•  
    •  » FOTO GALERİ
    •  » WEB TV
    •  » HABER ARA
    •  » ARŞİV ARAMA
    •  » MAKALE ARA
    •  » BİR YIL ÖNCE
    •  » BEŞ YIL ÖNCE
    •  » ON YIL ÖNCE
    •  » DÜZCE
    •  » BOLU
    •  » KASTAMONU
    •  » KARABÜK
    •  » BARTIN
    •  » TÜM HABERLER
    •  » ÜLKE GÜNDEMİ
    •  » YAZARLARIMIZ
    •  » GÜNCEL
    •  » MUTFAĞIMIZ
    •  » MANŞETLER
  • COVID-19
  • SPOR
  • ZONGULDAK
  • ALAPLI
  • ÇAYCUMA
  • DEVREK
  • GÖKÇEBEY
  • KDZ EREĞLİ
  • KİLİMLİ
  • KOZLU
Pusula Gazetesi
Çorbasından sarmasına karamancar

Çorbasından sarmasına karamancar
25 Mart 2012 22:13:24

Yazar : Prof. Dr. Ali Osman Özcan

Zonguldak bölgesindeki köy mutfaklarının kendine has özellikleri vardır. Evin içinde taştan yapılmış ocakta odunlar yakılır. Ocak başında kışın ısınmak için oturulur. Ocakta pişen yemekler mutfak kaplarıyla servis edilir. Ağaç kepçeler ve kaşıklar mutfağın vazgeçilmez araçlarıdır. Ocağın üzerinde bazı eşyaların konduğu "sergen" adı verilen yerler vardır. Bu bölgedeki mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden biri de mancardır. Mancar sözcüğüyle anlamdaş diğer sözcük kelemdir. Zonguldak'ta şehir mutfaklarında lahâna denilen sebzeye köylerde mancar denir. Lahâna sözcüğü Yunanca turpgillerden iri ve kalın yapraklı bitki anlamına gelen lahanon sözcüğünden gelmektedir. Lakin bu sözcüğe Türkçe kara sıfatı eklenerek karalâhana demek adet olmuştur. Karalâhana Türkçe ve Yunanca sözcüklerin bileşiminden oluşmuş melez bir sözcüktür. Aynı melezlik mancar sözcüğüyle de ilişkilendirilerek iki Türkçe sözcükten oluşan karamancar adı ortaya çıkmıştır.


            Karamancar tohumları ilkbahar başlangıcında ormanlar yakılarak ortaya çıkan kül, kazılan yere serpilerek ekilir. Kül potasyum bakımından zengindir. Büyüyen fideler daha sonra yerlerinden alınıp bahçe veya bostan denilen yerler bir kovanın içine sulandırılmış hayvan gübresi doldurularak fidelerin kökleri tek tek bu kovaya batırılarak şaşırtılır. Şaşırtma, fide dikme demektir. Şaşırtılan fidelere can suyu verilir. Fidelerin dikilmesi için yağmurun yağması beklenir. Yağmurlu havalarda dikilen mancar fidelerinin büyüme olasılığı daha yüksektir. Büyüyen fidelerden yaz sonundan itibaren mancar yaprakları yemek yapmak amacıyla koparılır. Kışın kar altında kalan mancar yaprakları daha tatlı hâle gelir. Kar altından çıkarılan mancarların kökleri kesilerek yaprak ve kök olarak ayrılır. Kökler soyularak yenir. Köklerin kabukları da hayvanlar için yal hazırlama da kullanılır. Hatta işe yaramayan mancar yaprakları da hayvanların yemesi için yala katılır. İlkbahara doğru mancar özek vermeye başlar. Bu özeklerin kabukları soyulup yenir. Çocuklar bu özekleri çok severler. Büyüyen özekler, sarı renkli çiçek açarak tohuma kalkar. Mancarın hiçbir parçası ziyan edilmez. Kökleri bile yeşil gübre olması için bir yerde yığılır, çürümeleri beklenir ve çürüdükten sonra bahçe veya bostana tekrar dökülür.


            Mancarın yaprakları koyu yeşil olduğu için kara sözcüğü ile adlandırılmıştır. Karalahânanın (mancar) faydaları konusunda literatürde şu bilgi yer almaktadır: İri ve kalın yapraklı bir bitki olan karalâhana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir. Çok besleyici bir sebze olan karalâhana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze, iri ve kalın yapraklı bir bitki olan karalâhana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir. Çok besleyici bir sebze olan karalâhana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze karalâhana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücudun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur (http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/kara-lahana.html. Erişim tarihi: 25.03.2012).


