Diğer ülkelerde ve ülkemizde, araştırma-geliştirmeci (AR-GE'ci) bilim insanları ile onların yol göstericiliğine ihtiyaç duyan, yeniliklere düşkün müteşebbisleri buluşturan, "Teknopark" ya da "Teknokent" olarak adlandırılan kuruluşlar vardır.

Bu kuruluşlar; bünyesinde üretim yapan firmalara ve buralarda görev yapan araştırmacılara önemli kolaylıklar ve destekler sağlamaktadır.

Ülkemizde, halen, büyük bölümü üniversitelerin öncülüğünde kurulan 60 kadar faal teknopark-teknokent bulunmaktadır.

Bunlardan birisi de Zonguldak Teknoparkıdır.

Hisselerinin yüzde 58'i üniversiteye, yüzde 28'i Zonguldak İl Özel İdaresi'ne, geri kalan hisseleri de, yüzde 5'ler oranında, Zonguldak, Ereğli, Devrek, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Müdürlüklerine ait olan Zonguldak Teknopark Anonim Şirketi (ZTAŞ) kurulmuştur.

Şirket Genel Müdürlüğüne de Sayın Doç. Dr. Umut Güneş Sefercik atanarak, 2018 yılında faaliyetine başlamıştır.

Bölgemiz ve ülkemiz için taşıdığı önem nedeniyle, biri 25 Temmuz 2018 tarihinde, "Zonguldak Ekonomisi için Çok Yararlı Olabilecek bir Park" başlıklı; diğeri de 2 Ocak 2018 tarihinde, "İlimiz Yeni bir Genel Müdürlüğe Kavuştu" başlıklı iki yazım olmuştu.

Bu yazılarımdan ikincisinde, kısmet olursa, ZTAŞ'ın, bir yıl sonra ulaştığı nokta ile ilgili bir yazımın olacağını belirtmiştim.

Bu sözümü gerçekleştirmek üzere, aynı zamanda öğrencim ve Bursa Temel Planlarının Yapılması Projesi'nde, dört yıl yardımcım olarak da görev yapan Sayın Genel Müdür ile, geçtiğimiz Mart ayı başında bir söyleşi yapmıştım.

Bu söyleşi esnasında, üniversitemizden ve Teknopark'taki görevinden ayrılarak Gebze Teknik Üniversitesi'ne geçme aşamasında olduğunu öğrenmek de benim için sürpriz olmuştu.

Ancak Korona Virüs salgını nedeniyle, bugüne kadar yayımlayamadığım bu söyleşiyi, şimdi sizlerle paylaşıyorum:

[*] [*] [*] [*]

Şenol Kuşcu: Yeni kurulan her kurumda, kurucu yönetici olmanın zorluklarının olduğu bilinir. Eğitim-Öğretim ve Çaycuma Sivil Havacılık Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerinize ilave olarak, bir de ZTAŞ'ın Kurucu Genel Müdürü olarak karşılaştığınız zorluklardan söz eder misiniz?

Ümit Güneş Sefercik: Teknoparkların kurulması, zor ve zaman alıcı teknik ve bürokratik çalışmalarla gerçekleştirilecek bir başvuru dosyasının hazırlanması ile başlamaktadır. Başvurunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kabulü sonrasını; gerekli yönergelerin hazırlanması, hakem heyetlerinin oluşturulması, Ar-Ge firmalarından gelen başvuruların değerlendirilmesi gibi bürokratik işlemler izlemektedir. Bu bürokratik işler yanında, ZTAŞ'a tahsis edilen, 1935 yılı yapımı, tarihi Üzülmez Bölge Müdürlüğü binamızın restorasyonu ve kullanıma hazır hale getirilmesi; Teknoparkımızı Bakanlık Sistemi'ne entegre edecek dijital otomasyon düzeninin sağlanması gibi işler, ana uğraş konularımızı oluşturmuştur.

Şenol Kuşcu: Kurucu Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ramazan Özen, bir tarihte, Zonguldak'ta teşekkür edecek bir kişi, bir kuruluş bulamadıklarını ifade etmişlerdi. Zonguldak içinde ve dışında siz bulabildiniz mi?

Ümit Güneş Sefercik: Biz fazlası ile bulduk. Başta Rektörümüz, Sayın Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş ve ortaklarımız olmak üzere, mevzuat gereği ilgili olduğumuz tüm kurumlardan ve sayın yöneticilerinden, faaliyetlerimizin her aşamasında gördüğümüz yakın ilgi ve desteğe çok müteşekkirim. Kendilerine teşekkürlerimi arz ederim.

Şenol Kuşcu: Teknoparkların başarıları hangi kriterlerle değerlendirilir?

Ümit Güneş Sefercik: Teknoparkların değerlendirilmesinde, bünyelerinde faaliyet gösteren Ar-Ge firmalarının ve onlarla birlikte çalışan araştırmacıların sayıları ve nitelikleri, bu firmaların ürettiği katma değeri yüksek ürünlerin üretimine ve ihracına olan katkıları, fikri ve sınai mülkiyet (patent) başvuru sayıları ve kazanımları, innovasyon/Ar-Ge konularında halkın bilinçlendirilmesi ile ilgili faaliyetleri gibi kriterlere göre değerlendirilir.

Şenol Kuşcu: ZTAŞ'ın, kuruluşundan bugüne, yukarıda belirtilen kriterler kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetler konusunda neler söylersiniz?

