Saygıdeğer Pusula Gazetesi okuyucuları;

Hipokrat'ın da dediği gibi "Besinlerimiz ilacımız olmalıdır"... Bu bağlamda tedavilerimizde sıklıkla akupunktur, nöralterapi, ozonterapi, biorezonans gibi uygulamalarımıza eklediğimiz tedavi edici beslenme şekillerinden biri olan "GAPS Diyeti"nden bugün bahsedeceğim. GAPS; bağırsak ile beyin ve bağırsak ile beden arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride tarafından uluslararası tescilli ifadesidir. GAPS, "Gut And Psychology/Physiology Syndrome" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı, "Bağırsak ve Psikoloji/Fizyoloji Sendromu"dur.

GAPS; Dr. Natasha Campbell-McBride'ın, 3 yaşında "otizm" teşhisi konulan oğlunu tedavi etmek amacıyla, "bağırsak sağlığı" için geliştirdiği beslenmeye dayalı doğal bir tedavi yöntemidir. Çünkü otizmin sebebi; anormal bağırsak florası (disbiyozis), hasarlı ve geçirgen bağırsak (leaky gut syndrome) nedeniyle; toksinlerin, ağır metallerin, katkı maddelerinin, iyi sindirilemeyen besinlerin, bağırsak duvarından kana ve kan yoluyla beyine gitmesinin sonucu beyinin toksinlenmesidir.

Dr. Campbell McBride, kendi geliştirdiği doğal ve beslenmeye dayalı "GAPS Tedavi Yöntemi"yle oğlunun bağırsak florasını tedavi ederek, otistik semptomlara neden olan beyinin toksinlenmesini engelleyerek, oğlunun otizmini de tamamen iyileştirmiştir.

Dr. Campbell-McBride, oğlunu iyileştirdiği beslenmeye dayalı "GAPS Tedavi Yöntemi"yle; İngiltere-Cambridge'deki kliniğinde yüzlerce otizm, epilepsi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, disleksi, dispraksi hastalıkları olan çocukları; psikolojik ve psikiyatrik sorunları (şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk...) olan yetişkinlerin de tedavisine katkı sunmuştur. Çünkü otizmde olduğu gibi; çoğu kişinin çaresiz hastalık sandığı psikiyatrik hastalıkların çoğu zaman sebebi de hasarlı, geçirgen bağırsak duvarı ve anormal bağırsak florası nedeniyle beyinin toksinlenmesidir. Bağırsak florasının tedavisi edilmesi sonucunda, beyinin toksin yükün etkisinden kurtulmasıyla bu hastalıklar da tamamen iyileşir.

Bağırsak florasının anormalliği (disbiyozis) ve bağırsak duvarındaki hasar ve geçirgenlik (leaky gut syndrome) nedeniyle sadece beyin değil, beyin dışındaki bütün beden de toksik yük altında kalır. Bu durum, fizyolojik ve otoimmün hastalıklarına da neden olur. GAPS tedavisi, bağırsak florasını ve bağırsak duvarını iyileştirmekle; bağırsak kaynaklı olan fizyoloji sendromlarını ve bağışıklık sistemi (otoimmün sistem) hastalıklarının da iyileşmesine katkı sunar; Çölyak, MS (Multipl Skleroz), RA (Ramotoid Artrit), Haşimato Tiroditi, Kolestrol Sorunları, Alerji, Egzama, Astım, Sedef, Crohn's, Ülseratif Kolit, Bellek Sorunları Alzheimer, Kronik Yorgunluk, Sistit ve daha nice hastalık gibi...

Dr. Natasha Campbell-McBride kendi geliştirdiği GAPS tedavisini, 2004 yılında; "GAPS Gut And Psychology Syrome (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu)" adlı kitabıyla bütün dünya ile paylaşır. Dünyanın her bir köşesinden Bağırsak ve Psikoloji Sendromu (GAPS) hastaları; 2004 yılından beri, 7 dile çevrilen ve bu kitaptaki "GAPS Diyeti"ni ve sağlık önerilerini içeren GAPS tedavisiyle tamamen iyileşip sağlıklarına kavuşmuşlardır!

Bağırsak flora dengesizliği (disbiyozis), bağırsak duvarı hasarı ve geçirgen bağırsak (leaky gut syndrome); çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biridir. Bu sorunların en büyük nedeni; sezeryan doğumlar, bebeklerin mamayla beslenmesi, antibiyotikler, işlenmiş gıdalarla beslenme, uzun süren yoğun stres, katkı maddeleri, ağır metaller, elektrosmog ve doğanın kirlenmesidir.

GAPS ile ilgi daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, internetten, "GAPS İçin Doğal Tedavi Yöntemi" kitabını edinebilir ya da Zonguldak temsilcisi olarak bana da başvurabilirsiniz.

[*] [*] [*] [*]

Biraz da güncel hayatımızda kullanabileceğimiz pratik bilgiler paylaşmak istiyorum. Bugünün konuları "Avokado" ve "Elma"...

AVOKADO...

