ü yolda düzeltmek yerine işin başında düzeltmekte fayda var.