Tam zamanı...

Bazı yerlerde zamanı geçti.

Bazıların da geçmek üzere...

Bu rakım ile alakalı.

Toprağın durumu ile ilgili.

En önemlisi...

Güneş görüp-görmediği...

Bizim evin önü ile ilgili bölüm.

Tam zamanı.

Toprak su tutuyor.

Tarlanın özelliği öyle...

Su da çıkıyor.

Böyle olunca...

Mayıs ortasına kadar ekim-dikim mümkün değil.

Hıdırellez'den sonra...

Büyükler bilir.

Nisan ayının birinde fasulye dikilir.

Nisan bir fasulyesi...

Nisan ayının yirmi üçünde fasulye dikilir.

Yirmi üç nisan fasulyesi...

Gerçi bu sene mümkün olmadı.

Kar yağdı.

Soğan dikilecek bölüm belli.

Pırasa dikilecek bölüm ayrı.

Maydanozu, marulu ayrı...

Hatta eskiler tütün bile ekerdi.

Patates olan yer bilinirdi.

O tarlaya patates dikilirdi.

Fasulye, kabak hatta salatalık...

Hepsinin yeri belli...

Nerdeyse unutuyordum.

Ayçiçeği...

Bizdeki adı; Gündoğdu...

Süpürgelik...

[*] [*] [*] [*]

Ne tohumu olursa...

Hepsi toprak ile buluşturulur.

Sanki yer yok.

Arazi kıt.

Hepsi iç içe ekilir.

Dikilirdi.

[*] [*] [*] [*]

Ta o zamanlardan karşı çıkardım.

Ortalık karma karışık.

Dışarıdan bakınca mısır tarlası...

İçinde ne ararsan var.

Fasulye, domates, salatalık...

Kabak...

Gündoğdu, süpürgelik...

Süpürgelik yine ayrıcaklıydı.

Bir kenara ekilirdi.

Öyle ulu orta serpilmezdi.

[*] [*] [*] [*]

Ekin...

İçine başka bir şey ekilemediğinde tek başına kalırdı.

Buğday, çavdar, arpa, yulaf ekilir.

Ağırlıklı olanı, buğday, arpa, yulaf...

Çavdarı ender insanlar ekerdi.

[*] [*] [*] [*]

Ayrıcalıklı olan ürünler arasında kenevir.

Kenevir ayrı ekilir.

Ayrı toplanır.

Günlerce suya yatırılır.

Kabukları soyulur.

İp, halat yapılırdı.

[*] [*] [*] [*]

Kavun yetiştireni duymadım.

Bazı yerlerde karpuz yetişirmiş.

Az olduğundan.

İmrenilerek anlatılır.

- Fatma Nine...

Soğuksuyun önüne karpuz ekerdi.

Orada bir karpuz olurdu.

Her biri kocaman kocaman olurdu.

Kucağa sığmazlardı.

Buz gibi olurlardı.

[*] [*] [*] [*]

Öyle anlatılır.

Aynı anlatım.

Patates için yapılır.

Çit çit patates olurmuş.

Çit...

Sepetin büyüğü.

Bir çit...

Bir çuval.

Un çuvalı ürün alır.

[*] [*] [*] [*]

Domates, salatalık...

Fasulye...

Hepsine bir sıfat takılır.

Anlatırken onun sıcaklığı...

Önemi...

Emeği...

Ekimi-dikimi...

Ne varsa...

Ürün ile ilgili hissedilen duygu...

Hepsi bir kelimeye yüklenir.

Dinleyen anlardı.

[*] [*] [*] [*]

Konumuza gelince...

Bizim için...

Tam toprakla kucaklaşmanın zamanı.

Biraz hasret giderelim.

Sonra...

Daha doğal yazılar yazalım.