Her ne kadar avokadoyu "bir sebze" diye düşünsek de, aslında lezzetli bir meyvedir. Yıllardır pek çok insan fazla miktarda yağ içerdiğinden avokadodan kaçınmıştır. Ancak avokadodaki yağların çoğu, bilim insanlarının kalp hastalıklarına ve bazı kanserlere karşı koruma sağladığına inandığı tekli doymamış yağlardır.

Amerikan Diyabet Birliği'nin son yayınları, avokadodaki gibi tekli doymamış yağlar açısından zengin bir diyetin, iyi kolesterol seviyelerini artırdığını ve kan şekerini düzenlediğini vurgulamıştır.

Avokadoda, kolesterol ve tuz bulunmaz, doymuş yağ açısından da düşük bir içeriğe sahiptir. Potasyum, magnezyum, folat, riboflavin ve C, E ve B6 vitaminlerini içeren bir besin deposudur. Ayrıca anti-iltihapsal, anti-aging etkili, hastalıklarla savaşan fitokimyasal maddeler olan lutein ve diğer oksidanlar açısından da zengindir.

Avokadoda kilo vermeyi hızlandırdığını bildiğimiz, kalp sağlığına faydalı ve iltihaplanmayı azaltıcı omega-3 yağ asitleri bulunur.

ELMA...

Eskilerin söylediği "günde bir elma doktoru uzak tutar" lafında çok büyük doğruluk payı vardır. Elma, çok çeşitli anti-iltihapsal, antikanser fitobesin içerir; birçok kronik hastalık riskini azaltmada ve genel olarak sağlıklı bir hayat sürmede önemli bir role sahip görünür. Makalelere göre meyveler, sebzeler ve diğer flavonoid kaynağı yiyecekler arasında kanser, kalp hastalığı, astım ve tip 2 diyabet riskini en çok azaltan meyve elmadır. Elma tüketimi, akciğer fonksiyonunu artırma ve kilo verme üzerine de olumlu etkilere sahiptir.

Sevgi, sağlık ve huzurla kalın...

HASAN ÇAĞLAR GÜROL

Orta öğretimini TED Zonguldak Koleji ve Mehmet Çelikel Lisesi'nde tamamladı. Evli ve 2 çocuk babasıdır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1992 yılında mezun oldu. 1997 yılında SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

1997 yılında Marmara Üniversitesi Embriyoloji Bölümü'nde çalıştı. Infertilite ve jinekoloji konularında yıllarca başarılı çalışmalara imza attı. Akupunktur eğitimini Gazi Üniversitesi'nde Prof. Dr. Cemal Çevik'ten aldı. Üsküdar Üniversitesi'nde hipnoz eğitimi aldı. Fransa'da Dr. Raphael Nogier'den auriculotherapy (kulak akupunkturu) eğitimi aldı. Paris'te Dr. Le Coz'dan mezoterapi eğitimi aldı. Tataristan Devlet Üniversitesi'nden Profesör Gulnara I. Safiullina'dan hirudotherapy eğitimi aldı. Metabolic Balance sisteminin kurucusu Alman Dr. Wolf Funfack'dan obesite, metabolizma ve beslenme konusunda eğitim aldı. Hollanda'dan Dr. Hans Stromer'den (tamamlayıcı tıpta hemen her şeyin üstadı) bioregülasyon eğitimi aldı. Uzman Dr. Natasha Campbell'den GAPS (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) eğitimi aldı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Sağlık Bakanlığı onaylı Fitoterapi, Kupa (Hacamat) Tedavisi, Ozon Terapi, Homeopati, Mezoterapi, Nöraltepi eğitimleri aldı. Martha Lucas'tan Meizen Kozmetik Akupunktur eğitimi aldı. Litvanya'da Raimondas Greicius'tan enerji tıbbı eğitimi aldı. Cinsel Terapist Cem Keçe'den Vajinismus ve Cinsel Fonksiyon Bozuklukları konusunda eğitim aldı. Homeopat Ecz. Fatma Henden'den ileri Homeopati eğitimi aldı. Dr. Murat Baş ve Dr. Beytiye Baş'tan ozon terapi eğitimi aldı. Almanya ve Küba'da Homeopati ve Ozon kliniklerinde gözlemci olarak bulundu. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Küba, Litvanya, Almanya, Fransa'da değişik kliniklerde akupunktur ve enerji tıbbı konularında çalıştı. Geleceğin tıbbı olarak kabul edilen, bir nevi tıbbi dedektiflik olan Fonksiyonel Tıp konusunda bilim adına çok şey borçlu olduğumuz Dr. Mustafa Atasoy'dan eğitim alıyor.

Sonuçta 20 yıllık ilk göz ağrım Infertilite tedavilerine bir katkı sağlama ümidiyle başlayan "Tamamlayıcı ve Fonksiyonel Tıp" yolundaki çalışma, eğitim ve ham taşımı yontma yolculuğum görünen o ki, nefes aldığım sürece devam edecektir.

Ars Longa, Vita Brevis (Hayat kısa, bilim uzun)