            Özelliklerini anlatmaya çalıştığımız mancarın pek çok yemeği vardır. Mısırlı veya barbunyalı mancar çorbasından mancar sarmasına, mısır kırıklı mancar yemeğinden mancarlı böreğe kadar geniş bir yelpazede sofraların baş tacı edilir. Özellikle sarımsaklı ve yoğurtlu zentinyağlı mancar sarması çok lezzetlidir. Etli-etsiz mancardan yapılan mancar yemekleri ve sarmalar, ayrı bir damak tadıdır. Mancar çorbası ise soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtan eşsiz bir lezzete sahiptir. Kokusuna, görünüşüne, malay ve mısır ekmeğiyle ortaya çıkan tadına doyum olmaz. Ancak doğal olmayan yöntemlerle yetiştirilen mancarların tadı doğal ortamlarda yetişenler kadar tatlı olmamaktadır. Genetiği değiştirilmiş mancarlar, hiçbir zaman doğal mancarın yerini tutacak da değildir.


Köylerde yaşayanlar, geleneklerine uygun olarak şehirden gelen misafirlere biraz çekinerek mancar yiyip yiyemeyeceklerini sorarlar. Çocuklar köye gelen yabancı lahâna dediğinde "Bu adam bizim mancara lahâna" diyor diye birbirleriyle şakalaşırlar. Bundan yirmi-otuz sene öncesine kadar köylüler mancarı pazara götürmek istememiş, pazara mancar satmaya gidenleri fakir olarak hoş görme yöntemini kullanmışlardır. Günümüzde ise köylüler artık pazarda mancarın satılabilir bir meta olduğunu anlamış durumdadırlar. Bu durum geleneklerin yavaş yavaş değiştiğinin de bir göstergesidir. Köydeki doğal coğrafi ürünler, artık doğal ve sağlıklı beslenme yaklaşımına bağlı olarak, şehir pazarlarındaki yerlerini almışlardır. Mancara başka ad vermeye kalkanlar başka bir kültürün savunucusu durumuna düştüklerini de bilmelidirler. Mancar bizim mancarımızdır, bizim kelemimizdir. Mancar bizim, kelem bizim,  lahâna onların olsun! Tıpkı çocukların "Bu adam bizim mancara lahâna diyor" dedikleri gibi.

Bu Yazı Toplam 4535 Defa Okunmuştur
Yazdır
Yorumlar
Yorumlar, editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır. Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır.

 Yorumlar ( 4 )

Ali Osman Özcan
10 yıl önce

Sayın Rasim Çetin Bey, yazınızdan Zonguldaklı olduğunuz hemen anlaşılıyor. İnşaallah yaz tatilinde karamancar sarmasını, turşusunu, kavurmasını, boralısını sofraya koyar, beraberce yemek nasip olur. Selamlarımla.

 Beğen

Rasim Çetin
10 yıl önce

Karamancar yaprakları haşlanır ve içi (Mısır tenesi-bulgur-pirinç vb.) doldurularak sarılır. Adına kimileri ''lahana dolması'' dese de o karamancar sarmasıdır. Hele yoğurtlusu da pek meşhurdur. Asma yaprağının sarması Zonguldaklı nın ikinci tercihi olur. Ayrıca karamancar turşusu ve bu turşudan yapılan ''turşu kavurması ve turşu mancarı yemeği de pek leziz olur. Kültürümüzü ayakta tutmak için çaba gösteren değerli Hocamız Ali Osman Özcan'a saygılarımla.

 Beğen (1)

Muharrem Çiv
10 yıl önce

Köylerden şehirdeki tanıdıklara bile hediye olarak MANCAR gönderir bizim halkımız.Yani o derece değeri vardır. Kent pazarından alınanlara karalahana diğebilirler ama bizim köylerimizde yetiştirilenler yine MANCARDIR.

 Beğen

Ali Osman Özcan
10 yıl önce

Sevgili Murat Kara, mancarın leziz oluşunu ne güzel özetlemişsiniz. Şahit olduğunuz o lezzeti bazıları hiç tatmamıştır. Mancara lahana demeyelim. Öz adını kullanalım. Mancar, pancar, kelem vb. yerel adlar onun kültür tarihinin bir parçasıdır. Atalarımızın ağız tadını bozmadan devam ettirelim. Bundan da gocunmayalım. Selamlarımla.

