Emniyet Oteli, Zonguldak'ta Fransızlar döneminden günümüze kadar hizmet sektörünün kilometre taşlarından biridir. Fransızlar madenleri işletirken 1'inci katında 16 odayı muhasebe birimi olarak kiralamışlar, giriş katı lokanta, han ve yanında 15 at kapasiteli ahır olarak çalışmış. Ahır ve atlar, karayolu ve araç yetersizliği sebebiyle Zonguldak'a gelen üst düzey insanların ulaşım imkanı olmuş.

1932 yılında yapılan otelin bulunduğu arazide daha önce baraka şeklinde uzun bir yapı bulunuyordu. Bu yerin ilk sahibi, 1910 başlarında Zonguldak'a gelen Kosova (Sırp) kökenli bir göçmen Cemal Kosovalıdır.

1940 başlarında otelin önünde çekilmiş hatıra fotoğrafında nargile içip, elini yanındaki banka destekleyen kişi Cemal Kosova...

Otel bugün aynı mimari şeklini koruyor. Cemal Kosova arsanın eski hali ve yeni binanın da ilk sahibi...

Cemal Kosova ve oğlu Ahmet Kosova, 1952 yılında cinayet suçundan hapse düşüyorlar. Baba Cemal Kosova hapishanede ölüyor. Oğlu Ahmet Kosova ise hapishaneden çıkınca Ereğli'ye yerleşip hayatının bundan sonrasını 1965 yılında girdiği Ereğli Demir Çelik Fabrikasında çalışarak devam ettiriyor. Her ikisi de artık hayatta değil, bu bilgilere halen Ereğli'de yaşayan torunları Koray Kosova sayesinde ulaşıyoruz.

1932 yılında halen şimdiki mimarisine kavuşan Emniyet Oteli'nin 1970 yılından önceki sahibi Hüseyin Fehmi Arslan'dır. Oteli, ilk sahibi Cemal Kosova ve oğlundan satın alındığını düşünüyoruz. Yeni sahibi Hüseyin Fehmi Arslan Karabük- Bulak'ta fırıncılık yapmaktadır. 1970 yılında otelin başına oğlu Ahmet Sabri Arslan geçer. Onu takiben enişteleri Osman Nuri Arslan gelir. Şimdi bu isimleriden sadece Ahmet Sabri Arslan hayatta ve Bulak Köyünde mütevazi hayatına devam etmektedir. Varisleri Hayriye Arslan, Fatma Zehra Arslan ve Rafiye Uras, Ankara'da yaşamını sürdürmekte olup binanın sahipleridir.

Yeni sahipleri otelin 1993 yılına kadar işletmeciliğini de kendileri yaparlar. Bu tarihten sonra otelin emektarı ve çalışanı Nevzat Kaya devralır ve günümüze kadar işletmecisi odur. Nevzat Kaya 1970 yılında ortaokul öğrencisi iken garson olarak işe başladığı otelde, gece ve gündüz vardiyalı olmak üzere resepsiyon görevlisi olarak çalışmaya devam ederken, sahiplerinin devretme aşamasında işletmeciliğini satın alarak "garsonluktan patronluğa" geçerek ve toplamda yarım asırdır otelin işletmesini devam ettirmektedir.

Otel bir dönem Zonguldak'ın otel işletmeciliği yanında, eğlence ve lokanta kültürüne de hizmet vermiştir.

1979 yılından 1994 yılına kadar 1'inci kat Emniyet Polikliniği adı altında sağlık alanında ilk özel hastane diyebileceğimiz bir hizmeti de Zonguldaklılara sunmuştur.

1970 yılından itibaren kentimizin restoran ve lokanta tarihi adına Emniyet Lokantası, ön cephesi zemin katında 1970 yılında Mustafa Gürler, 1977 yılında Ahmet Akçay ve son işletmecisi 1995-2010 yılları arası Mevlut Bahadır müsteciri olmuştur.

Otel Zonguldak'a gelen misafirlerden ayrı konser kafilelerine, sanatçılara ve siyasetçilere de konuk evi olmuş tarihi bir yanı da vardır. Zevk sinema ve tiyatro salonunun konserlere ev sahipliği yaptığı yıllarda, yakınlığı dolayısıyla tercih edilen otel ayrıcalığı da olmuştur. Bu yüzden köşeye bakan balkonlu odaları sanatçı ve siyasetçilerin kaldığı, Zonguldak halkının gözünün balkonlardan ayırmadığı, balkona çıkan sanatçı ve siyasetçilere el sallayarak sevgi gösterisi yaptığı, balkonlarından halkla buluştuğu daha da ileri gidersek halka seslenildiği balkon konuşması tarihimize düşülmüştür. Bugün yeni moda olan balkon konuşmalarının yaşandığı eski mekandır Emniyet Oteli...

Zeki Müren'in Zevk sinema salonunda vereceği konser öncesi kaldığı otel balkonundan halkı selamlarken yapılan sevgi gösterileri kent hafızaları arasındadır.

Otel tarihine düşülmesi gereken en önemli bir başka konu ise İsmet İnönü'nün yaptığı onlarca Zonguldak ziyaretlerinde kaldığı Emniyet Oteli ve bugün halen korunan 3'üncü kattaki 313 numaralı balkonlu odası olmuştur...

İsmet İnönü erken cumhuriyet dönemi boyunca, defalarca Zonguldak ziyaretlerinde bulunmuş, yaptığı ziyaretlerde genelde kaldığı yer ve kaldığı oda hep aynı kalmıştır. Bu önemli özellikten hareket edilmiş olmalı ki otelin önündeki caddeye İsmet Paşa Caddesi ismi verilmiştir.

Şimdiki otel işletmecisi Nevzat Kaya'nın eşliğinde yapılan otel turunda 3'üncü kat 313 numaralı İsmet İnönü odası ve koridorda asılı 100 yıllık ayna ve korunan dekoru tarihi dokusunun korunması kent hafızası adına çok sevindirici.

Yardımcı kaynaklar...

Zonguldak Nostalji

(zonguldaknostalji.com)

Abdülkadir Okur (Makine mühendisi)

Mustafa Özdemir (Gazeteci)