Ümit Güneş Sefercik: Teknokentimiz, bir yılı aşkın bir zaman zarfında, faaliyet altyapısını oluşturmanın yanında, benzerleri yeni kurulan teknoparklarla kıyaslandığında, beklentilerin oldukça ilerisinde bir performans sergilemiştir. Önemli faaliyetlerimiz olarak, aşağıdaki faaliyetlerimizi sayabiliriz:

[*] Halen bünyemizde, 12 Ar-Ge firması ve 5 firmalaşma öncesi desteklenen, ön kuluçka aşamasında firma sayısına ulaşmış bulunmaktayız. Bu firmalara üniversitemiz içinden ve dışından 12 kadar öğretim üyesi de danışmanlık hizmeti vermektedir.

[*] Yine bu zaman içinde, Teknopark'ı tanıtmak, inovatif düşünceyi desteklemek amacıyla, üniversitemizin de desteğiyle 10 konferans ve eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

[*] Hizmet bölgemizde, Teknopark içinden ve dışından olabilecek patent başvurularının hızla sonuçlandırılması amacıyla, ülkemizin önde gelen bir patent firması ile protokol yapılmıştır. Bu firmaya, 12 patent başvurusu olmuştur.

[*] Üniversitemiz tarafından düzenlenen Ar-Ge proje pazarına sponsor olunmuştur.

[*] Bu faaliyetlerimizin en önemlisi; bünyemizde faaliyet gösteren 4US Bilişim tarafından, sağlık sektörü ile ilgili, 'Akıllı Tetkik İstasyonu' adıyla üretilmiş olan ve on kadar da sipariş alan ilk ürünümüzdür.

Şenol Kuşcu: ZTAŞ'ın kuruluş ve altyapı eksiklikleri konusunda neler söylersiniz?

Ümit Güneş Sefercik: Teknoparklar, kar amacı gütmeyen, devlet destekli, inovatif faaliyetlerin destekleyicisi kuruluşlardır. Firmalardan alınan mekan kiraları ve danışmanlık gelirleri dışında bir gelir kaynakları bulunmamaktadır. Giderleri öz sermayeden karşılandığı için, ilk yıllarda, yeterli personel istihdamında güçlükler olmaktadır. Teknopark'ın faaliyetine ve gelişmesine daha uygun çalışma alanlarının olmasının, teknoparkın faaliyetlerine olumlu katkılarının olacağı açıktır. Kurulmakta olan MAKZON (Maden Makinaları) Sanayi Sitesi içinde, çok modern bir yerleşkenin oluşturulması planlanmaktadır. Bu gerçekleştiğinde, çok sayıda ofis ve laboratuvar mekanlarına kavuşulmuş olacaktır.

Şenol Kuşcu: Eklemek istediğiniz başka hususlar var mı?

Ümit Güneş Sefercik: Bir hocam olarak, bugünlere ulaşmama olan değerli katkılarınız ve benimle bu söyleşiyi yaptığınız için size içten teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ederim. Diğer görevlerimde olduğu gibi, bu görevimde de elimden gelenleri yapmaya çalıştım. Bir başlangıç yaptık. Önümüzdeki zamanlarda daha fazla ve önemli işlerin yapılacağına inanıyorum. Bu arada, çalışmalarıma her zaman olan destekleri için, sizlerin de sevdiğinizi bildiğim eşime de teşekkür ederim...

Şenol Kuşcu: Ben de profesörlüğe yükselmeni tebrik ederim. Gebze Teknik Üniversitesi'ndeki yeni görevinizde, başarılarınızın ve mutluluklarınızın devamını dilerim. Güle Güle Sayın Genel Müdür!

[*] [*] [*] [*]

BİR DİLEK!

Bir süre önce, bölgemizin sebze üretim merkezi olan Bakacakkadı beldesinin önde gelenlerinden birisi ile bir birlikteliğim olmuştu.

Kendileri; "Buralara gelip de, bizlere ne yapıyorsunuz diye soran, üreticiye yerinde hizmet sunan bir görevli görmüş değilim. Buralardan da, üretim ile ilgili yaşadığı bir sorunu, ilgili resmi makamlara ileten birisinin olduğunu da sanmıyorum. Herkes bildiği, gördüğü usülle bir şeyler yapmaya çalışıyor..." mealinde bir şeyler söylemişlerdi.

Pazara dönük bir üretim olmasa da, kendi köyümde de durumun benzer olduğunu biliyorum.

Teknoparkların ana unsurlarının, Ar-Ge şirketleri ve onlara Ar-Ge desteği sunan ya da sunacak olan bilim insanları ve kuruluşlarının olduğu bilinmektedir.

Bir teknoparka talep azlığının olduğu durumlarda, bu talebin arttırılması konusunda, Ar-Ge sunucusu bilim insanlarına, (özellikle de, üniversitelerin mühendislik fakültelerine ve akademisyenlerine), teknoparka ve diğer ilgili kuruluşlara görevler düştüğüne inanıyorum.

Herhalde kendilerine gelmeyen, sorunlarını iletmeyen Bakacakkadılı sebze üreticilerine görevlilerin gitmelerinin uygun olacağı gibi, Ar-Ge sunucularının da, desteklenmesi uygun olacak firmaları araştırmalarının, bulmalarının uygun olacağına inanıyorum.

Bu vesile ile, bugünlerde sınavlara giren tüm sevgili öğrencilerimize, yeni atanan Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz'a ve ZTAŞ'ın yeni Genel Müdürü Sayın Dr. Ferdi Keskinoğlu'na başarılar dilerim.