Geçtiğimiz günlerde "Rıfat Dağdelen´e soruyoruz" şeklinde kaleme aldığımız yazımıza TTK´dan yanıt geldi


Konu Türkiye Taşkömürü Kurumu´na yapılan mühendis alımlarıyla ilgili iddialar üzerineydi.


Şöyle demiştim;


"Kadrolu mühendis alınacağı zaman tercihin TTK´da çalışan geçici ve sözleşmeli maden mühendislerinden yana kullanıldığı belirtiliyor.


Bu sefer farklı bir uygulama ile mevcut geçici ve sözleşmeli mühendislerden değil ayrıca sınav açılarak mühendis alımı yapıldığı belirtiliyor.


Bu söylentilerin ve tepkilerin perde arkası nedir?"


TTK Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü´nden yapılan açıklamanın önemli bölümleri şöyle;


"Yönetim Kurulumuz kararı ile 2009 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı çerçevesinde yapılacak nitelikli eleman alımlarında, mühendis unvanlı İşgücü İhtiyacımızın sözleşmeli personel statüsünde eleman alınarak giderilmesi uygun görüldüğünden, gerekli yasal işlemler başlatılmış ve sonuçlandırma aşamasına gelinmiştir.


Kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa işe alınacaklar hakkında uygulanan mevzuat, işçi statüsünde alınacaklar ile memur statüsünde alınacaklar için farklılık arz etmekte, işçi statüsünde alınacaklar. Türkiye iş Kurumu Genel Müdürlüğü kanalıyla ve eleman alımının yapıldığı yıl için geçerli olan KPSS puanının 60 puan ve üzeri, memur statüsünde alınacaklar ise Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla ve eleman alımının yapıldığı yıl için geçerli olan KPSS puanının 70 puan ve üzeri olarak uygulanmaktadır.


Geçmiş yıllarda Kurumumuza işbaşı yapmış olan daimi işçi statüsündeki mühendis unvanlı personel, 2009 yılı alımları için gerekli onayların alınmasını müteakip, ilgili yerlere müracaatları ve 2008 yılı KPSS puanlarının yerleştirmeye yeterli olması durumunda işçi statüsündeki kayıtlan kapatılarak, sözleşmeli personel statüsünde çalıştırılmalan mümkün olabilecektir.


Bu işlemler neticesinde, sözleşmeli personel statüsüne geçmek için ilgili kuruluşlara müracaat etmeyen ya da müracaatına rağmen yerleştirmeye yeterli KPSS puanı olmayan daimi işçi statülü mühendislerimizin, gerek ücretlerinin yükseltilmesi (sözleşmeli personel statüsündeki mühendislere eşit hale getirilmesi) ve gerekse yetki, sorumluluk, terfi, nakil ve disiplin gibi hak ve yükümlülüklerini yeniden belirlemek amacıyla kurum içi düzenlemeye gidilmiş, bu işlemlerin en kısa zamanda neticelendirilmesi amacıyla ilgili birimlerden elemanların katılımıyla bir komisyon teşkil ettirilmiştir. Bu komisyonun çalışmaları neticesinde hazırlanacak raporun, Yönetim Kurulumuzun onayını müteakip işleme konulması sonucunda bu elemanlarımız, yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesi kapsamından çıkarılarak, kendileri ile yapılacak bireysel sözleşmeler ile çalıştırılacaklar, ücret yönünden sözleşmeli personelimizin Ücret seviyelerine yükseltilecekler, yetkileri artırılacak ve terfi edebilmeleri sağlanacaktır"


Konunun muhataplarının yanı sıra işe girmek için bekleyenler için bu aydınlatıcı yanıt için teşekkür ediyorum.



Güpgüpoğlu´na teşekkür


Onu her tarif edişimizde adının başına ´İş adamı´ ekliyoruz.


Ancak daha önce ´Kayserili´ diye ekliyoruz.


Yani &[#]8216;Kayserili İşadamı Rifat Güpgüpoğlu&[#]8217; diye devam ediyoruz.


Rifat Bey´in hem Kayserili olup hem Çaycuma´da bulunan öğrenciler için bu kadar çırpınması önemli bir ayrıcalık.


Bu eğitim işlerini içinden, yüreğinden geldiği ve aklına inandığı için yapıyor.


Reklam peşinde değil.


Hava peşinde değil.


Bu yolla devletin idari makamlarıyla kol kola girme peşinde hiç değil.


O eğitimin önemini ve bunun hayrını iyi bilenlerden.


Zonguldak´ın bu bağlamda elbette değerli insanları var.


Ama sayıları onu geçmez.


Kimi ise ´Hayrı bana´ diyerek bu hayır işlerini ucuza kapatma peşinde.


Güpgüpoğlu´nun aslında hepimize hatırlattığı bir şey var.


Eğitime gönül verin, karşılığında hiçbir şey beklemeyin.


Paranızın sadakasını eğitime destek vererek ödeyin.


İster Zonguldaklı olun, ister Kayserili. Önce insan olun yeter.