Değerli Okurlarım;

Şimdilerde iyi üniversitelerimizden birisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi, 1970'li yıllar öncesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı dört yıllık bir mühendislik teknik okulu idi. Hocalarının da doçent, profesör gibi akademik unvanları yoktu. Bu yazımda, önce bu hocalarımızdan rahmet, hürmet ve saygı ile andığım birisinin; bir öğretim yılı sonunda, mezun olacak mühendis adayı öğrencileri için kaleme alıp dağıttığı "VEDALAŞMA" başlıklı mesajını, (değerli hocamızın hoş göreceği inancı ile!) biraz kısaltarak ve de sadeleştirerek, aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum.

"VEDALAŞMA

Sevgili Öğrencilerim;

1967-1968 öğretim yılı sona ermiş bulunmaktadır. Hayatta ve mesleğinizde, sizlere başarılar dilerken, aşağıdaki hususların tekrarında fayda mülahaza etmekteyim:

  1. Mesleki Hususlar

[*] Mesleki ve teknik bilgilerinizi sürekli olarak arttırınız.
[*] Tasarladığınız ve yapmayı amaçladığınız işler üzerinde iyice düşününüz. Vereceğiniz karar kesin olsun.
[*] Alınmış olan bir kararı, azim ve sebatla uygulayınız. Kararsızlık göstermeyiniz.
[*] Kendinizin ve birlikte çalıştıklarınızın hak, görev, yetki ve sorumluluklarını biliniz.
[*] Çok çalışınız ve ihmalkar olmayınız.
[*] Hislerinizle değil; akıl, muhakeme ve mantığınızla hareket ediniz.
[*] Her alanda girişken ve aktif olunuz.
[*] Yaptığınız ve yaptıracağınız işin ehli olunuz ve işleri ehline veriniz.
[*] Başarılarınızın kendinize olan güveni artıracağını biliniz.
[*] Her konuda disiplinli olunuz, kurallara uyunuz.

2. İçtimai (Sosyal) Hususlar

[*] Düşünme, yaşama, çalışma gibi; insanların doğal hak ve hürriyetlerine saygı gösteriniz.
[*] Hayatınızda sertlik ve şiddetle değil, saygı ve sevgi ile; baskı ile değil anlayışla; zor ve zulüm ile değil müsamaha ve adaletle, ifrat (aşırılık) ve tefrit (ölçüyü aşmak) ile değil itidal ile (ölçülülük) hareket ediniz.
[*] Bir hobiniz olsun, boş zamanlarınızı değerlendiriniz. Toplum yararına çalışan cemiyetlerde gönüllü olarak çalışınız.
[*] Sağlığınız size bir emanettir. Onu iyi koruyunuz.

  1. Ahlaki Hususlar

[*] Kamil ve fazilet sahibi olma yolunda gayret gösteriniz.
[*] Şahsiyetli ve iyi karakterli olunuz.
[*] Anne ve babanız hayatta ise, onların maddi ve manevi olarak huzur içinde yaşamalarını sağlayınız.
[*] Maddiyata tapmayınız. Paranın bir mutluluk aracı değil, geçim aracı ve vasıtası olduğunu unutmayınız.
[*] Önce nefsinizle, sonra da toplumdaki ahlaki olmayan tutum ve davranışlarla mücadele ediniz.
[*] Her türlü kötü alışkanlıkların birer düşmanınız olduğunu unutmayınız.
[*] Başkaları ile ilişkilerinizde düsturunuz; doğruluk, dürüstlük, her konuda adil olma, karşılıklı sevgi, saygı, feragat ve fedakarlık olmalıdır.
[*] Rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma gibi meşru olmayan yollardan kazançlardan kesinlikle uzak durunuz.

  1. Milli Hususlar
    [*] Halkın çıkarlarını, daima kişisel çıkarlarınızın üstünde tutunuz.
    [*] Milli benliğinize ve milli şuurunuza (bilincinize) hakim, ülkü sahibi, Türk teknik adamı olunuz.
    [*] Kamu mallarını kişisel amaç ve kazançlarınız için kesinlikle kullanmayınız.
    [*] Milletini sevmeyenin, görevini layıkıyla yapmayanın iyi vatandaş ve iyi insan da olamayacağını unutmayınız.
    Hepinize hayatta başarılar dilerim. Sevgilerimle, 12.05.1968.
    Hocanız MUAMMER YAVUZ "

    Değerli Okurlarım;

Rahmeti Hocamızın yukarıdaki vedalaşma mesajını alan öğrencilerden -adının açıklanmasını istemeyen- birisi yıllar sonra, bir üniversitede görev alıyor ve o üniversitede öğretici ve yönetici oluyor. O da hocası gibi, öğrencileri ile ilgili çok sayıda veda ve bilgilendirme mesajları kaleme alıyor. Bu mesajlardan, bir öğretim yılı başında, fakültesine yeni kayıt yaptıran öğrencileri ve onların yakınları için kaleme aldığı bir paylaşımını aşağıda ilginize arz ediyorum:

"Sevgili Öğrencimiz, Değerli Yakını,

Üniversitemize ve fakültemize hoş geldiniz. 2003 yılında, ÖSYS'ye giren 1.6 milyonu aşkın aday arasında, ilk yüzde 3-10 arasına girerek; fakültemizde okuma hakkını kazanmış olmanızdan dolayı sizi, ailenizi ve başarılarınızda tüm emeği geçenleri şahsım ve fakültem adına tebrik ederim.