 Beğen

  • s.
  • 1
gölgeler



Günün Pusula Gazetesi'ni okuyabilirsiniz.
jpeg formatında indirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri


Çok okunan yazıları


  • Kdz. Ereğli Cehennemağzı Mağarası'ndaki gizem
    22-04-2012 | 23 : 52 53
  • Anadolu Beylikleri'nden Osmanlı'ya Zonguldak
    14-08-2012 | 02 : 11 41
  • Anadolu Beylikleri döneminde Zonguldak'ın dipsiz kuyusu
    06-12-2015 | 21 : 20 47
  • 16. Yüzyıldan günümüze Zonguldak Bölgesi'ndeki nüfus hareketleri ve köyler
    03-08-2014 | 20 : 55 50
  • Zonguldak'ta "Kırk kulplu kazan" efsanesi
    14-03-2012 | 14 : 43 22
  • Zonguldak zorbalarından Ali Molla
    04-12-2012 | 00 : 01 49
  • Altın karasaban ve boyunduruk nerede?
    08-05-2012 | 00 : 25 50
  • Erik diyarı Zonguldak
    24-07-2012 | 13 : 18 45
  • Zonguldak'ta Osmanlıların ilk dönemi
    22-06-2015 | 22 : 26 24
  • Zonguldak; Göç alan ilden, göç veren ile
    02-12-2014 | 21 : 51 36
  • Rumeli'ndeki köylerle Zonguldak köyleri arasındaki benzerlik
    09-04-2013 | 01 : 37 09
  • Saka, sucu değildir
    23-03-2015 | 00 : 14 44
Tüm Yazıları

Köşe Yazarlarımız


  • Ali Rıza Tığ
    Zorunda mıyım?
  • Bayram Tomakin
    Tekrarlama
  • Öznur Güneş
    Sahile göz dikenler, pusuda yatanlar…
  • Cüneyt Özfidan
    ‘Her yerde yanmış madenciler vardı, onların üzerinden sürünerek çıktık!’
  • Prof. Dr. Şenol Kuşcu
    Ekonomide tasarruf reformu paketi
  • Raif Tokel
    YAYLA MAHALLESİ’NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ - II

Çok Okunan Köşe Yazıları


  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

» Henüz BUGÜN Yazı Görünmüyor
  • Ali Rıza Tığ
    Üvey anneyle ilişki cinayetinin anatomisi
  • Öznur Güneş
    Ensest ilişki ve cinayet...
  • Ali Rıza Tığ
    Zonguldak’ın varlıklı aileleri
  • Ali Rıza Tığ
    Soruşturma yetmez: Vergi incelemesi gerekir
  • Ali Rıza Tığ
    Özeliniz de, tüzeliniz de aynı!
  • Prof. Dr. Şenol Kuşcu
    Gösterişten tasarruf olmaz!
  • Ali Rıza Tığ
    Parti değiştirirse eşi kesin boşar!
  • Ali Rıza Tığ
    Üvey anneyle ilişki cinayetinin anatomisi
  • Ali Rıza Tığ
    Şaplakların sesi ırmak gıyından duyuluya!
  • Ali Rıza Tığ
    Gazeteciliğin yüz karası…
Logo
  • Ana Sayfa

  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Üye Girişi
  • Üye Kayıt
  • Bize Yazın
  • Zonguldak
  • Spor
  • Kdz.Ereğli
  • Alaplı
  • Çaycuma
  • Devrek
  • Gökçebey
  • Kilimli
  • Kozlu
  • Tüm Haberler
  • Facebook
  • Twitter
  • Arşiv
  • Gazete 1 nci Sayfalar
  • Videolu Haberler
  • Çok Okunanlar
  • Foto Galeri
  • Pusula TV

ETİKET

            • Zonguldak  Kozlu Kilimli Alçakoca imece
              Ereğli   Alaplı   Çaycuma   Devrek
              Gökçebey   ttk   Göçük   Erdemir
              çates   termik   santral   Akdemir   Tünel  Zonguldaksporchp mhp ak parti Zonguldak Evden Eve
               evden eve nakliyat  maltepe evden eve nakliyat
         

Mobil uygulamayı indirmek için tıklayınız

Copyright © Pusula Gazetesi Tüm hakları pusulagazetesi.com.tr'ye aittir.

Ereğli Haberleri

Zonguldak Haberleri

Günün Haberleri

Son Dakika

YUKARI