Kayıt döneminde ve onu izleyen ilk günlerinizde ve haftalarda yaşayacağınız değişikliklerden ve belirsizliklerden kaynaklanan bazı sorunlarınız ve sıkıntılarınız; öğrenmeye, bilgilenmeye ihtiyaç duyacağınız hususlar olacaktır. Bu sıkıntılarınız ve sorunlarınız; ailelerinizden ayrı kalmaya alıştıkça, yeni arkadaşlar kazandıkça azalacaktır.

Mevcut imkanlarımız, görev ve yetkilerimiz oranında, sizlere yardımcı ve yol gösterici olmak; sizler için devletimizin sağladığı imkanları en iyi şekilde değerlendirmek; üniversitemizin ve fakültemizin başta gelen görevlerindendir.

Bu temel yaklaşımla, gerek kayıt aşamasında, gerekse sonrasında ve de tüm öğreniminiz döneminde, bilgilenmek istediğiniz her konuda, üniversite içinde ve dışında karşılaştığınız sorunlarınızda;

Fakültenizin dekanının, dekan yardımcılarının, bölüm başkanlarınızın, fakülte sekreterimizin, danışmanlarınızın, tüm öğretim elemanlarımızın ve diğer görevlilerimizin, sizlerin yanında ve yardımında olmanın; onların görevleri olduğunu biliniz.

Sevgili Öğrencilerimiz,

Özellikle aşağıdaki hususları sizlere hatırlatmak isteriz:

[*] Kayıt esnasında size verilen Üniversite Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ni; zaman zaman ilan panolarından sizlere yapılan duyuruları mutlaka takip etmelisiniz. Hocalarınızın istek ve uyarılarına duyarlı olmalısınız. (Günümüzde kaleme almış olsaydı, herhalde "internet ortamında yapılan..." derdi!)

[*] Seçtiğiniz mesleği ve bölümünüzü sevmenizin, kişisel gayretlerinizin ve başarılarınızın; girişe hak kazandığınız ya da kazanmayı arzu ettiğiniz üniversitelerin, fakültelerin, bölümlerin ve bulunduğu kentlerin iyiliğinden çok daha önemli olduğunu biliniz.

[*] Fakültemiz bölümlerindeki öğreniminizin başarılı olması durumunda (bizler arzu etmesek de), arzu ettiğiniz başka üniversitelere yatay geçiş yapabilme veya mezuniyetiniz sonrasında arzu ettiğiniz ve daha iyi olduğunu düşündüğünüz başka bir üniversitede yüksek lisans (yüksek mühendislik) öğrenimi yapabilme gibi imkanlarının olduğunu da biliniz.

[*] Üniversitelerin eğitim-öğretim yapılan, meslek edinilen, yeni bilgi ve beceriler kazanılan, ulusal ve evrensel değerlere, başkalarının haklarına ve özgürlüklerine, yasalara, kurallara uymada daha fazla hassasiyet gösterilmesi gereken yerler olduğunun; ailenize ve ülkenize karşı sorumluluklarınızın bulunduğunun farkında olmalısınız.

[*] Tüm öğretim döneminiz boyunca, fakültemizin görev ve sorumlulukları kapsamındaki istek ve şikayetlerinizi, işleyişte gördüğünüz hata, eksiklik ve karşılaştığınız haksızlıkları sizlere bildirilen danışmanlarınıza, bölüm başkanlarınıza, dekanlığımıza sözlü ya da yazılı olarak iletebilir ya da fakültemiz Öğrenci İşleri Şefliği'nde bulunan "Öğrenci İstekleri" kutusuna da bırakılabilirsiniz.

Bu duygu ve düşüncelerle; tekrar üniversitemize, fakültemize ve kentimize hoş geldiniz der, mühendislik öğreniminizin ve öğrencilik yaşamınızın mutlu günlerde geçmesini; iyi dostlar ve arkadaşlar kazanmanızı dilerim. 08.09.2003

Dekan"

Günümüzde de, okullarımızda ve üniversitelerimizde, Rahmeti Muammer Yavuz Hocamız, adını belirtmediğimiz Sayın Dekanımız gibi; öğrencilerine vedalaşma ve bilgilendirme mesajları kaleme alan ve öğrencileri ile paylaşan hocalarımız ve yöneticilerimiz mutlaka vardır.

Önümüzdeki günlerde, tüm okullarımızda ve üniversitelerimizde yeni eğitim-öğretim yılı başlayacaktır. Her düzeydeki okullarda ve üniversitelerimizde öğrenim gören tüm öğrencilerimize, mezunlarımıza, hocalarımıza ve yöneticilerimize başarılar dilerim.